YEREL HABERLER - 01 Aralık 2011 Perşembe 09:35

ÖĞRETİM ÜYELERİNDEN ÖRNEK DAVRANIŞ

A
A
A
ÖĞRETİM ÜYELERİNDEN ÖRNEK DAVRANIŞ

Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından başlatılan bağış kampanyasına günüllü olarak katılan öğretim üyeleri her ay maaşlarından yapılan kesintilerle öğrencilere burs vererek örnek bir davranış sergiliyor.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fuat Gürkan, meslek kuruluşlarına çağrıda bulunarak, zor şartlarda eğitim gören öğrencilere destek çıkılmasını istedi. Gürkan, "Geçtiğimiz yıl 15 öğrencimize her ay düzenli ve karşılıksız burs bağlamıştık. Bu yıl bu sayıyı 30’a çıkarttık. Ayrıca deprem nedeniyle üniversitemizde geçici olarak eğitim ve öğretimini devam ettirmekte olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 13 öğrenciye de aylık 150 lira burs imkanı sağladık. Katkıda bulunan tüm öğretim
üyelerimize duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum. Başbakanlık bursu ve kredi yurtlar kurumunun imkanlarının yanı sıra "Damlaya damlaya göl olur" misali kendi imkanlarımızla maaşlarımızdan ayırdığımız bütçe ile şu an 43 öğrencinin ihtiyaçlarına merhem oluyoruz. Ancak tıp fakültesinde 700’ e yakın öğrenci bulunuyor. Bunların hepsine tek başımıza yetişmek imkansızdır. Çeşitli illerinden gelen ve zor şartlarda okuyan öğrencilerimiz var. Kısıtlı imkanları olan Tıp Fakültesi Vakfı’nın daha fazla bağışa
ihtiyacı vardır. Yardım ve hayırsever olduklarını bildiğimiz Diyarbakırlı ve diğer illerdeki işadamı ve Sivil Toplum Kuruluşları temsilcilerinin bu konuda katkılarını bekliyoruz’’ dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Altınkent Ortaokulu erasmus projelerine devam ediyor Kütahya’nın Gediz ilçesinde Erasmus projeleri ile adından sıkça söz ettiren Altınkent Ortaokulu’nun 2022 yılı başvuru döneminde Polonya Ulusal Ajansına yaptığı ve 94 puanla hibe almaya hak kazandığı “MTW-Maker Teacher Workshop” isimli Erasmus+ KA210SCH projesi kapsamında son yurt dışı hareketliliğini tamamladı. Bu çerçevede Altınkent Ortaokulu’ndan 3 öğretmen Polonya’nın Bialystok şehrinde proje çalışmalarını gerçekleştirdi. Polonya, Türkiye, İspanya ve İtalya ortaklı uluslararası proje kapsamında bu hareketliliğe tüm ülkelerden 12 öğretmen katıldı. Proje hareketliliğinde MIT App Inventor web2.0 aracı kullanılarak “Mobil Uygulama Tasarımı” konularında öğretmen eğitimleri gerçekleştirildi. İlgili alanda karışık ülke takımları oluşturuldu ve atölye çalışmaları yapıldı. Eğitim sonunda örnek bir mobil uygulama tasarlandı. Projeye 3 öğretmen ile katıldıklarını belirten Okul Müdürü Okan Karaca, “İngilizce öğretmenimiz Fırat Mıdık ve Bilişim Teknolojileri öğretmenimiz Ümit Karaduman ile birlikte hareketliliği tamamladık. Bialystok şehrinde ev sahibi okulun derslerine katılım sağladık. Öğretmen ve öğrencilerin teknolojiyi kullanma standartlarını gözlemledik. Protokol ziyaretleri gerçekleştirdik. Polonya kültürü hakkında bilgiler edindik. Faydalı bir projeyi daha başarıyla sona erdirmenin gururunu yaşadık. Okulumuzda Erasmus projeleri ile ilgili çalışmalarımız devam edecek” dedi.
Eskişehir Dikkat eksikliği yetişkinler için de sorun Eskişehir Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Klinik Psikoloğu Gonca Malkoç Arı, dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğunun çocukların yanı sıra yetişkinlerde de görülebilen bir sorun olduğunu belirterek, tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirdi. Kısaca DEHB olarak tanımlanan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, aşırı hareketlilik, dürtüsellik, dikkat ve konsantrasyon bozukluğu gibi durumlar ile ortaya çıkan bir tür psikolojik bir rahatsızlık olduğunu aktaran Klinik Psikolog Arı, ailelerin; dikkatini toplayamama, unutkanlık, zamanı iyi kullanamama, odaklanamama, ders çalışmaktan çabuk sıkılma, derse dikkatini verememe şikayeti ile geldiğini anlattı. Öte yandan bu belirtileri gösteren her çocuk için dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı koymanın mümkün olmadığını belirten Gonca Malkoç Arı, “Bazen, çeşitli fiziksel rahatsızlıklar nedeniyle de bu gibi semptomlar gözlemlenebilmektedir. Bu nedenle bir çocuğa dikkat eksikliği ve hiperaktivite tanısı koyabilmek için en az 6 ay boyunca belirtilerin devam etmesi ve çocuğun aynı davranışları yalnızca ev ya da okul ortamında değil, girdiği her ortamda sergiliyor olması gerekmektedir.” şeklinde konuştu. Profesyonel yardım gerekli Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğunun yetişkinlerde de görülen bir sorun olduğunu ifade eden Arı, yetişkinlerde görülen belirtileri şöyle sıraladı: “Bireyin yaşamında işe başlayamama, iş yerinde verimli olamama, stresle baş edememe, bir toplantı boyunca oturamama, zamanı iyi yönetememe, öfke atakları, evliliğin idaresi ile alakalı yaşanan sorunlar olarak ortaya çıkabilmektedir.” Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğunun; bireylerin yaşamında oldukça ciddi akademik, psikolojik ya da sosyal problemlere neden olabilecek türden bir rahatsız olduğunu belirten Arı, bireylerin bu konuda mutlaka profesyonel yardım almaları gerektiğini belirtti. İlaçlı veya ilaçsız tedavi DEHB tedavisinin; yetişkinlerde ve çocuklarda farklı yöntemlerle gerçekleştirildiğini dile getiren Arı, şunları kaydetti: “Genellikle bu alanda uzman psikolog tarafından yürütülen tedavilerde öncelikle çocuğun ya da yetişkinin neden hiperaktif olduğu, neden dikkat eksikliği olduğu ve bu rahatsızlıkların düzeyi araştırılarak incelenmekte ve buna göre ilaçlı ya da ilaçsız bir tedavi planı oluşturulmaktadır. Uyguladığımız testler ile dikkat, zamanlama, hiperaktivite gibi parametreleri ölçebiliyoruz. 6 yaş üzerindeki tüm çocuklara uygulanabilmekte, testin çocuk ve yetişkin olmak üzere iki formu bulunuyor, çocuk formu yaklaşık 15 dakika, yetişkin formu ise 18 dakika sürüyor, kendinizde veya çocuğunuzda bu tür zorluklar gözlüyorsanız dikkat testi talep ediniz.”