- 12 Kasım 2018 Pazartesi 16:04

Tepebaşından ‘Atamıza Saygı ve Özlemle’ konseri

A
A
A
Tepebaşından ‘Atamıza Saygı ve Özlemle’ konseri

Tepebaşı Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu, 10 Kasım’a özel gerçekleştirdiği “Atamıza Saygı ve Özlemle” konseri ile davetlilere unutulmaz bir gece yaşattı.

Tepebaşı Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu, 10 Kasım’a özel gerçekleştirdiği “Atamıza Saygı ve Özlemle” konseri ile davetlilere unutulmaz bir gece yaşattı.


Tepebaşı Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu, Atamıza Saygı ve Özlemle konseri ile Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği şarkıları seslendirdi. Tepebaşı Belediyesi Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak düzenlenen ve şefliğini İnci Çayırlı’nın yaptığı konsere, Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç’ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcısı Melih Savaş, Belediye Meclis Üyesi Mukaddes Harmancı Yılmaz ve çok sayıda müziksever katıldı. İki bölümden oluşan konserde koro; Benzemez Kimse Sana, Gamzedeyim Deva Bulmam, Akşam Oldu Hüzünlendim Ben Yine, Vardar Ovası, Niçin Baktın Bana Öyle gibi eserleri icra etti. Salonu dolduran müzikseverlerden tam not alan Çayırlı ve koro, konser sonunda ayakta alkışlandı.


Program sonunda sahneye çıkarak Çayırlı ve koroyu tebrik eden Başkan Ataç, “Güzel bir geceydi. Tabi ki Eskişehir bir Cumhuriyet kentidir, Atatürk’ün istediği veya hayal ettiği bir kenttir Eskişehir. Bu güzellikler hep Atatürk sayesinde olmuş. Önemli olan bu değerleri sonsuza kadar götürebilmek ve yaşatmaktır. Sevgili İnci Hocam yıllarını bu mesleğe vermiş, devlet sanatçısı unvanı herkese verilen bir paye değil. Hocam bu payeyi fazlasıyla hak eden bir insan. Bu gece çok güzel, duygu dolu bir konser izledik. Hepinizin eline, ruhuna sağlık, tebrik ediyorum” diye konuştu.


İnci Çayırlı ise yaptığı konuşmada, “Sayın Başkanım özlemiştik, iyi ki geldiniz bu akşam. Hakikaten bu topluluğu, beraberliği yaşatan etkinlikler son zamanda o kadar az bulunuyor ki. Özellikle son zamanlarda çok az. Birlikte olmak, sevgiyi paylaşmak çok değerli. Müziği, dostluğu paylaşmak ve de en güzeli müziği paylaşmak. Tekrar Ahmet Başkanıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.


Atamıza Saygı ve Özlemle konseri Başkan Ataç’ın Şef Çayırlı’ya çiçek takdim etmesi ile son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.