SAĞLIK - 15 Eylül 2018 Cumartesi 16:28

İl Sağlık Müdürlüğü antibiyotik kullanımına dikkat çekti

A
A
A
İl Sağlık Müdürlüğü antibiyotik kullanımına dikkat çekti

13 Eylül Dünya Sepsis Günü nedeniyle, “Sepsis Eğitim Paketi” sunumu Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi toplantı salonunda yapıldı.

13 Eylül Dünya Sepsis Günü nedeniyle, “Sepsis Eğitim Paketi” sunumu Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi toplantı salonunda yapıldı.


13 Eylül Dünya Sepsis (Mikrop toksinlerinin kana karışması ile meydana gelen klinik tablo) Günü nedeniyle Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi toplantı salonunda gerçekleştirilen programda konuşan Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Uğur Bilge antibiyotik kullanımına dikkat çekti. Prof. Dr. Birgül Yelken, Dr. İsmail Kerem Gelir, Dr. Fatih Demircan, Dr. Ebru Karakoç ve Dr. Bayram Furkan Candan’ın da konuşmacı olarak katıldığı programda Müdür Bilge, “Bazen kan zehirlenmesi olarak da adlandırılan sepsis, vücudun genellikle enfeksiyon veya yaralanmaya karşı ölümcül bir yanıtıdır. Sepsis milyonları öldürür, etkisizleştirir. Hayatta kalmak için erken şüphe ve tedavi gerektirir” dedi.


Doç. Dr. Uğur Bilge konuşmasının devamında, “Sepsis ve septik şok, zatürre, grip veya idrar yolu enfeksiyonları gibi vücudun herhangi bir yerinde bir enfeksiyondan kaynaklanabilir. Dünya çapında, sepsis geliştirenlerin üçte biri ölmektedir. Hayatta kalan birçok kişi, travma sonrası stres bozukluğu, kronik ağrı ve yorgunluk, organ fonksiyon bozukluğu veya ampütasyonlar gibi yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bozukluklarla karşılaşır. Son birkaç yıldır, antibiyotik direnci ve bakterilerin geleneksel antibiyotiklerle tedavi edilememesinin neden olduğu enfeksiyonlar insan hayatını ciddi bir problem olarak giderek artan sıklıkta karşımıza çıkmaktadır. Antibiyotik direnci; hem hastalar hem de sağlık çalışanları için ciddi bir problemdir. Çünkü dirençli enfeksiyonlar sepsisi tetikleyebilir. Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre, antibiyotik direncinin, küresel halk sağlığı için giderek artan ciddi bir tehlike” ifadelerini kullandı.


“Halktan, sağlık çalışanlarına kadar herkes, antibiyotik direncini azaltmada rol oynar”


Grip döneminin yaklaştığını hatırlatan Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç.Dr. Uğur Bilge, antibiyotik direncini azaltmak için önerilerde de bulunarak, “Grip soğuk algınlığı ya da boğaz ağrısı gibi bakterilerin neden olmadığı bir hastalık için antibiyotik yazılması konusunda ısrarcı olmayın. Asla sizin için reçete edilmemiş bir antibiyotiği kullanmayın. Bir akrabanızın veya arkadaşınızın antibiyotiğini aynı enfeksiyona sahip olduğunuzu düşünerek kullanmayın. Size verilen antibiyotiği önerilen periyotta, dozda ve sürede kullanın. Enfeksiyonları önlemek için ellerinizi sık sık ve derinlemesine yıkayın, enfeksiyonları olan kişilerden mümkünse uzak durun ve tavsiye edilen aşıları yaptırın” uyarılarında bulunan Eskişehir il Sağlık Müdürü Doç.Dr. Uğur Bilge konuşmasının son bölümünde, “Sepsis uzmanları antibiyotik direnci konusunda endişelidir. Uygun antibiyotiklerle enfeksiyonu kontrol etmek sepsis tedavisinin temel taşıdır bu yüzden de antibiyotik direncini önleme stratejileri desteklemelidir. Hastaları tedavi etmede yeterli antibiyotik olmadan, sepsis bakımın geleceği umutsuz olacaktır. Bakteriyal enfeksiyonları tedavi etmeye ve sepsisi olanların hayatlarını kurtarmaya devam edebilmemiz için süper dirençli bakterilerin büyümesini yavaşlatmak zorundayız, bu nedenle halk, basın ve tüm sağlık çalışanlarının desteği gereklidir” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.