EKONOMİ - 13 Aralık 2017 Çarşamba 19:05

26.GAPSHOES Fuarı törenle açıldı

A
A
A
26.GAPSHOES Fuarı törenle açıldı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Kunduracılar Odası, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu destekleriyle, Akort Fuarcılık tarafından organize edilen 26.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Kunduracılar Odası, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu destekleriyle, Akort Fuarcılık tarafından organize edilen 26. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı (GAPSHOES), Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün katılımıyla ziyarete açıldı.


Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen açılışta konuşan Adalet Bakanı Gül, Türkiye’de“ Gaziantep” modelini oluşturan Gazianteplilere ve odalara teşekkür etti.


“Gaziantep, organize sanayisi ile taş üstüne taş koyarak ekonomide lokomotif olan bir şehirdir. Bu üretkenliği ve çalışkanlığı ile sadece Türkiye’de değil, dünyada model olan bir şehirdir” diyen Gül, “GAPSHOES Fuarı’nın 26’ıncısını gerçekleştiriyorsak bu Gaziantep’in sürdürülebilir ekonomi ve kalkınmada ne kadar başarılı olduğunu gösterir. Fuarın katılımcılarını tebrik ediyorum. 300 katılımcı firmanın ve 800 markanın ürünlerinin sergileneceği uluslararası fuar, Gaziantep ve ülke ekonomisi için çok önemli bir platformdur. GAPSHOES kendi sektöründe Türkiye’de ikinci fuar konumunda. Şimdilik ikinci sırada olabilir fakat en yakın zamanda ülkemizin birinci fuarı haline getirmek hepimizin boynunun borcudur. Türkiye’de ayakkabı ihracatının yüzde 15’ini gerçekleştiren Gaziantep’in sektörde markalaşma alanında da çok önemli adımlar atması lazım. Firmaların bir araya gelerek bu markalaşma konusunda yapacakları çalışmalara gerek Ar-Ge, gerekse de kredilerde bizden istenilen tüm destekleri vermeye hazırız” dedi.


Vali Yerlikaya


Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya da Gaziantep’te ayakkabıcılıkta 10 bin 500 kişinin istihdam edildiğine dikkati çekerek, “İhracat konusunda Gaziantep’in potansiyeli her geçen gün artıyor. Şu an itibariyle Türkiye’deki ayakkabı ihracatı içerisinde payımız yaklaşık yüzde 16 oranında” ifadelerini kullandı.


“Bizim ırmağımız yok ama cesaretimiz var. Bu sadece bize yan bakanların üzerine çevrilen bir yumruk değil aynı zamanda üretmek, pozitif olma yönünde de kendini gösteren cesaret örneği" diyen Yerlikaya, ayakkabıcılara markalaşma çağrısında bulunarak, "AVM’lere girebilecek alan kısıtlıysa geriye tek bir seçenek kalıyor, bu da internet. Yeni sanayi sitesi kurarken internet üzerinden satış yapabilecek organizasyonu da kuralım. Gaziantep yerinde duramıyor hep ilkleri başarıyor. O zaman internet satışı konusunda da müteşebbis heyet ruhuyla çalışma yapalım" şeklinde konuştu.


Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de konuşmasında, GAPSHOES fuarının Gaziantep’in başlıca üretim sektörlerinden birisinin buluşma noktası olduğunu bildirdi.


Nizip Caddesi’nde ayakkabıcıların olduğu bölgelerde kentsel dönüşüm çalışması başlatacaklarını vurgulayan Şahin, “Burada üretimi durdurup dönüşüme başlayacağız. O yüzden ayakkabı organize sanayi bölgesine büyük işletmeleri alırken Taşlıca bölgesinde 2,5 milyon metrekare alanda planlama yapıp 800 dönüm alanı terlikçilerimize açacağız. İşin mali boyutunu yürütürken kentsel dönüşümü de başarmış olacağız. İtalyanlarla Portekizlilerle ayakkabı konusunda yarışabilecek bir alt yapıyı hazırlayacağız. Bu konuda bize destek veren herkese teşekkür ediyorum. Elbirliği ile şehrimizi ve ülkemizi daha ileri noktalara taşıyacağız” ifadelerini kullandı.


Dün birçalışıyorsak,bugün 10 çalışacağız


Önceki gün hayatını kaybeden TOBB Başkan Vekili ve İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağları rahmetle anarak sözlerine başlayan Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu ise GAPSHOES Fuarı’nın Türkiye’nin ikinci büyük Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Fuarı olduğunu anımsattı.


Konukoğlu, 2017 yılı başında Hükümetin başlattığıKredi Garanti Fonu uygulaması ile bütün sektörlerin önünün açıldığına vurgu yaparak, “Bununla birlikte yüzde 11,2 oranındaki büyüme, destekler sayesinde ve Türkiye’deki tüm sanayicilerin gayretleri ile gerçekleştirildi. İnanıyorum ki bundan sonraki dönemlerde ve 2018’de ekonomide çok daha iyi yol alacağız” ifadelerini kullandı.


Ülkeler arası yaşanılan siyasi gerginliklerin 2018 yılında olmamasını temenni eden Konukoğlu, “Biz sanayiciyiz. Siyasetçi değiliz. Bizim işimiz üretmek, geliştirmek, istihdam ve ekonomiye katkı sağlamaktır. Bu nokta da ne yapabiliriz? Daha çok çalışmalıyız. Dün bir çalışıyorsak bugün 10 çalışmalıyız. Biz ülke olarak ülkemizi güçlü hale getirmeliyiz. Sanayimizi geliştirmek, savunma sanayimize destek vermek durumundayız. Ayakkabı veterlik sektöründe de savunma sanayine çok fazla katkı sağlanabilir. Askerlerimizin, polislerimizin giydiği ayakkabıları doğal şartlara dayanıklı şekilde yapabiliriz. Mayınlı arazide patlama sırasında zarar vermeyecek ayakkabıları neden üretmeliyim. Bu konularda yapılan Ar-Ge çalışmalarında bizler Gaziantep Sanayi Odası olarak her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.


Konuşmaların ardından, Bakan Abdülhamit Gül, Vali Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Milletvekili Nejat Koçer, Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu,GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu, Akort Fuarcılık Genel Müdürü Hülya Akkaya ile diğer davetliler fuarın açılışını gerçekleştirerek stantları ziyaret etti.


FUAR HAKKINDA


GAPSHOES 26’ıncı Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı’na Gaziantep, Adana, Çankırı, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Samsun ve Şanlıurfa’nın yanı sıra, Suriye, Suudi Arabistan, Irak ve İran’dan toplam 300 firma 800 markayla katılıyor.


Ayakkabı ve Terlik sektörünün Türkiye’deki en önemli buluşma adresi olan GAPSHOES Fuarı’na Ortadoğu Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere yurtiçi ve yurtdışından yaklaşık 35 bin ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.


