YEREL HABERLER - 26 Aralık 2011 Pazartesi 14:54

‘DEMİR DÖVEN KADINLAR’ AYAKTA ALKIŞLANDI

A
A
A
‘DEMİR DÖVEN KADINLAR’ AYAKTA ALKIŞLANDI

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde başarılı tiyatro oyunlarının yanı sıra, sosyal sorumluluk olarak gördükleri konularda yaptıkları ücretsiz tiyatro gösterimleriyle toplumsal mesajlar vermek, ücretsiz kitap dağıtmak, köylerde ücretsiz diş taramaları ve ücretsiz oyunculuk kursları düzenlemek gibi misyon olarak üstlendikleri çalışmalarıyla tanınan Şeref Çetin Tiyatrosu bu sezonun en iddialı oyunu olan ‘Demir Döven Kadınlar’ı önceki akşam izleyiciyle buluşturdu.
Önceki akşam, Ayvalık Belediyesi’ne ait İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde saat 21.00’de ilk kez izleyiciyle buluşan oyunda, sahnedeki oyuncuların performanslarıyla izleyicinin gönlünde adeta taht kurdu. Oldukça kapsamlı ve pahalı bir sahne dekoruna sahip olduğu gözlenen ‘Demir Döven Kadınlar’ oyununun yaklaşık 1,5 yıllık bir emeğin ürünü olduğu kaydedilirken, Çarlık Rusya’sının son dönemlerinde yaşayan 4 kadının yollarının bir çan atölyesinde kesişmesinin ardından bir grev sürecinde gelişen olayları anlatıldığı oyunda Şeref Çetin Tiyatrosu oyuncuları Şebnem Ergelen, Lidiya İvanova; Nalan Durmaz, Ekaterina Nikalayevna; Sevgi Yami, Rufina Agarkova; Zeren Eğinli, Nadya Petrovna ve Şeref Çetin’in Nikolay Dimitriç karakterlerini canlandırdı.
Kadının, erkekler tarafından ezilmişliği ile Çarlık Rusya’sının son dönemlerinden bu yana kadınların toplum içerisinde yaşamış oldukları baskılar, haksızlıklar ve aldatılmışlıkların sentezini tiyatro severlere oldukça başarılı bir şekilde yansıtan oyuncuların, sahnede 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününe de bir gönderme yaptıkları belirtildi.
Tiyatro gurubu olarak yoksunluklara rağmen ayakta kalabilme mücadelesi verdiklerini ve içinde bulundukları bu dönemde verdikleri insanüstü emeğin yanı sıra Rus Edebiyatından etkilenerek bu oyunu yazdığını belirten oyunun yazarı ve oyuncusu Şeref Çetin, “ 4 farklı ideoloji ve birbirinden farklı düşünceye sahip kadınların kendi aralarında ki fikir ayrılıklarına rağmen tek ortak noktalarının kadın olup, toplumsal baskıları birlikte yaşamalarıdır” diye konuştu.
BU KEZ İZLEYİCİ SALONA GELDİ
Oyunun provalarına bir simit kafede başlayan ve kendilerine ait bir yerleri olmadığı için kahvehanelerde ve çay bahçelerinde sürdürmelerinin nedenini bütçe olanaksızlıklarına bağlayan Çetin, “Bu yüzdende oyunlarımızla birlikte provalarımızı ilçemizde faaliyet gösteren kafelerin yetkililerinden izin alarak sürdürmek zorunda kaldık. Bu çalışmalarımızı Ayvalık Belediyesine ait İsmet İnönü Kültür Merkezi müsait oldukça devam ettirdik. Bugün de oyunumuzun prömiyeri için sizlerle birlikteyiz” diyerek kendilerine destek veren tüm sponsorlara teşekkür etti.
Oyunda; tecrübeli oyuncular Sevgi Yami ve Nalan Durmaz’ın yanı sıra ilk kez bir tiyatro oyununda rol alan Zeren Eğinli ile Şebnem Ergelen’in müthiş performansları geceye adeta damgasını vururken, şimdiye kadar bir çok oyunu halk otobüslerinde, cadde ve sokaklarla, köylerde izleyicinin ayağına götüren Şeref Çetin Tiyatro Topluluğunu bu kez İsmet İnönü Kültür Merkezini dolduran tiyatro severlerin yalnız bırakmayarak, oyun sonunda ayakta alkışladığı gözlendi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir