ASAYİŞ - 13 Kasım 2012 Salı 17:21

BAYRAM OTELİ DAVASI

A
A
A
BAYRAM OTELİ DAVASI

Van`da 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen 5,6 şiddetindeki depremde yıkılan ve 24 kişinin hayatını kaybettiği Bayram Oteli ile davanın ilk duruşma bugün görüldü. Davanın tek tutuklu sanığı olan Bayram Oteli`nin işletmecisi Tevfik Bayram, binalarının iki kez teknik ekipler tarafından incelendiğini belirterek, ``Keşke o ölenlerin yerine ben ölseydim`` dedi.
Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi`nde görülen davanın tek tutuklu sanığı Tevfik Bayram, tutuklu bulunduğu Bitlis E Tipi Cezaevi`nden duruşma salonuna getirildi. Saat 11.00`da başlayan duruşma yaklaşık 5 saat sürdü. Duruşmayı, CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz`ün yanı sıra depremde hayatını kaybeden Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabirleri Sebahattin Yılmaz`ın eşi Gönül Yılmaz ve Cem Emir`in babası Mehmet Ali Emir ile ölenlerin yakınları da takip etti. Duruşmada ilk olarak kimlik tespiti yapıldı. Ardından Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Serdar Yüce, Tevfik Bayram`a daha önce verdiği ifadelerine katılıp katılmadığını sordu. Bunun üzerine Tevfik Bayram, daha önce verdiği ifadelerine katıldığını, ancak önceki ifadelerinde belirttiği otelin işletmeciliğini 2003 yılında değil 2008 yılında devraldığını söyledi.
Tevfik Bayram, oteli Sıddık Bayram Limited Şirketi`nden kiraladığını belirterek, ilk depremden sonra AFAD`a kontrol için dilekçe verdiğini ancak gelip kimsenin inceleme yapmadığını söyledi. Binada, sigorta şirketinin inceleme yaptığını belirten Bayram, sadece boya çatlağı olduğu gerekçesiyle sigorta şirketi tarafından kendilerine 10 bin 520 TL ödeme yapıldığını ifade etti. Ailesiyle birlikte otelde kaldıklarını söyleyen Bayram, otelin altındaki Albarak Türk`ün yaptırdığı analizlerin sağlam çıkması sonrası oteli depremden 6 gün sonra açtıklarını söyledi.
``MÜVEKKİLİM GÜNAH KEÇİSİ SEÇİLDİ``
Daha sonra söz alan Tevfik Bayram`ın avukatı Mehmet Denizoğlu, savunmasını yazılı verdi. Suçlamalara itiraz eden Denizoğlu, bir de sözlü savunma yaptı. Denizoğlu savunmasında, ``Karadeniz Teknik Üniversitesi bilirkişi raporu, Bayram Oteli 6 katlı olmasına rağmen raporu 7 katlı olarak düzenlemiştir. Bunu niye yaptığını açıkçası anlamış değiliz. Binanın projeleri deprem esnasında binada olduğu için kaybolmuştur. Ancak statik projesinin dosya numarası yazılı ifademizde yer almaktadır. Ondan ulaşılabilir. 1999 yılında İstanbul`daki depremde Veli Göçer kurban seçildi. 2011 yılındaki Van depreminde de müvekkilim kurban ve günah keçisi seçilmiştir. Depremle ilgili birçok dosya bulunmasına rağmen sadece bu dava gündeme geliyor. Aynı konu ile ilgili Erciş`te bulunan Salih Ölmez tutuksuz yargılanıyor. Müvekkilim Tevfik Bayram`ın tutukluluk halinin kaldırılarak tutuksuz yargılanmasını talep ediyorum. Hatta müvekkilim bana, ``˜Keşke onların yerine ben ölseydim` dedi. Bunun için müvekkilim çok üzgündür`` dedi.
ÖLENLERİN YAKINLARI DAVAYA MÜDAHİL OLDU
Davada otelde ölenlerin yakınları sırası ile davaya müdahil olma talebinde bulundu. Bu sırada müdahillik talebinde bulunan Serdar Karabulut`un kardeşi Sibel Karabulut, yaptığı kısa açıklama ile herkesi ağlattı. Sibel Karabulut mahkemede, ``Ağabeyimin gençliğini aldı. Genç acısı nedir görsün. Ömrümüzü bitirdi. 24 ailenin evine ateş düştü. Hakkımızı helal etmiyoruz. Ömrü boyunca inşallah vicdanı sızlayarak yaşar`` sözleri mahkeme salonundakileri ağlattı. Mahkeme heyeti ailelerin müdahillik taleplerini kabul etti.
TUTUKLU YARGILANACAK
Daha sonra müşteki avukatları söz aldı. Müşteki avukatları yazılı beyanda bulunacaklarını ve delillerin toplanması için ek süre talebinde bulundular. Avukatların konuşmasının ardından mahkeme heyeti duruşmaya 10 dakika ara verdi. Aranın ardından mahkeme heyeti Tevfik Bayram`ın tutukluluk halinin devamına karar vererek delillerin toplanması ve eksik belgelerin tamamlanması için duruşmayı 22 Ocak 2013 tarihine ertelendi
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yumaklı TZOB’da istişare toplantısına katıldı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımıyla Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nde (TZOB) istişare toplantısı gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve Yönetim Kurulu üyeleri ile istişare toplantısına katıldı. Bakan Yumaklı, TZOB heyetiyle istişare toplantısında bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, tarımsal üretimin daha ileriye taşınmasında meslek örgütleriyle iş birliği içinde çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Toplantıda TZOB heyetinin görüş ve önerilerini dinleyerek gerekli adımları atacaklarının altını çizen Yumaklı, her türlü öneriye açık olduklarını ifade etti. TZOB Genel Başkanı Bayraktar da verimli bir toplantı gerçekleştireceklerini vurgulayarak, “Bakanımız ve 4 bakan yardımcımızla yaptığımız istişare toplantısı çiftçilerimiz adına umut vericidir. Bakanlığımızla birlikte Birliğimizin görüş alışverişinde bulunması, sorunların masaya yatırılıp çözüm bulunması adına yapılan bu toplantının çiftçilerimiz için bir kazanım olmasını diliyorum” dedi. Gıda sektöründe yaşanan sorunları takip ettiklerini söyleyen Bayraktar, “Gıdanın üretiminden sofraya ulaşmasına dek yaşanan pek çok sorun var. Ama bizler sektör paydaşları olarak bu sorunları en aza indirmek ve çiftçilerimizin hak ettikleri kazancı elde etmelerini sağlamak için çalışıyoruz. Gıda milliyetçiliğinin gündemden düşmediği bugünlerde üreticilerimize sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı. Toplantıda Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından gıdada kalıntının önlenmesine ilişkin hazırlanan projenin de sunumu yapıldı. TZOB’daki toplantıda Tarım ve Orman Bakan Yardımcıları Ebubekir Gizligider, Dr. Ahmet Bağcı ve Abdulkadir Polat da hazır bulunurken, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden ise Başkanvekili Ahmet Bahadır Sezgin, Muhasip Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Hepokur, Hüseyin Darcan, Arslan Soydan, Eyyup Elmalı, Yunus Kılınç, Mehmet Baştuğ, Ahmet Eyyüpoğlu ve Genel Sekreter Hasan Hüseyin Coşkun yer aldı.