YEREL HABERLER - 16 Aralık 2011 Cuma 14:34

YAMAN DEDE KÜLTÜR VE SANAT EVİNİN TANITIMI YAPILDI

A
A
A
YAMAN DEDE KÜLTÜR VE SANAT EVİNİN TANITIMI YAPILDI

Kayseri’nin Talas ilçesinde bulunan ve geçtiğimiz günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katılımıyla restorasyonu tamamlanarak açılışı yapılan Yaman Dede Kültür ve Sanat Evi’nin tanıtımı yapıldı.
Yaman Dede Kültür ve Sanat Evi’nde toplantı düzenleyen Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, Yaman Dede’nin yaşantısı ve hayatının gelecek nesillere iyi anlatılması gerektiğini söyledi. En önemli miraslardan biri olan 4 katlı konağın restorasyonunun yaklaşık 1 milyon liraya yapılarak Yaman Dede Kültür ve sanat evine çevirdiklerini kaydeden Yıldırım, günümüz teknolojilerinin 200 yıl önce bu evde manuel şekilde kullanıldığına dikkat çekti.
Evde doğal klimanın yıllar önce düşünüldüğünü söyleyen Yıldırım, "Bunun yanı sıra konağın kapısındaki delikten bakıldığında geniş açı ile sokak rahatlıkla görülebiliyor. Bu sistemde şu anki güvenlik kamerası sistemi gibi kullanılıyormuş. Öte yandan konağın kapısı çalındığında ip düzeneği ile uzaktan kapı açılabiliyor. Birçok odası bulunan oda da herşey düşünülmüş. Tavandaki ahşap işlemeler, resimlerde dikkat çekiyor" dedi.
200 yıl önceki evde yaşantıları ayrıntısına kadar anlatan Yıldırım, insanların bu merkezi gezmesi ve o yıllardaki manuel olarak kullanılan teknolojileri yerinde görmesini istedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir