GENEL - 28 Nisan 2016 Perşembe 13:11

Şeker İşçilerinden Bir Garip Eylem

A
A
A
Şeker İşçilerinden Bir Garip Eylem

Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası işçileri, yaşadıkları kadro konusuna dikkat çekmek için aldıkları ’1 ay boyunca günde 2 saat hiçbir ücret talep etmeden çalışma’ eylemlerini açıkladılar.
Şeker-İş Sendikası’na bağlı işçiler, Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası önünde toplandı. İşçiler adına basın açıklaması yapan Şeker-İş Sendikası Eskişehir Şube Başkanı Cengiz Ünder, tarımsal kalkınma ve endüstriyel gelişmenin dengeli bir şekilde yürütülmesini sağlayan şeker üretiminin, tüm dünyada stratejik bir konuma sahip olduğunu belirtti. Bulunduğu coğrafyada güçlü tarımsal üretim potansiyeline sahip Türkiye’de, şeker pancarı tarımı ve şeker üretimi oluşturduğu istihdam ve yerli katma değerin ekonomiye yön veren sektörler arasında olduğunu anlatan Ündür, "Bilindiği üzere Türk Şeker Fabrikaları’nın 2000 yılında özelleştirme kapsamına alınmasıyla birlikte, şeker sanayisinde oluşturulmaya çalışılan kara tablonun bugün Türk Şekeri adeta yok etme aşamasına getirdiği bir gerçektir. O gün çalışan sayısı bin 800 kişi civarında iken, bugün fabrika mevcudumuz 622’dir. Şeker sanayi, üretim sürecinde zorunlu olan yönetici, teknik ve idari personeli dahi karşılayamaz hale gelmiştir. Özelleştirme idaresinin katı tutumundan dolayı ihtiyaç olduğu halde, fabrikamızda 25-30 yıldır geçici olarak çalışan, çalıştığı işlerde usta seviyesine gelmiş arkadaşlarımıza alamazken, 5620 sayılı yasa gereği yılda 169 günden fazla çalıştırılamamaktadır. Bu açığı işveren dışarıdan eleman temini yolu ile kapatmaya çalışılmakta, bu da muhtemel iş kazalarına davetiye çıkarmaktadır. Bu sebeple ülke genelinde 25 kamu şeker fabrikasının bulunduğu il ve ilçelerde şeker sanayisinin sektördeki olumsuzluklara ve yönetim boşluklarına, olası iş kazalarına ve had safhaya ulaşan personel eksikliğine dikkat çekmek, 2015 yılında Türk-İş ile hükümet arasında tutulan protokol gereği 5620 Sayılı Yasada geçici işçi arkadaşlar için belirtilen ‘180 günden fazla çalıştırılamaz’ ibaresinin acilen kaldırılmasını ve bu arkadaşlara hak ettiği kadronun verilmesi istiyoruz. Asıl işi yaptığı için sözleşmeleri yenilenmeyerek makine fabrikasında 17 senedir çalışan arkadaşların mahkeme kararına uyularak işe iadelerinin sağlanmasına, iş sağlığı ve güvenliğine vurgu adına sendikamız, Türkiye’de sektörün devamlılığını sağlamak amacıyla bu günden itibaren karar vericileri, siyasi temsilcilerini, besicileri, taşıyıcıları, çiftçilerimizi, esnafı ve tüm yöre halkını uyarmak ve bilgilendirmek için hiçbir talep etmeden 1 ay boyunca günde 2 saat fazla çalışma eylem kararı almıştır" dedi
Açıklamanın ardından işçiler çeşitli sloganlar atarak sessizce dağılıp iş başı yaptılar.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Tahmazoğlu’ndan 23 Nisan Çocuk Şenliğine davet Şahinbey Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği 23 Nisan Çocuk Şenliği bu yılda çocukların zamanlarını dolu dolu geçirmeleri için 20-28 Nisan tarihleri arasında Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlenecek. Şahinbey Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında Çocuk Şenliği düzenliyor. Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlenecek olan şenlik; 20 Nisan Cumartesi günü saat 09.00’da kapılarını açacak. 20-28 Nisan tarihleri arasında sabah saat 09.00 ve 20.00 saatleri arasında düzenlenecek etkinliklerde çocuk müzikalleri, tiyatrolar ve sinemalar çocuklar için yayınlanacak. Çocuk Şenliği’nde ayrıca çocukların eğlenceli zaman geçirmeleri için şişme oyun grupları ve çocuk atölyeleri kuruldu. “Çocuk Şenliğinde buluşalım” 20-28 Nisan tarihleri arasında Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlenecek Çocuk Şenliği’ne tüm Gazianteplileri davet eden Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, “20-28 Nisan tarihlerinde Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde Çocuk Şenliğimiz başlıyor. Şahinbey Belediyesi 23 Nisan etkinlikleri kapsamında çocuk şenliğinde çocuklarımızın yüzünü güldüreceğiz. 9 gün sürecek olan Çocuk Şenliğinde çocuk müzikalleri, tiyatroları ve sinemaları çocuklarla buluşacak. Düzenlenecek olan şenliğimiz her gün sabah saat 09.00’da kapılarını açıp 20.00’a kadar sürecek. Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenleyeceğimiz etkinliğe tüm hemşerilerimizi davet ediyorum” dedi.
Giresun Ziraat Mühendisi Haldun Gedikali: Fındıkta büyük tehdit oluşturan kahverengi kokarca zararlısına karşı Ziraat Mühendisi Haldun Gedikali, kimyasal mücadele uyarısında bulundu. Yeni fındık sezonu öncesi Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli sorunu haline gelen kahverengi kokarca ile mücadele hakkında bilgi veren Ziraat Mühendisi Haldun Gedikali, “Doğu Karadeniz’de sık görülen ve fındığa zirai don, fırtına gibi doğal olayların yanı sıra en çok zarar veren bir etkende kahverengi kokarca oldu. Çin menşeili olan bu zararlılar önce Uzakdoğu’dan Avrupa’ya ve Gürcistan’a geldi. Son 15 yıldır da ülkemizde görülmeye başladı. Bu zararlılar, aslında halk arasında kahverengi kokarca olarak değil de yeşil kokarca olarak bilinmektedir. Yeşil kokarcadan farkı ise daha hızlı adaptasyon sürecini tamamlaması ve üreme kabiliyetinin yüksek olmasıdır. Son yıllarda ülkemizde özellikle fındık bahçelerine çok fazla zarar verdikleri görülmektedir. Kışın evlere ve fındık bahçesi içindeki depo, hayvan barınakları gibi yerlerde çok fazla üreyerek, yazın ise fındık bahçelerine geçerek zarar vermektedir. Bu zararlılar fındığın içine girerek, çürütmekte ve fındığı yok etmektedir ve hatta fındık bahçelerine müdahale edilemezse bahçeyi tamamen yok etmektedir” dedi. "Bahçeleri sürekli gezmeliyiz" Kahverengi kokarca ile nasıl mücadele edileceği konusunda da bilgi veren Gedikali, “Bahçelerimizi sürekli gezerek ve dalları sert bir şekilde silkeleyerek, düşen zararlıları orada bertaraf etme yöntemine gitmeliyiz. Kahverengi kokarca ile ilgi çeşitli devlet kuruluşlarında da önlemler alınmaktadır. Bunlardan en önemlisi kahverengi mücadelenin avcı böceği olan ‘Kafkas Arısı’ doğaya salındı. Bizim kişisel olarak yapmamız gereken en önemli müdahale şekli ise bahçelerimizin sürekli kontrol edilmesi ve kimyasal mücadele olacaktır” diye konuştu.