YEREL HABERLER - 28 Nisan 2016 Perşembe 10:59

Eskişehir'deki Ölüm Oranı Türkiye Ortalamasının Üzerinde

A
A
A
Eskişehir'deki Ölüm Oranı Türkiye Ortalamasının Üzerinde

ESKİŞEHİR (İHA) Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun açıkladığı ’Ölüm İstatistikleri, 2015’ verilerine göre, Eskişehir’deki ölüm hızı, Türkiye ortalamasının üzerinde seyrederken, geçen yıl bir önceki yıla göre ölüm sayısı yüzde 5,5 arttı.
TÜİK Bursa Bölge Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre, Eskişehir’de 2015 yılında ölüm sayısı 2014 yılına göre yüzde 5,5 artarak 5 bin 596 oldu. Ölenlerin yüzde 55,2’ini erkekler, yüzde 44,8’ini kadınlar oluşturdu. Ülke genelinde kaba ölüm hızı binde 5,2 iken Eskişehir’de bu oran binde 6,8 oldu. Eskişehir’de ölenlerin yüzde 51,4’ ünü 75 ve daha yukarı yaştaki kişiler oluşturdu
Türkiye’de ise ölüm sayısı 2015 yılında yüzde 3,6 arttı. Kaba ölüm hızı illere göre incelendiğinde, 2015 yılında kaba ölüm hızının en yüksek olduğu il binde 10 ile Kastamonu oldu. Bu ili binde 9,9 ile Sinop, binde 9 ile Çankırı ve binde 8,8 ile Edirne izledi. Kaba ölüm hızının en düşük olduğu il ise binde 2,8 ile Şırnak oldu. Bu ili binde 2,9 ile Batman ve Hakkari, binde 3,1 ile Diyarbakır ve Van izledi.
BEBEK ÖLÜM ORANLARINDA SEVİNDİRİCİ GELİŞME
Ülke genelinde bebek ölüm hızı binde 10,7 olurken, bu rakam Eskişehir’de binde 6,3 olarak gerçekleşti. Bebek ölüm hızı illere göre incelendiğinde, 2015 yılında 2014 yılında olduğu gibi bebek ölüm hızının en yüksek olduğu il binde 25,3 ile Kilis oldu. Bu ili binde 20,1 ile Şanlıurfa, binde 17,2 ile Gaziantep ve binde 16,4 ile Van izledi. Bebek ölüm hızının en düşük olduğu il ise binde 3,8 ile Bartın oldu. Bu ili binde 4,6 ile Kırklareli, binde 5,2 ile Rize ve binde 5,4 ile Edirne izledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beşiktaş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı Beşiktaş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, düzenlenen bir dizi etkinlik ile coşkuyla kutlandı. Programda konuşan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, “Biz geleceğe doğru umutlu adımlar atıyoruz. Siyasetin olmadığı, insanların kutuplaşmadığı, keskinleşmediği, kavga etmediği, gerçek sorunlara, gerçek çözümler ürettiğimiz yepyeni bir dönem. O dönemin umuduyla burada sizlere sesleniyorum ve bu duygularla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mızı kutluyorum” dedi. Beşiktaş’ta 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı düzenlenen bir dizi etkinlik ile coşkuyla kutlandı. Programa Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Beşiktaş İlçe Milli Eğitim Müdürü Sedat Işık, Beşiktaş Kaymakamı Yavuz Bingöl ve protokol üyeleri katıldı. Program kapsamında kurulan oyun alanlarında doyasıya eğlenen çocuklar, halk oyunu gösterisi de düzenledi. Etkinlikte halk oyunları gösterisini Hasan Ali Yücel Ortaokulu sergilerken, 23 Nisan şiirini Murat Beyaz İlkokulu öğrencisi okudu. “Biz geleceğe doğru umutlu adımlar atıyoruz” Programda konuşan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, “23 Nisan bizim için çok önemli. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bu güzel bayramı, bu güzel anı çocuklara armağan etmesi çok önemli. Yine önümüzde biliyorsunuz Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’mız olacak. Onu da gençlere armağan etmiştir. Aslında bir vizyon önümüze koymuştur. Bütün Kurtuluş Savaşı planlarını yaptığı, Cumhuriyet fikrini geliştirdiği düşman gemileri Dolmabahçe önüne geldiğinde ‘geldikleri gibi giderler’ dediği yerin adı Beşiktaş. 16 Mayıs 1919 Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Akaretler’deki evinden yola çıkıp Beşiktaş Meydanı’na inip Kartal İstimbotu’na binip Bandırma vapuruna geçmiştir ve Kurtuluş Savaşı’nı başlatmıştır. Beşiktaş’tan başlatmıştır. Yine Ulu Önder’in hayata gözlerini yumduğu yerin adıdır Beşiktaş. Dolayısıyla biz her gün güne başlarken bu sorumluluk duygusuyla güne başlıyoruz. Bu sorumlulukla hareket etmeye çalışıyoruz ve onun bize gösterdiği yolu takip etmeye özen gösteriyoruz. Biz geleceğe doğru umutlu adımlar atıyoruz. Siyasetin olmadığı, insanların kutuplaşmadığı, keskinleşmediği, kavga etmediği, gerçek sorunlara, gerçek çözümler ürettiğimiz yepyeni bir dönem. O dönemin umuduyla burada sizlere sesleniyorum ve bu duygularla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mızı kutluyorum” diye konuştu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliğinde eğlendiğini söyleyen 14 yaşındaki Ela Ataysın, “Buraya eğlenmeye geldik. Güzel bir gün. Mısır dağıtılıyor, onları yiyeceğiz. 23 Nisan etkinlikleri için buraya arkadaşlarımız da geldi ve gösteri yaptılar. Biz de onları izledik” dedi.
Gaziantep Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier Gaziantep’te Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye temaslarının 2. gününde Gaziantep Gazikent İlkokulu’nu ziyaret ederek çocuklarla 23 Nisan’ı kutladı. Ziyaret sırasında bazı vatandaşlar evlerinin balkonlarına Filistin bayrağı asarak bazı vatandaşlar ise okul çevresinde toplanarak İsrail’e verilen destekler nedeniyle Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’i protesto etti. Bir dizi ziyaret ve temaslar için Türkiye’de bulunan Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, programının 2. gününde Gaziantep’e geldi. Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Gaziantep programı çerçevesinde Şehitkamil ilçesi Burak Mahallesi’nde bulunan Gazikent İlkokulu’nda çocuklarla bir araya gelerek 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerine katıldı. Steinmeier açıklama yapmadı, vatandaşlar Filistin bayrağıyla protesto etti Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ziyaret ettiği okulda çocuklar tarafından hazırlanan 23 Nisan etkinlik ve gösterilerini takip etti. Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ziyaret sırasında herhangi bir açıklamada bulunmazken okulun çevresinde bulunan evlerdeki vatandaşların, balkon ve pencerelerine Filistin bayrağı asarak yaptığı protesto ise dikkat çekti Programda konuşan Gaziantep Valisi Kemal Çeber ise “6 Şubat depremlerinden sonra biz Almanya’yı tüm gücüyle yanımızda hissettik. Depremin hemen ardından gelen arama-kurtarma ekiplerini çalışmaları, o günden bugüne Almanya’dan devam eden destek ve yardımlar bizim için çok önemli ve anlamlı oldu. Gaziantep bir sanayi şehri ve ticaret şehridir. Geçen yıl yaşanan depreme rağmen 19 milyar dolar dış ticaret hacmimiz bulunmakta ve bunun 11 milyar doları ihracattır. Bizim 300 milyon dolar ihracat ile en çok ihracat yaptığımız 5. ülke Almanya’dır. Yine 300 milyon dolarlık ithalatla da en çok ithalat yaptığımız 7. ülke yine Almanya’dır. Bu işbirliğinin aynı şekilde devam etmesini arzuladığımızı ifade etmek istiyorum. Bu anlamlı günde bizi yalnız bırakmayın Cumhurbaşkanı Steinmeier’e ve kıymetli misafirlerimize tekrar teşekkür ediyorum” dedi. Yüzlerce vatandaştan Steinmeier’e protesto Öte yandan, ziyaret sırasında okul çevresinde toplanan yüzlerce vatandaş, İsrail’e verilen destekler nedeniyle Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’i protesto etti. Ellerine Filistin bayrakları alan vatandaşlar, çeşitli sloganlar atarak Steinmeier ve İsrail’e destek verenlere tepki gösterdi. Vatandaşlar, Filistin halkının yalnız olmadığını da vurguladı.
