YEREL HABERLER - 20 Ekim 2016 Perşembe 13:36

Ak Parti muhtarlarla bir araya geldi

A
A
A
Ak Parti muhtarlarla bir araya geldi

Ak Parti Odunpazarı İlçe Başkanlığı, 19 Ekim Muhtarlar Günü’nde Odunpazarı’na bağlı mahallelerin muhtarlarıyla bir araya geldi. Yoğun bir katılımla gerçekleşen programda muhtarların istek ve talepleri konuşuldu.
Ak Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Volkan Doğan, toplantıda yaptığı konuşmada, Ak Parti hükümeti tarafından ilan edilen 19 Ekim Muhtarlar Günü’nde Odunpazarı’nın değerli muhtarlarıyla bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Doğan, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da dediği gibi muhtarlarımız bulundukları mahallelerin liderleridir. Mahallelerimizdeki sorunların çözümlerinde her zaman diyalog içinde olduğumuz muhtarlarımız ile bundan sonraki süreçte de daha güçlü bir şekilde halka hizmet, Hakk’a hizmet düsturu ile çalışmaya devam edeceğiz" dedi.
Doğan, millete hizmet etmek için görevlerini en iyi şekilde ve fedakarca yerine getiren değerli muhtarların 19 Ekim Muhtarlar Günü’nü kutlayarak, “Ve 15 Temmuz darbe girişiminde vatanı uğruna canlarını feda ederek şehit olan muhtarlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum. Bu istikbal ve istiklal mücadelemize hep birlikte devam edeceğiz ve ülkemizin aydınlık geleceği için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.
Muhtarlar Derneği Başkanı İrfan İbiş de, tüm muhtarların muhtarların gününü kutlayarak: "Öncelikle hükümetimize bize böyle bir gün verdiği için teşekkür ederiz. Ve bugün de bizleri unutmayarak burada bir araya getiren ilçe başkanımıza şükranlarımızı sunarız. Bizler millete hizmet etmeyi kendine görev edinen bir mesleğin mensuplarıyız. Bize verilen ve verilecek olan haklardan dolayı geleceğimiz adına umutluyuz. Ayrıca muhtarlarımıza nikah kıyma yetkisinin verilecek olması da bizi ziyadesiyle memnun etti" dedi.
Yoğun bir katılımla gerçekleşen program, muhtarların talep ve şikayetlerini söylemesi ve karşılıklı istişarelerle sona erdi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.