GENEL - 26 Mayıs 2016 Perşembe 16:36

AFAD'dan Nizip Konaklama Tesisi İle İlgili Korkutan Rapor

A
A
A
AFAD'dan Nizip Konaklama Tesisi İle İlgili Korkutan Rapor

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Suriyeliler’in yaşadığı Nizip Konaklama Tesisi’nde yapılan incelemeler sonucu aile içi cinsel istismar, çocuk istismarı ve bunlara bağlı salgın hastalıklara dikkat çeken bir rapor yayınladı.
AFAD’ın raporuna ilişkin basın açıklaması yapan Gaziantep Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Hamza Ağca, uzman doktorların da yer aldığı bir heyetle Nizip Konaklama Tesisi’nde incelemelerde bulunduklarını söyledi. Ziyaret sonucunda hazırlanan raporda tespit ve çözüm önerilerinin bulunduğunu belirten Dr. Ağca, "Kampta gördüklerimiz ve çoğu duyumdan oluşan tespitlerimiz cinsel yolla bulaşan hastalık ve çocuk istismarı konularında endişelenmemize neden oldu. Kampta çadır kent ve konteynerde olmak üzere iki adet hizmet merkezi, aşı merkezi bulunmaktadır. Sağlık hizmetlerini veren hekimler daimi olarak görev yapmamaktadırlar. Genellikle geçici görevlendirme, nöbet ya da rotasyon usulü ile çalışmaktadırlar. Dolayısıyla alana da hakimiyetlerini kaybetmektedirler. Hasta dosyaları ve tıbbi kayıt düzenli tutulmamaktadır. Sevk zinciri sistemi uygulanmakta ancak hastanın takibi yapılmamaktadır. Bizi üzen ve canımızı sıkan bir durum da, kamptaki en ciddi sorunların başında gelen taciz ve tecavüz duyumlarıdır. Bu kısmı değerlendirirken erişkin cinsel istismarı ve çocuk istismarı olarak ikiye ayırmakta fayda vardır. Kadın istismarı, çocuk istismarıdır. Çocuk istismarına dair de yaygın duyumlar gelmektedir” dedi.
“İSTİSMAR DAHA ÇOK AİLE İÇİ OLUYOR”
Babanın çocuklarına istismar yaptığına dair kanıya vardıklarını anlatan Ağca, “İstismarın daha vahim ve esasen daha sayıca büyük bir kısmını oluşturan ise aile içi istismar durumu olduğuna dair bilgiler aldık. İstismar eden ise genellikle baba ve kendi çocuklarına istismar uyguladığına dair yaygın kanının mevcut olduğunu tespit ettik. Durumu daha vahim hale getiren ise istismar mağdurlarının bazıları yürüme çağına yeni gelmiş 1-2 yaş çocuklardır. Bir başka sorun ise büyük çocukların küçük çocuklara uyguladığı istismardır. Bu konu da azımsanmayacak bir orandadır. Üstelik çoğunlukla da gizlenmektedir” şeklinde konuştu.
“BULAŞICI HASTALIKLAR BAŞ GÖSTEREBİLİR”
Çok eşlilik ve istismar dolayısıyla bulaşıcı hastalıkların baş gösterebileceğine dikkat çeken Ağca, “Kampta çok eşlilik ve erken yaşta evlilikler, kadın ve çocuk istismarı nedeniyle cinsel yolla bulaşan hastalıkların olabileceğini öngörüyoruz. Bu da bizi kaygılandırıyor. Yukarıdaki tespitler sonucunda cinsel yolla bulaşan hastalıkların yayılmasını sağlayacak faktörlerin mevcut olduğu ve buna dair kayıtların hastane kayıtları ile teyit edilebileceği kanısındayız. Çocuk istismarının çevresel faktörler ile yaygınlaştığı görülebilir. Hastanede kayıtların olduğunu ve ulaşılabildiğinde yönlendirici olduğunu düşünüyoruz. Kadın istismarı açısından ise ilk merkez olan Kamp Sağlık Merkezi ve hastane muayene kayıtlarından oluşan belgelerin yol gösterici olacağı söylenebilir” diye konuştu.
