YEREL HABERLER - 18 Ekim 2016 Salı 15:01

Emekliler refah düzeylerinin yükselmesini istiyor

A
A
A
Emekliler refah düzeylerinin yükselmesini istiyor

Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Arif Duru, emeklilerin beklentileri ve sorunları ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Kayıtlı işçi sayısının azlığı ve emeklilerin sorunlarına dikkat çeken Duru, emeklilerin refah seviyesinin artırılması gerektiğini belirtti. Bunun için öncelikle mevcut çalışan işçi sayısının artırılması gerektiğini söyleyen Arif Duru, "Şu anda kayıtlı işçi sayısı 19 Milyon 486 Bin 347;emekli sayısı ise 11 Milyon 411 Bin 247. Buna göre çalışan ve emekli sayısı arasındaki fark çok az. Neredeyse 4 emekliye 1 işçi bakıyor. Biz istiyoruz ki, 1 emekliye 4 işçi bakabilsin. Fark fazla olacak ki, emeklilerin refah seviyesi artabilsin. Bu da ancak 44-45 milyon çalışan işçi sayısı ile olabilir” diye konuştu.
Emeklileri ilgilendiren sorunları iktidar ve muhalefet partilerine de aktardıklarını belirten Duru, “Emeklilerin sorunlarını bütün iktidar ve muhalefet partilerine iletiyoruz. Bu sorunlarımızın içerisinde muayene katkı payının kaldırılması, promosyonun bir an önce verilmesi yer almaktadır. Yasa gereği emeklilerin maaşları TÜFE doğrultusunda belirlenmeye başladı. Emekliler açıklanan TÜFE doğrultusunda zam almaktadır. Bu yeterli değildir. Şu anda emeklilerin refah düzeyinin yükselmesi için üretim artırıcı yatırımlar yapılmalı. Kayıt dışı kayıt içine alınmalı ki, refah düzeyi ancak o zaman yakalanır diye düşünüyoruz dernek olarak" dedi.
Söz değil yasa istiyoruz
Emekli aylıklarında eşitliğin sağlanmasının gerektiğini kaydeden Duru, açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Emekli aylıklarında eşitliğin sağlanabilmesi için gösterge sistemine dönülmesi gerekmektedir. Emeklilerin durumu 1999’dan önce daha iyiydi. 57. Hükümet döneminde en çok darbeyi yedik. Hükümet mevcut yasalar üzerinde refah artırıcı girişimler yapmalı ve TBMM’de kanun çıkması gerekir. Taleplerimiz söz ile yasalar ile gerçekleştirilmeli. Taleplerimiz içerisinde promosyonun bir an önce gerçekleşmesi de var. En düşük maaş bin 300 TL, promosyon ödemesi olarak bunu talep etmekteyiz. Bu görüşümüzün yetkililerce değerlendirmesini talep ediyoruz. Promosyon yılda bir maaşa denk gelecek şekilde düzenlenmeli. 150 TL’lik rakamlar hayal kırıklığı oluşturur emeklide. Ödemeler yılda bir maaş denk gelecek şekilde düzenlenmesini bekliyoruz. Ayrıca 2000-2008 arası emekli olanlara da intibak yapılmasını talep ediyoruz. Bu taleplerimizi de iktidar ve muhalefet partilerine 15-16 Nisan 2015 tarihinde 18 kalemden oluşan bir dosya olarak sunduk. Bu taleplerimiz doğrultusunda hem muhalefet hem iktidarın emekliye refah düzeyini yaşatmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul KidZania İstanbul’dan ‘Züper bir 23 Nisan’ KidZania İstanbul’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlanacak. Çocuklar Ülkesi KidZania İstanbul 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, geçit törenleri, tiyatro gösterileri ve sokak danslarıyla çocuklar ve ailelerine coşkulu bir kutlama yapacak. 67 farklı aktivite alanında 120’den fazla rolü deneyimleyebilecekleri KidZania’da çocuklar hayallerindeki mesleklerle tanışma ve bayramın tadını doyasıya çıkarma fırsatı bulacak. KidZania sokaklarında bayram coşkusu yaşanacak Eğlence dolu bu özel günde, öğrenmenin ve özgürce yaşamanın tadını çıkarmak isteyen çocuklar için KidZania İstanbul’da program var. Pastavilla Çocuk Tiyatrosu gösterileriyle başlayacak olan 23 Nisan kutlamaları, çocukların yüzlerinde kocaman gülümsemeler oluşturacak. Ardından saat 14.00’teki görkemli geçit töreniyle başlayacak rengarenk parti, Çocuklar Ülkesi’nin sokaklarını 23 Nisan coşkusuyla dolduracak. Saat 16.00-17.00 arasındaki Erbulak Evi öğrencilerinin sahneleyeceği ‘Apartman Toplantısı’ tiyatro oyunu ise hem çocukları hem de aileleri sanatın güzel dünyasıyla buluşturacak. 5 saat boyunca farklı bir deneyim Bayramda da Çocuklar Ülkesi, çocuklara güvenli ve hijyenik bir ortamda, arkadaşlarıyla bir arada eğlenerek öğrenme fırsatı sunacak. Bu farklı deneyim, Çocuklar Ülkesi’nin kapıları açıldığı andan itibaren başlıyor. Çocuklar Ülkesi’ndeki çeşitli ve eğlenceli aktiviteler, çocuklara sosyal, duygusal, dil becerileri, fiziksel yetenekler ve bilişsel gelişim açısından pek çok kazanım sağlayacak. Empati kurma, yeni kelimeler öğrenme, duyu organlarını geliştirme, soyut kavramları anlamlandırma durumları analiz etme gibi beceriler, burada çocukların gelişimine destek olacak.
Hakkari 14 yaşındaki çocuk geri dönüşüm malzemeleriyle teknolojik aletler yaptı Hakkari’nin Derecik ilçesinde yaşayan Aram Kaynak, 2 yıl önce hobi olarak başladığı çalışmayla şimdi teknolojik aletler yapıyor. Sınırın sıfır noktasında bulunan Derecik ilçesinin Yeşilova köyünde yaşayan Yeşilova Mehmetçik Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Aram Kaynak, atık malzemelerden yaptığı robotik aletlerle büyük beğeni topladı. İHA muhabirine çalışmalarını anlatan Aram Kaynak, 12 yaşından beri robotik malzemelerle uğraştığını ifade ederek, “İlk başlarda mekanik ve robotik bir şeyler yapmak istiyordum. Gerçekten kendime inancım tamdı. İlk başlarda deneme olarak bir helikopter yaptım ve ilk deneyimim başarılı geçti. Daha farklı şeyler denemek istedim. Artık ilgim daha fazla artmaya başladı. Kendimi daha çok geliştirmek için belediye başkanımızdan tam destek aldım. Yardımları oldu. Govend (Halay) Dergisi de bu konuda bana imkanlar sundu. Buradan Belediye Başkanı Hasan Dinç ve Govend Dergisi yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi. Derecik Belediye Başkanı Hasan Dinç ise seçimden dolayı çok yoğun bir süreç geçirdiklerini hatırlatarak, “Bu süreç içerisinde yanımızdaki ve yöremizdeki güzellikleri görmek epey zor oldu. Ancak bir güzellik var ki görmemek, görememek imkansızdı. Aram Kaynak kardeşimizin bu çaba ve gayreti karşısında sessiz kalamazdık. Hem Derecik Belediyesi olarak hem de güzide dergimiz Govend Dergisi olarak kendisinin maddi manevi destekçisi olacağımızı yineliyorum. Biz burada bunun için varız. Nice diyarlarda nice umutlar var. Umuyorum ki nerede bir umut varsa sesi duyulur ve gereken neyse yapılır. Biz Derecik Belediyesi ve Govend Dergisi olarak ayrıca şahsım adına başta Aram Kaynak kardeşimiz olmak üzere ümitvar olmamızı sağlayan herkese destek çıkacağımızın sözünü veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Hakkari 14 yaşındaki çocuk geri dönüşüm malzemeleriyle teknolojik aletler yaptı Hakkari’nin Derecik ilçesinde yaşayan Aram Kaynak, 2 yıl önce hobi olarak başladığı çalışmayla şimdi teknolojik aletler yapıyor. Sınırın sıfır noktasında bulunan Derecik ilçesinin Yeşilova köyünde yaşayan Yeşilova Mehmetçik Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Aram Kaynak, atık malzemelerden yaptığı robotik malzemelerle büyük beğeni topladı. İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Aram Kaynak, 12 yaşından beri robotik malzemelerle uğraştığını ifade ederek, “İlk başlarda mekanik ve robotik bir şeyler yapmak istiyordum. Gerçekten kendime inancım tamdı. İlk başlarda deneme olarak bir helikopter yaptım ve ilk deneyimim başarılı geçti. Daha farklı şeyler denemek istedim. Artık ilgim daha fazla artmaya başladı. Kendimi daha çok geliştirmek için belediye başkanımızdan tam destek aldım. Yardımları oldu. Govend (Halay) Dergisi de bu konuda bana imkanlar sundu. Buradan Belediye Başkanı Hasan Dinç ve Govend Dergisi yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi. Derecik Belediye Başkanı Hasan Dinç ise seçimden dolayı çok yoğun bir süreç geçirdiklerini hatırlatarak, “Bu süreç içerisinde yanımızdaki ve yöremizdeki güzellikleri görmek epey zor oldu. Ancak bir güzellik var ki görmemek, görememek imkansızdı. Aram Kaynak kardeşimizin bu çaba ve gayreti karşısında sessiz kalamazdık. Hem Derecik Belediyesi olarak hem de güzide dergimiz Govend Dergisi olarak kendisinin maddi manevi destekçisi olacağımızı yineliyorum. Biz burada bunun için varız. Nice diyarlarda nice umutlar var. Umuyorum ki nerede bir umut varsa sesi duyulur ve gereken neyse yapılır. Biz Derecik Belediyesi ve Govend Dergisi olarak ayrıca şahsım adına başta Aram Kaynak kardeşimiz olmak üzere ümitvar olmamızı sağlayan herkese destek çıkacağımızın sözünü veriyoruz" ifadelerini kullandı. (MSA-Y)