6
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zümrüt Begüm Ögel, burada yaptığı açıklamada, ekip olarak meşhur Divle obruk peynirini yerinde görmek ve incelemek için buraya geldiklerini belirterek, "Anadolu’muzun geleneksel değerlerini toprak altından tarihi eser çıkarır gibi, geleneksel ürünlerimizi de standardize edip halkımıza daha geniş kapsamlı olarak hatta dünyaya kazandırmak adına neler yapabiliriz düşüncesiyle buradayız. Tabii bu arada bu mağaralar, halkımızın yüzlerce binlerce yıldır yapageldiği bu obruk peynirini görmek çok ilginç oldu. Ben hayranlıkla izliyorum. Mağaranın özelliğine baktığımız zaman hem bakteri, hem maya ve hem de küf ağırlıklı büyüme olduğunu görüyoruz. Mağara, taze olan bu peynirleri besleyerek zamanla olgunlaştırıyor. Daha sonra ona özgü tadını veriyor. Bizler de bilim insanları olarak bu ürünümüzü her seferinde aynı kaliteyi sağlayacak şekilde nasıl üretebilirizi düşünüyoruz. Bu nedenle de Ankara Üniversitesinden bazı hocalarla işbirliği yapmaya karar verdik. Ürünümüzü ticarileştirme ve daha geniş kitlelere ulaştırabilme adına önümüzdeki haftalarda da bununla ilgili olarak toplantılarımız olacak” diye konuştu.