Heyet konuyla ilgili çözümlerini şöyle sıraladı:
“Cinsel yollarla bulaşan hastalıklar açısından rutin olarak sağlık hizmetlerinin hekim tarafından verilmesi gerekir. Alana hakim olmak açısından sürekli bir hekimin bulunması gerekmektedir. Hasta kayıtları olmalı ve düzenli tutulmalıdır. Hastaların düzenli takibi yapılmalıdır. Sevk işlemleri personel refakatinde olmalıdır. Hasta sevk sırasında personel nezaretinden çıkmamalıdır. Gereğinde adli tabiplik ile ilgili işlemler hızlandırılmalıdır. Aile planlaması yöntemleri etkin bir şekilde önerilmeli ve eğitimleri verilmelidir. Gerekli ve yeterli malzeme bulundurulmalıdır. Kamptan gelen kürtaj ya da düşüklerin kadın istismarı açısından da değerlendirilmesi gereklidir. Hem çocuklara hem de kadınlara yoğun etkin bir şekilde psiko-sosyal destek ve eğitim verilmelidir. İstismar uğrayan vak’alar rehabilitasyon programına alınmalıdır. Çadır yaşam alanları toplum sağlığı ve çevre sağlığı açısından konteyner kente dönüştürülmelidir."
Ağca, inceleme sonucu tespit ve çözüm önerilerini Valiliğe yazı ile sunduklarını söyledi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Trendyol 1. Lig: Bandırmaspor: 1 - Tuzlaspor: 1 Trendyol 1. Lig’de. 31. haftasında Bandırmaspor evinde karşılaştığı Tuzlaspor ile 1-1 berabere kaldı. Maçtan dakikalar 36. dakikada Metehan ceza sahası içinde kaleci Kurtuluş’un müdahalesiyle yerde kaldı ve hakem Yiğit Arslan penaltı noktasını gösterdi. Penaltıyı kullanan Doğan Can meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 1-0 62. dakikada Hikmet’in pasında ceza sahası içinde topla buluşan Togui sağ ayağıyla meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu. 1-1 Hakemler: Yiğit Arslan, Emrah Ünal, Mehmet Sıraç Akpınar Bandırmaspor: Zafer Görgen, Djitte (Jozefzoon dk. 57) Emre Batuhan Adıgüzel, Mulumba, Cebio Soukou (Badji dk. 79), Metehan Mimaroğlu, Doğan Can Davas, Rahmetullah Berişbek, Anrea Sitoe, Levent Ayçiçek (Mustafa Çeçenoğlu dk. 78), Taha Batuhan Yayıkçı Yedekler: Akın Alkan, Emirhan Aydoğan, Aygün Özışıkyıldız, Mert Çelik, Mehmet Özcan Teknik Direktör: Yusuf Şimşek Tuzlaspor: Kurtuluş Yurt, Hasanalizada, Ba, Arvydas Novikovas, (Strel Mambra dk. 73), Hikmet Çiftçi (Gameli Awuku dk. 89), Aminu Umar (Sadık Baş dk. 89), Samet Asatekin, Togui, Gökhan Akkan, Mehmet Coşkun, Sekou Tidiany (Luka Stankovski dk. 65) Yedekler: Emre Koyuncu, Selim Ay, Muhammed Akarslan, Ali Baran Kanıçok, Mehmet Zahit Çınar Goller: Doğan Can Davas (dk. 39 pen.) (Bandırmaspor), William Togui (dk. 62) (Tuzlaspor) Sarı Kartlar: Mulumba, Batuhan Yayıkçı, Doğan Can Davas (Bandırmaspor), Kurtuluş Yurt, Tidiany, Hikmet Çiftçi W. Togui, Gökhan Akkan, Bahtiyar (Tuzlaspor)
İstanbul Trendyol Süper Lig: İstanbulspor: 1 - Fatih Karagümrük: 2 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında İstanbulspor, sahasında karşılaştığı Fatih Karagümrük’e 2-1 mağlup oldu. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 47. dakikada ceza sahası dışında Emre Mor’un kullandığı serbest vuruşta penaltı noktasının sol tarafından Biraschi’nin yaptığı kafa vuruşunda meşin yuvarlak az farkla üstten dışarı gitti. 65. dakikada sağ taraftan Loshaj’ın yerden içeri çevirdiği topu kaleci Sirigu’nun müdahalesi sonrası önünde bulan Emir Kaan Gültekin, altıpas çizgisinin sağ tarafından vuruşu yaptı. Arka direğe açılan topa Mamadou’nun kafa vuruşunda top direkten oyun alanına geri döndü. 