Fuar dört gün süreyle saat 10.00-19.00 arasında ziyaretçilere açık olacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Türkiye, Gazze’nin yaralarını sarıyor Yedi Başak İnsani Yardım Derneği, İsrail’in zulmü altındaki Filistin ve Gazze halkına 18 tır yardım malzemesi ulaştırdı. İçerisinde gıda, giyim, ısınma, hijyen ve temel ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu yardım tırları, Mısır üzerinden Filistin ve Gazze halkına ulaştırıldı. Yedi Başak İnsani Yardım Derneği, dünyanın dört bir yanına olduğu gibi zalim İsrail’in bombardımanı ve zulmü altında zor günler geçiren Filistin ve Gazze halkının da yardımına koştu. Dernek, aylardır İsrail bombardımanı altında zor günler geçiren Gazze halkına toplam 18 tır gıda kolisi, sağlık desteği, ilaç yardımı, temizlik ve hijyen paketi gibi pek çok acil yardım malzemelerinden oluşan yardım malzemesi ulaştırdı. Dernek, bayram çalışmaları kapsamında ise 3 Nisan 2024 tarihinde yeni bir yardım konvoyunu Gazzeli mazlumlara ulaştıracak. “Bu sıkıntılar bitinceye kadar ve zafere erişinceye kadar Gazze’ye desteğimiz devam edecek" Zor günler geçiren Gazze halkına destek olmaya devam edeceklerini ifade eden ve yapılan yardımlarla ilgili bilgi veren Dernek Başkanı Mustafa Bulut, "Gazze’ye yardım çalışmaları kapsamında 10 Şubat’ta Mısır’da hazırladığımız 8 tırdan oluşan iyilik konvoyunu Gazzeli kardeşlerimize gönderdik. Hazırladığımız yardımlar Refah sınır kapısından geçerek Gazzeli kardeşlerimize ulaştırıldı. İçerisinde çadır, portatif tuvalet ve banyo, gıda kolisi, un ve muhtelif yardımlar bulunan tırlarımız Gazze’ye ulaştı. Ramazan çalışmaları kapsamında da 21 Mart’ta yine Mısır’da hazırladığımız 10 tırdan oluşan iyilik konvoyunu yine Gazzeli kardeşlerimize gönderdik. Bu tırların içerisinde de gıda, beslenme ve un gibi temel gıda malzemeleri bulunuyordu. Önümüzdeki 3 Nisan’da da yine Mısır’a giderek bayram için hazırlamış olduğumuz iyilik konvoyunu refah sınır kapısı üzerinden Gazze’ye sevk ederek kardeşlerimize ulaştıracağız. Gazzeli kardeşlerimiz bir taraftan İsrail’in bombalarıyla öldürülürken, katledilirken bir taraftan da açlığa mahkûm ediliyor. Biz kardeşlerimizle olan dayanışmamızı sonuna kadar sürdüreceğiz. Gazzeli kardeşlerimizin bu sıkıntıları bitinceye kadar ve bir zafere erişinceye kadar bizim Gazze’ye olan desteğimiz devam edecek. Bu vesileyle halkımıza bir çağrıda bulunmak istiyorum. Şu mübarek Ramazan günlerinde Gazze’ye olan desteğinizi ve dayanışmanızı ve duanızı arttırarak devam ettirin" ifadelerini kullandı.
Ankara Başkan Çetin gençlere Avrupa ülkelerine gitme imkanı sundu Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, geride kalan 5 yıl içerisinde Avrupa Birliği Eurapean Solidarity Corps Programı ile gençleri Avrupa’ya gönderdi. Gençlerin her alanda kendilerini geliştirebilmeleri için büyük yatırımlara imza atan Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, Avrupa Birliği Eurapean Solidarity Corps Programı kapsamında Ulusal Ajansla yapmış olduğu protokolle kabul olan projeler neticesinde 18 ila 30 yaş arasındaki gençleri belli aralıklarla dil eğitimi ve gönüllülük projesi çerçevesinde Avrupa ülkelerine yolcu etti. Gençlerin kendilerini en iyi şekilde geliştirebilmeleri için bütün imkânlarını seferber ettiklerini belirten Başkan Çetin, ‘‘Avrupa Birliği Gönüllülük Projesi kapsamında 1 yıllık gönüllülük faaliyetlerinde bulunmak üzere birçok genç kardeşimizi Avrupa ülkelerine yolcu ederek, dil eğitimi ve gönüllülük projelerine katılmalarına imkân sunduk. Gençlerimize bu imkânı tanıyarak yeni ülkeler keşfetmeleri, ufuklarının daha da gelişmesi için fırsat sunduk. 