ÇEVRE - 24 Kasım 2015 Salı 14:59

Kaya Kartalları Doğayla Buluştu

A
A
A
Kaya Kartalları Doğayla Buluştu

Yaklaşık 1 yıl önce yaralı şekilde vatandaşlar tarafından bulunan kaya kartalları, tedavilerinin ardından doğaya salındı.
Eskişehir Orman ve Su İşleri Milli Parklar Şube Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi yetkililerinin bakımını yaptıkları 2 kaya kartalı, Seyitgazi ilçesinde doğal hayata bırakıldı. Yaklaşık 1 yıl tedavi ve rehabilitasyonu süren kaya kartallarının doğaya bırakılmasında Seyitgazi İlçe Kaymakamı Ertuğrul Avcı, Orman ve Su İşleri Milli Parklar Şube Müdürü Mehmet Sait Kanar, Eskişehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Şefi Özge Yaman ve kartalların tedavisini yapan Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hekimi Özkan Tarkan da hazır bulundu. Tedavilerinin gerçekleştiği alanın yeterince büyük olmamasından dolayı ilk etapta uzun bir mesafe uçamama ihtimalini hatırlatan Veteriner Hekim Özkan Tarkan, kartalları doğal yaşamına bıraktı. Taşıma kafesinin açılmasının ardından gökyüzüne kanat çırpan kartallar beklenenin aksine başarılı ve uzun bir uçuş gerçekleştirdi.
“BİZİM İLÇEMİZDE OLMASI BİZİM İÇİN AYRI BİR GURUR VERİCİ OLDU”
Doğaya bırakılması için Seyitgazi ilçesinin seçilmesinden dolayı memnuniyetini dile getiren İlçe Kaymakamı Ertuğrul Avcı, “Bugün burada hep beraber iki tane kaya kartalını uçurduk. Bizim ilçemizde olması bizim için ayrı bir gurur verici oldu. Orman ve Su İşleri Milli Parklar Şube Müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirildi. Bu hayvanlar yaralılardı belki, belki uçamıyorlardı. 1 yıl süresince tedavi edilip doğaya kazandırılması, bu bilincin olması beni ilçe kaymakamı olarak gerçekten mutlu etti. O yüzden bu projenin burada uygulanmasından Milli Parklar Şube Müdürlüğümüze, Şube Müdürümüze ve Özge Hanıma çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
“İNŞALLAH DOĞAL HAYATA DESTEKLERİMİZ DEVAM EDECEK”
Eskişehir Milli Parklar Şube Müdürü Mehmet Sait Kanar ise, İlçe Kaymakamı Ertuğrul Avcı’ya teşekkür ederek, “Şu anda bildiğiniz gibi doğal hayatı desteklemek Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın ana temellerinden birisi. Elimizde de mevcut yaban hayatından yaralı, küçük müdürlüğümüze ulaştırılmış aynı zamanda da ilimizin Büyükşehir Belediyesinin Rehabilitasyon Merkezi ile beraber iş ortaklığıyla tedavilerini tamamladığımız 2 kaya kartalını doğayla buluşturmuş olduk. İnşallah doğal hayata desteklerimiz devam edecek. Genellikle yavru halde vatandaşlarımızın bize tutup getirdiği veya herhangi bir şekilde kanadında ya da vücudunun herhangi bir yerinde yaralanma neticesinde vatandaşlarımızın alıp haber verdiği hayvanları biz alıyoruz. Veteriner hekimlerimiz kontrolünde özellikle Büyükşehir Belediyesi Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavisi tamamlanıyor. Doğaya salınabilecek bir hale geldikten sonra bunları tekrar doğaya salıyoruz. Doğaya salınamayacak halde olan hayvanlarımız da oluyor. Onları da doğal hayatını sürdürecek şekilde rehabilitasyon merkezinde bakımlarını yapıyoruz” şeklinde konuştu.
“NE YAZIK Kİ DOĞAYA KAVUŞTURAMAYACAĞIMIZ HAYVANLAR DA OLUYOR”
Tedavi süreci hakkında bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hekimi Özkan Tarkan, “Genellikle vahşi doğadan yaralı hayvanlar geliyor. Bunların tedavisini yaptıktan sonra eğer mümkünse, kanatlılarda uçabilme imkanı olan hayvanlar, memeli hayvanlarda doğada kendi hayatını idame edebilme gücüne sahip olan hayvanları birlikte iş birliğiyle doğaya bırakıyoruz. Ne yazık ki doğaya kavuşturamayacağımız hayvanlar da oluyor. Kanadını tamamen almak zorunda olduğumuz hayvanlar da oluyor. Memeli hayvanlarda doğada yine kendi yaşamını sürdüremeyecek hayvanlar olabiliyor. Bunlarında bakımlarını kendi rehabilitasyon merkezimizde hayatlarını sürdürecek şekilde yaşatmaya çalışıyoruz. Kaya kartallarımız da bize yaklaşık 1 yıl önce geldiler, yavruydular. Bakımları yapıldı, yaraları tedavi edildi, uçmaları sağlanacak şekilde geniş bir alana yerleştirdik ve gözlemledik. Uçuş eğitimleri almalarını sağladık. Gördüğünüz gibi sağlıklı ve güzel bir uçuş gerçekleştirdiler ve doğaya kavuştular” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Wings for Life World Run’a geri sayım başladı Omurilik felcinin tedavisine yönelik araştırmalara fon sağlayan dünyanın en büyük koşu etkinliklerinden Wings for Life World Run’a sayılı günler kaldı. 5 Mayıs Pazar günü tüm dünyanın iyilik için aynı anda koşacağı etkinlik öncesi 30 Nisan Salı günü adidas Runners İstanbul ekibiyle Suadiye’de hazırlık koşusu yapılacak. Omurilik felcinin tedavisine yönelik araştırmalara fon sağlamak amacıyla gerçekleştirilen, “İyilik koşusu” Wings for Life World Run’a sayılı günler kaldı. 30 Nisan Salı günü saat 19.30’da Suadiye’de adidas Runners İstanbul ekibiyle hazırlık koşusu düzenlenecek olan etkinliğin kayıtları wingsforlifeworldrun.com adresinde devam ediyor. Wings for Life World Run 2024’e App Run uygulaması üzerinden de katılım sağlanabiliyor. App Run’da katılımcılar hedeflerini, kendilerini ve sanal yakalama aracının uzaklığını uygulama üzerinden belirterek koşu mesafeleri ve sürelerini kendileri yönetebilecek. 30 Nisan’da adidas Runners İstanbul ekibiyle Suadiye’de saat 19.30’da düzenlenecek olan Wings for Life World Run Hazırlık Koşusu’nun ardından 4 Mayıs Cumartesi günü Bebek sahilde saat 16.00’da etkinliğe ısınma koşusu gerçekleşecek. Yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz yıl 165 ülkede gerçekleşen ve 92 milletten 161 bin 892 koşucunun bir araya geldiği Wings for Life World Run’ın Türkiye ayağına bu yıl 5 Mayıs Pazar günü İstanbul Kuruçeşme, 2 bin 500 kişinin katılımıyla ev sahipliği yapacak. Ankara, Isparta, Bursa, İzmir ve Mersin’de ise yine yerel koşu grupları ile organize edilecek fiziksel koşular da gerçekleşecek. Wings for Life World Run’da omurilik felcinin tedavisine yönelik araştırmalara geçtiğimiz yıl 4.7 milyon euro bağış toplanmıştı. Wings for Life World Run 2024 kayıtları wingsforlifeworldrun.com adresinden yapılabiliyor.