Samsun Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’nde söz hakkı çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı çerçevesinde Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi çocuk oturumu yapıldı. Mecliste talep ve istediklerini açıklayan çocuklar dünyada savaşın bitmesini istedi. Samsun’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla 17 ilçeden Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisi’ne gelen çocuklar, Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan’ın ve meclis üyelerinin koltuklarına oturdu. Meclis Başkanlığı’nı Tevfik İleri İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Emine Gülcan yaparken, katip üyelerini ise Rüşa Bilal Şahin ve Gül Su Bebek yaptı. Meclise gelen 17 ilçe temsilcisi öğrenci talepleri tek tek okurken meclise katılan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan ise not alarak meclisi takip etti. Çocuklar en çok dünyada savaşın bitmesini isterken ayrıca kendi ilçelerine daha fazla sosyal, kültürel, sportif faaliyetler yapabilecekleri alanlar, farklı şehirlere gezilerin yapılmasını ve okullarının daha fazla iyileştirilmesini talep ettiler. "Çocukları geziye göndererek başlayalım" Meclis sonunda konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Dünyada bayramını kutlamayan, çocuk olduğunun farkına varamadan yaşayan, savaşlarla, açlıklarla, hastalıklarla mücadele etmek zorunda kalan çocukları unutmayarak güzel bir empati örneği sergilediğiniz için hepinize teşekkür ederim. Talepleriniz aldım. İlettiğini talepleri arkadaşlarımızı hepsini topladılar. Bende not aldım. Şuradan başlayalım; Buradaki birlikte olduğumuz tüm arkadaşları İstanbul olur, Çanakkale olur, Ankara olur ya da hepsi olur. Milli Eğitim Müdürümüz ile planlayacağız. Sizleri buraları gezmeye göndererek başlayalım. İkinci olarak ilçemiz arası geziler düzenleyelim. Bu sayede Samsun’un ilçelerini hep birlikte gezmiş olalım. Milli Eğitim Müdürlüğü, öğretmenler ve diğer kadroları ile birlikte Samsun’da önemli işlere imza atıyorlar. Bizde onların yanlarında olarak sizlere en güzel şartları sağlamanın arzusu içerisindeyiz. Okul bahçelerinde başlayacak bir çalışmaları var. Bizde bir kısmına destek verelim. Yazın gezici sinemalarla ilçelerinde sinema olmayan kardeşlerimizi sinema ile buluşturalım. Tiyatro faaliyetleri ile buluşturalım arzusundayız. Bunu 17 ilçemizde hayata geçireceğiz. Bunun da sözünü vermiş olalım" dedi. Meclis bitiminde Başkan Halit Doğan, Samsun Valisi Orhan Tavlı ve çocuklar, Tütün İskelesi’nden Karadeniz’e barış için karanfil bıraktı. Çocuklar ayrıca Samsun Büyükşehir Belediye tarafından Kurtuluş Yolu’nda yapılan çocuk şenliğinde gönüllerince eğlendi. Şişme oyun parklarında vakit geçiren çocuklar çalınan müziklerle dans etti.