2021, 2022 ve 2027 yılına kadar akredite edilmiş olan Pursaklar Belediyesi, Türkiye’de 56 lider kuruluştan birisi olurken, Ankara’da tek belediyedir. Ülkemize ve gençliğine inanıyor, geleceğe umutla bakıyoruz. Genç kardeşlerimizin kendilerini tam donanımlı yetiştirebilmeleri için önümüzdeki günlerde inşallah farklı projelerle, farklı eğitim programları ile karşılarına çıkmayı planlıyoruz’’ dedi. Pursaklar Belediyesi tarafından Avrupa’ya gönderilen gençler, Siena Sanat Enstitüsü öğretmenleri ile mekâna özel sanat eserlerinin oluşturulması, mutfak bahçesi/kent bahçesi oluşturma, sürdürülebilir kariyer geliştirme, sanat etkinlikleri iletişimi ile işbirliği, grafikler/web sitesi oluşturma konusunda yardım, video/fotoğraf çekimi ve dizaynı ile ilgili yardım vb. projelerde toplum yararına hizmet veriyor.
Ordu 70 yıldır fındık dallarından sepet örüyor Ordu’nun Ünye ilçesinde yaşayan Sezai Yıldıran, babasından kalma mesleğini sürdürerek 70 yıldır fındık dallarından sepet örüyor. İlçenin Saylan Mahallesi Bazmanlı mevkisinde 77 yaşındaki Sezai Yıldıran, babadan kalma meslek olan, "Geleneksel, Kültürel veya Sanatsal Değeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler Listesi"nde yer alan sepetçiliği evinin bahçesindeki ufak kulübesinde 70 yıldır devam ettiriyor. Türkiye’nin farklı illerinden de sipariş alan Sezai Yıldıran, mesleğin kaybolmaması ve gelecek nesillere aktarılması için çaba sarf ediyor, gelenlere işin inceliklerini de öğretiyor. “Çocukluğumda başladım, 70 yıldır örüyorum” Çocukluğundan itibaren babadan öğrendiği mesleği 70 yıldır sürdürmeye çalıştığını ifade eden Yıldıran, “Ben bu mesleğe ilk olarak 7 yaşındayken babamdan görerek başladım. Çocukluğumda başladım, o günden bu güne 70 yıldır devam ediyorum. Herkesin öğrenmesini istiyorum. İsteyen mesleği öğrenmek için yanıma gelebilir. Babam ormanlardan ve fındık bahçelerinden bize çubuk ve özlük getiriyordu. Daha sonra babam örmeye başlamasının ardından bize vererek devam ettiriyordu. Biz de örmeye başladık ve öğrendik. Evimin bahçesindeki kulübemde ben bunu yaparken ayrıca eşim ve çocuklarımda bana yardım ediyor. Onların desteği olmasa bu kadar yapamam. Şu an herhangi bir sepeti yaklaşık 15 dakikada hazırlıyor, ortalama 2 saatte bitiriyorum” dedi. “Türkiye’nin her köşesinden sepet için arıyor ve istiyorlar” Ürettiği sepetleri için Türkiye’nin dört bir köşesinden taleplerin olduğunu söyleyen Sezai Yıldıran, “Gençlere mutlaka çağrıda bulunuyorum. Yanıma gelsinler mutlaka bu mesleği öğrensinler istiyorum. Mesleğin iyisi kötüsü olmaz. Yediden yetmişe kadar öğrenmenin yaşı yoktur diyerek iş bulamadık demesinler. Bu işi yaptıkları zaman paralarını kazanırlar ve azalmış bir mesleği yaşatmanın gururunu yaşarlar. Burada el sanatları hocalarımızda yanımıza gelerek bizlerden destek istediler. Bende onlara bu sepet için yardımcı oldum. Yaklaşık 20 gündür her akşam gelerek bu mesleği öğrendiler. Onlar da gelecek nesillere öğretmek için mücadele edecekler. Şu an sepetlerim için sipariş nedeniyle Türkiye’nin her tarafından arıyorlar ve yanıma geliyorlar" şeklinde konuştu. “Bu işe gönüllüyüz” Kültürel veya Sanatsal Değeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler Listesi’nde yer alan sepet mesleğini 70 yıllık ustadan öğrendikleri için mutlu olduklarını ifade eden El Sanatları Öğretmeni Sezgi Tahmaz ise “Unutulmaya yüz tutmuş olan bütün el sanatlarına ilgim var. Sezai ustamızı köyde sepet örücülüğünü yaptığını duyunca bulunmaz bir nimet olduğunu gördük. Kendisine bize öğretmesi için ricada bulunduk. Kendisi de bize öğretmek için olumlu karşıladı. Bir aya yakındır Sezai amcamızın yanına sepet işini öğrenmeye geliyoruz. Geçmişine sahip çıkmayan kültürler, geleceğini de oluşturamazlar. Bu düstur ile bu işe gönüllüyüz ve yapmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.