EĞİTİM - 25 Kasım 2017 Cumartesi 11:32

Anadolu Üniversitesi ‘Ana Dil’ projesiyle uzaktan Türkçe öğretecek

A
A
A
Anadolu Üniversitesi ‘Ana Dil’ projesiyle uzaktan Türkçe öğretecek

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Yurtdışında Türkçe öğrenmek isteyenlerin sayısının son yıllarda artış gösterdiğini ve üniversitenin de buna yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi.


Dünyadaki en zengin dillerden biri olan Türkçe en çok konuşulan diller arasında yer alıyor. Türkiye de, son yıllarda yabancı öğrencilerin tercih ettiği ülkelerden biri olurken, Anadolu Üniversitesi’nde de uluslararası öğrenci sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. Eskişehir’i tercih eden öğrenciler de Anadolu Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER)’de Türkçe’yi öğrenme ve pekiştirme fırsatı yakalıyor. Bunun yanı sıra Açıköğretim Fakültesi bünyesinde Türkçe öğretimi çalışmalarını sürdüren Anadolu Üniversitesi, yurt dışında yaşayanlara ‘Ana Dil Projesi’ kapsamında uzaktan Türkçe öğretimini gerçekleştirecek.



“Kampüslerimizde 100’ün üzerinde farklı ülkeden bin 200 öğrencimiz eğitim görüyor”


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Eskişehir’in uluslararası öğrenciler tarafından oldukça fazla tercih edildiğini dile getirdi. Rektör Gündoğan, “Özellikle son yıllarda Anadolu Üniversitesi, uluslararası öğrencilerin tercih ettiği üniversitelerden biri haline geldi. Bugün itibariyle 100’ün üzerinde farklı ülkeden yaklaşık bin 200 yabancı uyruklu öğrencimiz kampüslerimizde eğitim-öğretim görüyor. Tabii ki uluslararası öğrencilerin problemlerinin başında dil konusu geliyor. Üniversitemizde geçen yıla kadar Türkçe Eğitim Merkezimiz (TÖMER) yoktu. Dolayısıyla bize gelen öğrenciler Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ)’de eğitim görüyorlardı. Geçtiğimiz yıl TÖMER faaliyete başladı. Öğrencilerimiz de bu durumdan oldukça memnun olduklarını dile getiriyorlar” ifadelerini kullandı.



“‘Ana Dil Projesi’ ile uzaktan Türkçe öğretimini gerçekleştireceğiz”


Türkçe eğitimine son derece önem verdiklerini aktaran Rektör Naci Gündoğan, “Türkçe eğitimi konusunda yıllardır üniversitemizin geliştirdiği projeler var. Daha önce de Açıköğretim Fakültesi bünyesinde oluşturulan Uzaktan Türkçe Eğitim Programı vardı ama uzun yıllar bu program atıl kaldı. Son iki yıldır Açıköğretim Fakültesi bünyesinde oluşturduğumuz bir grupla bu projeyi tekrar hayata geçirmek için harekete geçtik. ‘Ana Dil Projesi’ adı altında uzaktan Türkçe öğretimini gerçekleştirmeye karar verdik. Yoğun bir çalışma sonrasında şu anda A1 ve A2 düzeyindeki Türkçe ders materyalleri hazırlandı. B1 düzeyi tamamlanmak üzere. İnşallah B2 düzeyi de 2018 yılı içerisinde tamamlanmış olacak. Yani 2018 yılı itibariyle uzaktan Türkçe öğretiminde dört düzeyde üniversitemiz eğitim veriyor olacak. Tüm Türkçe ders materyallerimiz herkesin kullanımına açık ve ücretsiz olacak. Türkçe, gerçekten son yıllarda dünyanın önemli dilleri arasındaki yerini sağlamlaştırdı. Son dönemlerde Türkçe öğrenmeye yönelik yoğun bir talep var. Yurt dışında neredeyse her yerde Türkçe öğrenmek isteyenler bulunuyor. Biz de bu projeyle güzel Türkçemizi daha fazla kişiye öğretme konusunda az da olsa katkı sunmuş olacağız” dedi.



“Hiç dil bilmeyen öğrenci Türkiye’ye gelmeden temel düzeyde Türkçe öğrenebilecek”


Bazı kurumların yurt dışında Türkçe eğitim için faaliyet gösterdiğine de değinen Anadolu Üniversitesi Rektörü Naci Gündoğan, şunları dile getirdi:


“Türkçe öğretimiyle ilgili Yunus Emre Enstitüsü yurt dışında çok güzel faaliyetler yürütüyor, ama tabii ki yeterli olmuyor. Bu açığı da kapatmak amacıyla özellikle Uzaktan Türkçe Öğretimi Dil programının, bu çabalara çok ciddi bir katkı sağlayacağını düşünüyorum. Özellikle Türkiye’ye öğrenci olarak gelmek isteyen uluslararası öğrenciler açısından da önemli olacak. Hiç Türkçe bilmeyen öğrenci, buraya gelmeden önce belli bir düzeyde Türkçe bilgisine sahip olabilecek. Geldiklerinde de gerek TÖMER’de gerekse diğer kurumlarda dilini geliştirecekler. Bunun için ben Ana Dil Projesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu proje Türkçe öğretimi açısından önemli bir dönüm noktası olacak.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol Süper Lig: Beşiktaş: 1 - MKE Ankaragücü: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında Beşiktaş, sahasında MKE Ankaragücü ile karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı siyah-beyazlıların 1-0 üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 10. dakikada Muçi’nin pasında Milot Rashica’nın ceza sahasına girdikten sonra sol çaprazdan yaptığı vuruşta top uzak kale direğinin dibinden auta gitti. 13. dakikada Rashica’nın sol taraftan ortasında Ankaragücü savunmasında Kazımcan’ın ters kafa vuruşunda meşin yuvarlak kale direğine çarparak kornere gitti. 18. dakikada Rashica’nın pasında topla buluşan Gedson, bekletmeden pasını Muçi’ye verdi. Bu oyuncunun ceza yayı içerisinden vuruşunda top kaleci Bahadır’ın solundan filelerle buluştu. 1-0 22. dakikada Gedson’un ceza yayı gerisinden sert vuruşunda kaleci Bahadır sol köşeye gelen topu kornere çeldi. 39. dakikada Morutan’ın sağ taraftan ceza sahasına girdikten sonra yaptığı ortada kaleye yönelen top önce üst direğe çarptı ardından kaleci Ersin meşin yuvarlağı uzaklaştırdı. Pozisyonu devamında kale önünde Efkan’ın kafa vuruşunu Svensson uzaklaştırdı. Hakemler: Bahattin Şimşek, Esat Sancaktar, Yusuf Bozdoğan Beşiktaş: Ersin Destanoğlu, Svensson, Worrall, Necip Uysal, Emrecan Terzi (Tayyip Talha Sanuç dk. 44), Gedson, Al Musrati, Ghezzall, Muçi, Rashica, Muleka Yedekler: Utku Yuvakuran, Cenk Tosun, Vincent Aboubakar, Daniel Amartey, Emrecan Uzunhan, Alex Chamberlain, Demir Ege Tıknaz, Fahri Kerem Ay, Mustafa Erhan Hekimoğlu Teknik Sorumlu: Serdar Topraktepe MKE Ankaragücü: Bahadır Han Güngördü, Kitsiou, Radakovic, Mujakic, Kazımcan Karataş, Kaan Güneren, Tolga Ciğerci, Morutan, Efkan Bekiroğlu, Bassogog, Sowe Yedekler: Ertaç Özbir, Atakan Çankaya, Chatzigiovanis, Pedrinho, Saponara, Flips, Arda Ünyay, Cephas, Macheda, Mert Çetin Teknik Sorumlu: Halil Cihan Ünal Gol: Ernest Muçi (dk. 18) (Beşiktaş) Sarı kart: Jonas Svensson (Beşiktaş)
Bursa Başköy’deki “Dede Helvası” geleneğinde helvalar şifa için yenildi Nilüfer’e bağlı Başköy Mahallesi’nde 1926’dan bu yana gerçekleştirilen geleneksel “Dede Helvası” buluşması yoğun katılımla gerçekleşti . Birlik ve beraberliğin yaşandığı etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir de katıldı. Nilüfer’e bağlı Başköy Mahallesi’nde yaşayanların geleneksel olarak sürdürdükleri “Dede Helvası” etkinliği bu yıl da büyük ilgi gördü. Selanik Krifçe Köyü’nden 1924 yılında mübadele nedeniyle göç edenlerin; yayılan hastalıklara karşı şifa amacıyla helva dağıtması bir geleneğe dönüştü ve 98 yıldır sürdürülüyor. Başköylüler’in bu yıl da aksatmadan sürdürdüğü Dede Helvası’na, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Milli Savunma eski Bakanı Turhan Tayan, Nilüfer İlçe Kaymakamı Murat Süzen, Nilüfer İlçe Emniyet Müdürü Ali Osman Aydın, Nilüfer İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Erdal Akbaş, Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey, Nilüfer Belediye Meclisi Üyeleri, Başköy Muhtarı Recep Uslu ile çevredeki mahallelerin muhtarları, gaziler ve mahalle halkı katıldı. Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, 98 yıllık geleneğin yaşatılmasının çok değerli olduğunu belirterek bu tür etkinliklerin birlik ve beraberliği de güçlendirdiğini ifade etti. Buluşmada, mevlidin okunması ve duaların edilmesinin ardından konuklara pilav ve helva ikramı yapıldı. Çok sayıda kişi pilav ve helvayı afiyetle yerken, sağlık, bolluk ve bereket için de dua etti.