85. dakikada Loshaj’ın savunmanın arkasına yerden attığı pasta Coly, karşı karşıya pozisyonda yaptığı vuruşta kaleci Sirigu’nun müdahalesi sonrası tekrar topu önünde buldu ve boş kaleye yaptığı vuruşla meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. 1-0 86. dakikada Levent Mercan’ın uzun pasında Markao’nun kafayla attığı pasta tekrar Rohden kafayla Güven Yalçın’ın önüne bıraktı. Güven Yalçın ceza sahası içi sol çaprazdan uzak köşeye yerden yaptığı vuruşta meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu. 1-1 90+2. dakikada sağ taraftan kullanılan taç atışında Markao ile çıktığı hava topunda Coly topa elle müdahale etti. Pozisyonun devamında VAR’ın uyarısıyla pozisyonu izleyen hakem Burak Şeker, penaltı noktasını gösterdi. 90+7. dakikada penaltı atışında topun başına geçen Feghouli, sol köşeye yaptığı vuruşta meşin yuvarlağı filelerle buluşturdu. 1-2 Hakemler: Burak Şeker, Emir Eray Eyisoy, Mert Bulut İstanbulspor: Alp Arda, Sambissa (Duhaney dk. 70), Mehmet Yeşil, Deli, Coly, Ali Yaşar (Okan Erdoğan dk. 70), Loshaj, Vorobjovas, Jackson (Vefa Temel dk. 77), Emir Kaan Gültekin, Mamadou (Özcan Şahan dk. 90+1) Yedekler: Mücahit Serbest, Traore Teknik Direktör: Osman Zeki Korkmaz Fatih Karagümrük: Sirigu, Nazım Sangare, Biraschi, Koray Günter (Salih Dursun dk. 60), Levent Mercan, Kourbelis (Feghouli dk. 70), Bertolacci (Paoletti dk. 70), Rohden, Emre Mor (Lasagna dk. 74), Can Keleş (Güven Yalçın dk. 60), Markao Yedekler: Emre Bilgin, Veseli, Emir Tintiş, Adnan Uğur, Teklic Teknik Direktör: Tolunay Kafkas Goller: Coly (dk. 85) (İstanbulspor), Güven Yalçın (dk. 86), Feghouli (dk. 90+7 pen.) (Fatih Karagümrük) Sarı kartlar: Vorobjovas, Coly, Loshaj (İstanbulspor), Koray Günter, Emre Mor, Biraschi (Fatih Karagümrük)
Çankırı Fırtınaya dayanamayan cami minaresi yıkıldı Çankırı’da etkili olan fırtınaya dayanamayan çifte minareli caminin bir minaresi yıkıldı. O anlar ise cep telefonu ile saniye saniye görüntülendi. Meteoroloji’nin fırtına tahmininde bulunarak ‘sarı’ kodla uyardığı Çankırı’da şiddetli rüzgar ve yağış etkili oldu. İl merkezi Abdulhalik Renda Mahallesi Taş Mescid Caddesi’nde bulunan Bademlik Camii’nin iki minaresinden biri ise fırtınaya dayanamayarak yıkıldı. Olayda can kaybı ya da yaralanan olmazken, minarenin üzerine yıkıldığı seyir halindeki bir araç ve iş yerinde maddi hasar meydana geldi. Olay anı ise bir vatandaş tarafından cep telefonu ile saniye saniye görüntülendi. Görüntülerde fırtınayı kaydeden vatandaşın cep telefonu görüntülerine minarenin yıkılma anı yansıyor. Minarenin devrilme anında ise vatandaşlar büyük panik yaşıyor. Olay yerine gelerek incelemelerde bulunan Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen, “Zaten teyakkuz halindeydik. Rüzgar olacağı belliydi ama bu kadar beklenmiyordu. Görmediğimiz yıkımlar gerçekleşti, şehir içinde ağaçlar devrildi. Belediyemize açık alanları tedbir amacıyla kapattık. Ekiplerimiz sahadalar. Diğer minarenin yıkılma tehlikesine karşı binalarımızı boşaltıyoruz. Allah muhafaza onların da üzerine yıkılabilir. Sahada tehlike oluşturan alanlar için vatandaşları sahada uyarıyoruz, sokağa çıkmamaları noktasında uyarıda bulunuyoruz” dedi.