GENEL - 05 Şubat 2016 Cuma 11:16

Hiç Görmediği Yerlerin Resimlerini Yapıyor

A
A
A
Hiç Görmediği Yerlerin Resimlerini Yapıyor

Eskişehir’de yaşayan ve yüzde 100 görme engelli olan İlker Ertuğrul, hiç görmediği yerlerin resimlerini öğretmeninin anlatmasıyla hayalinde canlandırarak resimleştiriyor.
İlker Ertuğrul, 10 yaşında yapılan yanlış bir ameliyat sonrası durumunun düzelmesi yerine sol gözünü de tamamen kaybetti. Buna rağmen hayattan kopmayarak kendini eve hapsetmeyen Ertuğrul, Eskişehir Valiliği’nin açtığı Engelliler Koordinasyon Merkezi’nde eserlerini yapmaya devam ediyor. Braille Alfabesini kullanarak yaptığı resimleri şimdilerde boyayarak görsellik katan İlker Ertuğrul, "10 yaşında yanlış bir ameliyat sonucu sol gözümü kaybettim. 20 yaşımda resimle tanıştım. Şevki hocam, Braille Alfabesi’nden resim yapabileceğimi söyledi. Ona çok teşekkür ediyorum, bana öncülük ettiği için. 15 seneden beri bu kabartma resimle uğraşıyorum. Yaptığım resimler beyaz kağıda kabartma şeklinde olduğu için kimse anlamıyordu. Şimdi boyayarak görselleştirdiğimi düşünüyorum. Engelliler Koordinasyon Merkezi’ne ve emeği geçen öğretmenlerime de teşekkür etmek istiyorum" dedi.
"ODUNPAZARI EVLERİNİ DOKUNARAK ÇİZDİM"
Eerleri nasıl yaptığını anlatan görme engelli İlker Ertuğrul, öğretmeninden büyük yardım aldığını söyledi. Yaptığı eserleri çevresindekilere hediye eden Ertuğrul, "Odunpazarı evlerini hiç görmedim. Hatırlamıyorum, ama dokunarak Odunpazarı evlerini yaptım. Hiç görmediğim Erzurum Çifte Minaresini çizdim. Emine hocam anlattı, ben de çizdim. Hocam, boyamasında da yardımcı oldu. Kız Kulesini hayal meyal hatırlıyorum. Emine hocam anlatırken Kız Kulesini çizmiştim. Martıları da yanına iliştirdim. Kız Kulesini çizerken sanki ona ulaşmaya çalışıyormuşum hissi oluştu bende. Canlı olarak nasıl bir yer olduğunu görmedim. Görmek de isterdim aslında. Şu an Türkiye’yi çizmek isterim. Dağlarını ve ovalarını çizmeyi istiyorum. İstanbul’un güzel yerlerini mutlaka çizmek isterim" şeklinde konuştu.
"ÖRME ENGELLİLER EVE KAPANMASINLAR"
Her görme engellinin bir yeteneğinin olduğuna dikkat çeken İlker Ertuğrul, eve kapanmanın çözüm olmadığını dile getirdi. Her kurumun bir engelliyi kabul etmesinin güzel bir örnek olacağını vurgulayan Ertuğrul, "Öğretmenlerim bir kartona istediğim şekli çiziyorlar, onu kesiyorlar. Mesela bir eserimde kalplerin arasında bir kelebek var. O kelebeği ben hiç görmedim. Hocam bir kartona çizdi ardından kesti. Ben de dokunarak çizdim. Daha güzelini yapmak istedim ama bu kadar oldu. Bazı şeylerde kabiliyetim sınırlı. Yaptığım eserleri görmek isteyenler Engelliler Koordinasyon Merkezi’ne gelerek görebilirler. Görme engellinin nasıl resim yaptığını bir kere daha göstermek isterim. Eserlerimi ilk yaptığım zaman boyamamı istediler. Tepkiler güzeldi. Onları dinleyerek kendimi geliştiriyorum. Mutlaka her görme engellinin bir yeteneği vardır. O yeteneklerini ortaya çıkarsınlar. Evlere kapanmasınlar. Ben kapanmadım, bu eserler çıktı ortaya. Her kurum bir engelliyi kabul etse, çok güzel şeyler çıkar" ifadelerini kullandı.
"HAYATA FARKLI GÖZLERLE BAKMAMIZA SEBEP OLUYOR"
Eskişehir Valiliği’nin 2009 yılında kurmuş olduğu Engelliler Koordinasyon Merkezi’nin Müdürü Sibel Önal ise, engellilere sıcak bir yuva olmak istediklerini söyleyerek şöyle konuştu;
"Eskişehir’de bir çok engelli var. Eskişehir Valiliği tarafından 2009 yılında kurulan bir kurumuz. Bir çok ilde yok. Burada bizim amacımız engellilere bir sıcak yuva olmak. Onlara istihdam sağlayacak kurslar açıyoruz. İlker, Eylül ayında bize ulaşmış. Biz onun elinden tuttuk. Öğretmenimiz de kendisine destek oluyor. Görme engelli ancak hayata küsmemiş. Hatta burada yaptığı esprilerle bizi güldürüp, hayata farklı gözlerle bakmamıza sebep oluyor. Girişteki masa üzerinde bir bardak vardı. İlker onu geçerken devirmiş. Ben İlker’e sonraki geçişinde ‘Dikkatli ol, su dökülmüş’ dediğimde, ‘Ya hocam körün biri çarpıp devirdi onu’ diye cevap verdi. Birisine ya da bir şeye çarptığında ‘Kör müsün kardeşim görmüyor musun beni?’ diyor. Resim konusunda öğretmenimiz de kendisine yardımcı oluyor. Tabletle çalışmalar yapıyor. Bir alışveriş merkezinde sergi açtığımızda vali bey ile tanıştılar. Valimiz de kendisine çok ilgi gösterdi. Hatta onun için hazırladığımız bir tablo da var. Onu da götürerek hediye edeceğiz. Geçenlerde okullar tatil oldu. O gün İlker kuruma geldiğinde kendisini biraz durgun gördüm. Ne olduğunu sorduğumda ‘Çocuklarım karne aldı ama ben göremedim’ dedi. Evet bu beni çok etkiledi açıkçası. O yüzden insanlardan engelli vatandaşlara daha farklı yaklaşmalarını istiyorum ama istenildiğinde tüm engellerin aşılabileceği kanaatindeyim."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir