GENEL - 18 Ekim 2018 Perşembe 22:00

Bakan Mustafa Varank, GSO Meclis toplantısında sanayicileri dinledi

A
A
A
Bakan Mustafa Varank, GSO Meclis toplantısında sanayicileri dinledi

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Meclis toplantısında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gaziantep’in üreten ve çalışan bir şehir olduğunu söyledi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Meclis toplantısında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gaziantep’in üreten ve çalışan bir şehir olduğunu söyledi.


GSO Ekim ayı Meclis Toplantısı Bakan Mustafa Varank’ın katılımıyla GSO Mesleki Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Bakan Varank, Gaziantep’te olmaktan ve GSO Meclis Toplantısına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Gaziantep çalışan, üreten ve sanayisiyle ülkemizin öncü şehirlerinden birisi” dedi. Varank, sanayicilerin sorunlarını dinlemek ve çözmek için sanayicilerle bir araya geldiklerini belirttiği konuşmasında, Gaziantep’i yaşanan sıkıntılara rağmen süreci iyi yönetebilen bir şehir olarak gördüğünü söyledi. Varank, “Gaziantepli sanayiciler çok güçlü ve zorlukların üstesinden gelmeyi biliyor. İnşallah bu süreci hızlıca atlatırsak daha mutlu, daha güzel günler göreceğiz” ifadelerini kullandı. Toplantıda makine sektörü ile ilgili bir de müjde veren Varank, KOSGEB tarafından KOBİGEL Teknolojik Ürün Yatırım ve Stratejik Ürün Yatırım Programı kapsamında makinalarla ilgili yüzde 25 yerli makinaya, yüzde 15 de yabancı makinaya ek bütçe verileceğini açıkladı.


GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu da, Gaziantep ve Türkiye için gece gündüz demeden çalışmaya ve üretmeye devam edeceklerini belirterek, “Önümüzdeki taşlar temizlendikçe biz koşmaya başlarız. Biz ülkemiz için üzerimize düşen ne varsa yapıyoruz. Gaziantepli sanayiciler olarak bundan sonra da ülkemiz için, ekonomimiz için yedi gün yirmi dört saat çalışmaya devam edeceğiz” dedi.


"2 bin kişiye eğitim verdik"


Gaziantep’in girişimciliği ve üretkenliği ile örnek bir kent olmayı sürdürdüğünü ifade ederek konuşmasına başlayan GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, “Türkiye’nin 6. büyük ekonomisine sahip kentimiz, geçmişten günümüze ekonomik açıdan da bölgenin en önemli merkezleri arasında yer alıyor. Gaziantep üretim, istihdam ve ihracattaki başarısıyla 180 ülkeye ihracat yapıyor ve en fazla ihracat yapan iller arasında 6. sırada bulunuyor. Kent olarak 2017 yılında 6,5 milyar dolar olan ihracatımızı, 2018 yılsonunda 7 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi’ne sahip olan Gaziantep’te, Havaalanı Islah OSB’nin normal OSB’ye dönüşmesi ile OSB sayısının 6’ya çıktığını dile getiren Ünverdi konuşmasını şu şekilde sürdürdü:


“Bu gelişmeler ışığında GSO olarak bizler de, kentimizin sanayide teknoloji dönüşümünü sağlamak için projeler geliştiriyoruz. İşletmelerimize vizyon katacak, üretim süreçlerini geliştirecek, ihracatı artıracak pazar araştırmaları üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda, nitelikli iş gücü yetiştirme ve buna bağlı olarak sanayicilerimizin kalifiye eleman ihtiyacını karşılama noktasında hayati önem taşıyan GSO Mesleki Eğitim Merkezi Projesi’ni (GSO-MEM), Gaziantep Sanayi Odası, İpekyolu Kalkınma Ajansı ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi işbirliğinde 2017 yılının Nisan ayında ülkemize kazandırdık. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) destekleriyle atölyelerini kurduğumuz merkezimizde, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), uluslararası Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) ile işbirliği çerçevesinde farklı alanlarda mesleki eğitim programları düzenliyoruz. Şu ana kadar da içinde bulunduğumuz merkezimizde, yerli ve yabancı toplam 2 bin 200 kişiye eğitim verdik" ifadelerini kullandı.


"Gaziantep’in pilot il seçilmesini talep ediyoruz"


Model fabrika kurulacak 5 il arasında Gaziantep’in de yer aldığını ve bundan büyük mutluluk duyduklarını kaydeden Ünverdi, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü ile mutabakata vardığımız Model Fabrika Projesi imza aşamasına geldi. Bunun akabinde GSO olarak başlattığımız, Sanayide Dönüşüm Projesi’nin sağlanabilmesi kapsamında Gaziantep’in pilot il seçilmesini talep ediyoruz. Bakanlığınızın desteği alınarak, merkezin yüksek eğitim almış kalifiye elemanlarla, endüstri 4.0 dönüşümünü sağlayacak nitelikte personel eğitim merkezi haline gelmesini istiyoruz. Ayrıca, Polateli-Şahinbey OSB’nin İskenderun Limanına bağlantısı yapılacağından dolayı, mevcut OSB destekleri ile hayata geçirilmesi yerine, Nitelikli Endüstri Sanayi Bölgesi kapsamında özel teşviklerle uluslararası yatırımcılara açılmasının sağlanması gerektiği düşüncesindeyiz. Bu sayede düşük teknoloji ürünlerden orta-yüksek teknoloji ürünlere geçişimiz hız kazanacak” şeklinde konuştu.


Eximbank kaynaklarının arttırılması noktasında çaba gösterilmesinin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Ünverdi şöyle devam etti:


“Yatırım teşviklerinin gözden geçirilmesi, devam eden işletmelere teşvik verilmesi ve teşvikte yeni bir model geliştirilmesi gerektiği kanaatindeyiz. 5. OSB’de savunma sanayimizin gelişimi için 127 bin metrekarelik bir alan tahsis edildi. Burada Ar-Ge laboratuvarı, ısıl işlem tesisi, üretim alanları oluşturulması planlanıyor. Gaziantep geçmişten gelen üretkenliği ile savunma sanayisinde aktif rol almaya hazır. Bu konuda yapılacak ortak çalışmalara, işbirliklerine hazırız ve bakanlığımızdan destek bekliyoruz. TÜBİTAK desteklerinden yararlanan firma sayımızın artması, AR-GE sonucu elde edilen yüksek katma değerli ticari ürünlerimizin gelişmesi gerekiyor. Daha fazla pozitif bakış açısı ve esneklikle bu desteklerin yayılması için katkılarınızı talep ediyoruz. Döviz kurunda yaşanan dalgalanmalar öncesinde kabul edilen KOBİGEL projelerinde oluşturulan bütçeler bugünün şartlarının gerisinde kaldı. Bu nedenle proje bütçelerinin revize edilmesini istiyoruz.”


Organize sanayi bölgelerinde enerji maliyetlerinin çok yükseldiğine vurgu yapan Ünverdi, 50 milyon kwh saatin üzerindeki kullanımdan dolayı bir üst tarifeden elektrik kullanmak durumunda kaldıklarını belirterek, “Daha önceki ulusal tarife sisteminde OSB’deki sanayicilerimiz, dışarıdaki bir işletmeye ya da Küçük Sanayi Sitesi gibi yerlere göre yüzde 20-25 civarında daha ucuz elektrik kullanıyordu. Şu anda ise OSB dışında kalan yerler halen ulusal tarifeden elektrik kullanırken, OSB’deki firmalar 50 milyon kwh saatten fazla elektrik tüketimine sahip olduğu için yüksek tarifeden elektrik kullanıyor. Elektrik ve doğalgaza gelen zamlarla birlikte böyle bir uygulamanın var olması sanayicilerimizin rekabet gücünü azaltıyor” görüşlerine yer verdi.


“Firmaların üretmiş olduğu ürünlere ait Fikri ve Sınai Hakları, bakanlığımız başta olmak üzere resmi kurumlar tarafından daha etkin bir şekilde korunmalıdır” diyen Ünverdi konuşmasına şu ifadelerle devam etti:


“Uzun süreli ar-ge çalışmaları sonucunda ürününü piyasaya süren ve patent başvurusu yapmış firmalar, ürünlerinin fikri haklarının çiğnenmesi durumunda hukuki girişimlerde bulunduklarında yaşanan zaman kaybı ve bürokratik engeller sebebiyle, orijinal ürününü taklit eden kişilerin caydırıcı şekilde cezalandırılmaması yüzünden büyük zararlara uğramaktadır. Bunun yanı sıra, yerli üretimin öneminin arttığı günümüz koşullarında, ithal bir ürün gümrük vergisi ödendiğinde yerli malı haline gelmektedir. Bu da yerli üreticiyi zor duruma düşürmektedir.”


Kadın girişimciliğini ve mesleki eğitim konusuna büyük önem verdiklerini aktaran Ünverdi, “Oda olarak biz bu iki konuda da hazırız ve yatırımlarımız var. GSO, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve İpekyolu Kalkınma Ajansı ortaklığında, girişimci kadınlara yönelik Kadın Girişimci Destek Merkezi’ni kuruyoruz. Kadın girişimciliğine katkıda bulunacak olan merkezimiz için pozitif ayrımcılık çerçevesinde bakanlığımızdan destek bekliyoruz” dedi.


Milli teknoloji güçlü sanayi"


Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açıkladığı "Ulusal Standardizasyon Strateji Belgesi ve Eylem Planı”nı çok önemsediklerine vurgu yapan Ünverdi, bu kapsamda TSE ile TOBB arasında imzalanan iş birliği protokolünün firmaların özellikle küresel pazarda gücünü artıracağına inandıklarını kaydetti. Gaziantepli sanayiciler olarak “Dünya’da Türkiye, Türkiye’de Gaziantep” anlayışıyla şartlar ne olursa olsun çarkları döndürmeye, üretim yapmaya devam ettiklerini belirten Ünverdi konuşmasını şu şekilde tamamladı:


“Son günlerde yaşadığımız sıkıntıların da el birliği ile aşılacağına canı gönülden inanıyoruz. Döviz kuru ile başlayan sıkıntılı sürecin azaltılması ve 3 yılı kapsayan yeni eknomik program kapsamında dengeleme, disiplin ve değişim süreci ile enflasyon başta olmak üzere, döviz kuru, faiz oranları gibi konularda bir rahatlama öngörülüyor. Yerli üretim ve yerli tüketim seferberliği, alınacak tasarruf tedbirleri ve özellikle reel sektörün desteklenmesi ise hedeflere ulaşmada büyük önem arz ediyor. Sıkıntıların atlatılması noktasında, Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’na GSO olarak tam destek veriyoruz. TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na da tüm odaları harekete geçirerek bu zorlu sürecin atlatılmasında göstermiş oldukları hassasiyetten dolayı teşekkür ediyoruz. Bu kapsamda yüzde 10 fiyat indirimi kampanyasını tüm üyelerimize duyurduk ve sanayicilerimizden olumlu dönüşler aldık. Bundan sonrası için de üretimi, verimliliği artıracak, reel sektörü destekleyecek politikaların devam etmesini bekliyoruz. Alınan tedbirlerden ötürü şahsınızda hükümetimize ve devletimize teşekkür ediyoruz. "Milli teknoloji, güçlü sanayi" sloganınıza ve çizmiş olduğunuz yol haritanıza sonuna kadar destek olacağımızı bilmenizi istiyoruz.”


Konuşmaların ardından Bakan Mustafa Varank sanayicilerin sorularını cevaplayarak taleplerini dinledi. Toplantı sonunda GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi Bakan Mustafa Varank’a plaket takdim etti. GSO-MEM’i gezen Bakan Varank ve beraberindeki heyet, merkezi çok beğendiklerini ifade ederek, kurum yetkililerine çalışmalarında başarılar diledi.


Toplantıya Bakan Mustafa Varank’ın yanı sıra, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, milletvekilleri Derya Bakbak, Nejat Koçer, Mehmet Erdoğan, Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Ramazan Yıldırım, AR-GE Teşvikleri Genel Müdürü M. Bilal Macit, Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürü Dr. Halil İbrahim Çetin, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürü Dr. Mehmet Yurdal Şahin, TEYDEB Başkanı Mehmet Aslan, KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt , Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, -Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, GSO Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, GSO Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Köken, oda ve borsa başkanları ile sanayiciler ve iş adamları katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas U15 Türkiye Güreş Şampiyonası’nın açılış seremonisi yapıldı Sivas’ta başlayan U15 Serbest-Grekoromen Türkiye Güreş Şampiyonası tüm hızıyla devam ederken, şampiyonanın seremonisi Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Belediye Başkan Vekili Ramazan Baker, Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonu ve UWW eski Asbaşkanı Ahmet Ayık, Türkiye Güreş Federasyonu Başkan Vekili Kerim Salman ve il protokolünün katılımıyla yapıldı. Türkiye Güreş Federasyonu ile Sivas Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü organizesinde yapılan Güreş U15 Türkiye Şampiyonası sürüyor. Taha Akgül Spor Salonu’nda devam eden heyecan dolu şampiyonaya 56 ilden 175 kulüp ve 900 sporcu katılım sağlıyor. Bu kapsamda pazartesi günü başlayan şampiyonanın seremonisi bugün Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek, Sivas Belediye Başkan Vekili Ramazan Baker, Sivas Gençlik ve Spor İl Müdürü Erdoğan Tunç, Türkiye Güreş Federasyonu Başkan Vekili Kerim Salman, Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonu ve UWW eski Asbaşkanı Ahmet Ayık, Olimpiyat üçüncüsü Cenk İldem, il protokolü, federasyon yetkilileri, antrenörler ve sporcuların katılımıyla yapıldı. Sporcuların tören yürüyüşü ile başlayan seremoni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Açılış seremonisinde Sivas Gençlik ve Spor İl Müdürü Erdoğan Tunç, Türkiye Güreş Federasyonu Başkan Vekili Kerim Salman ve Olimpiyat üçüncüsü Cenk İldem birer konuşma yaptı. Şimşek: “Ülkemizde güreş deyince, Sivas akla gelen ilk şehirlerdendir” Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Sivas’ın birçok şampiyonaya ev sahipliğini yaptığını belirterek, “Pehlivanlar şehri, sultan şehri Sivas’ımıza hoş geldiniz diyor, sizleri sevgiyle, muhabbetle selamlıyorum. Bu önemli turnuvayı ilimize kazandıran Spor Bakanımıza, Spor bakan yardımcımız Hamza Yerlikaya’ya ve emeği geçen federasyon başkanımıza teşekkür ediyorum. İnsanlık tarihi kadar eski olan ata sporumuz güreş Türk milleti için çok önemli ve çok özel bir spordur. Kuşkusuz ülkemizin en başarılı olduğu spor branşlarına birisi de güreştir. Ülkemizde güreş deyince, Sivas akla gelen ilk şehirlerden, ilk illerden birisidir. İlimiz Osmanlı döneminden günümüze güreşçinin harman olduğu yer olarak anılmış bu sözde ülke genelinde tanınmış ve birçok şampiyon çıkarmıştır. Sivas yine önemli bir müsabakaya ev sahipliği yapıyor. Şampiyonaya gelen tüm sporcularımıza başarılar diliyorum” diye konuştu. Ahmet Ayık: “Sivas’a uluslararası bir turnuva istiyoruz" Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonu ve UWW eski Asbaşkanı Ahmet Ayık ise, sporculara başarılar dileyerek, “Tabii anılmak güzel bir şey. Sivaslı olarak adımın verilmesi çok güzel. Ben federasyonumuza Sivas’taki bütün emeği geçen hemşehrilerime, başta il müdürlüğü olmak üzere federasyonumuza herkese teşekkür ediyorum. Çok güzel bir salon, çok güzel bir organizasyon. Ama ben istiyorum ki inşallah Güreş Federasyonumuzdan hem Sivaslı hemşehrilerimizden ben de yardımcı olacağım ve benim de desteğimle söylüyorum; Sivas’a uluslararası bir turnuva veya Avrupa şampiyonası istiyoruz. İnşallah bunu gerçekleştireceğiz. Emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyorum. Sporculara da başarılar diliyorum” dedi. Konuşmaların ardından Olimpiyat Şampiyonu Mahmut Demir, Türkiye Güreş Federasyonu Başkan Vekili Kerim Salman, Sivas Valisi Dr. Yılmaz Şimşek’e ve Belediye Başkan Vekili Ramazan Baker’e plaket takdim etti. Vali Yılmaz Şimşek ile Belediye Başkan Vekili Ramazan Baker, bazı kategorilerde dereceye giren sporculara madalya verdi.
Sakarya Besi çiftliğinde yangın: Çok sayıda kurbanlık büyükbaş telef oldu, 1 kişi dumandan etkilendi Sakarya’nın Karapürçek ilçesinde besi çiftliği alev alev yandı. Yangında çok sayıda kurbanlık büyükbaş telef olurken, bir kişi dumandan etkilendi. Yangını kontrol altına alan ekipler soğutma çalışmasını sürdürüyor. Kızılbayır Mahallesi’nde bulunan ve A.Ö.’ye ait olduğu öğrenilen besi çiftliğinde henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Alevlerin samanlık, ev ve kurbanlık büyükbaş hayvanlarının bulunduğu ahıra sıçraması üzerine durum 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirildi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangını söndürmek için seferber olurken yangında çok sayıda kurbanlık büyükbaş telef oldu. Dumandan etkilenen bazı büyükbaş hayvanlar ise olay yerinde kesilerek mezbahaya gönderildi. Meydana gelen yangında M.A. isimli kişi duman etkilenerek hastaneye kaldırıldı. Ekipler, yangını uzun uğraşları neticesinde kontrol altına alarak söndürdü, soğutma çalışmaları sürüyor. Öte yandan, çiftliğin alev alev yandığı anlar cep telefonu kamerası ile yangın bölgesi ise havadan dron ile görüntülendi. Ekipler ve vatandaşlar yangını söndürmek için seferber oldu Besi çiftliğinde çıkan yangın neticesinde iş makineleriyle alevlenmelerin önüne geçilmesi için çalışmalar devam ediyor. Vatandaşlarında yardım ettiği yangının soğutma çalışmaları devam ederken çalışmalara yardım eden Ahmet Sorgun, tanık olduğu olayı anlattı. Sorgun, “Merkezden geliyordum yangını gördük ve müdahale etmeye çalıştık. Hayvanlar telef olmaya başladı ve biz o esnada hayvanları kurtarmaya çalıştık. Şuanda yangın söndürme çalışmaların devam ediyor. Dumandan etkilenen bazı hayvanları da araçlara yükleyip mezbahaya götürüyorlar. Belediyemiz ve çevredeki tüm vatandaşlar yardım ediyoruz” dedi.
Muğla Fethiye’de Turizm Ve Tarım Fuarı kapılarını açtı Fethiye’de bu yıl 12. Fethiye Tarım, Hayvancılık, Seracılık, Gıda İhtisas ve 13. Fethiye Turistik İşletmeler, Villa Ekipmanları ve Dekorasyon Fuarı başladı. Tarım ve turizm potansiyeli yüksek olan Fethiye’de 13. Fethiye Turistik İşletmeler, Villa Ekipmanları ve Dekorasyon Fuarı ile 12. Fethiye Tarım, Hayvancılık, Seracılık, Gıda İhtisas fuarı Patlangıç Kapalı Pazar Yeri’nde kapılarını açtı. Özellikle yeni nesil araç, ekipman ve doğal ürünlerin tanıtıldığı fuara ilgi yoğun oldu. Özel bir organizasyon şirketi tarafından organize edilen fuara, 100 firma katıldı. Fuarın açılışı dolayısıyla düzenlenen törene Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, Fethiye Belediye Başkan Vekili Oğuz Bolelli, Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir, İlçe Jandarma Komutanı Mustafa Çiçek, İlçe Emniyet Müdürü Kayhan Dadaşoğlu, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Fuar, 19 Nisan Cuma gününe kadar devam edecek. “Fuarda üreticiyle tüketiciyi bir araya getirmek çok önemli” Açılış töreninde konuşan Fethiye Kaymakamı İsmail Hakkı Ertaş, “Dünyada fuarın önemini bilmeyen yoktur. Bu fuarda da özellikle turizm bölgesi olan Fethiye’miz aynı zamanda tarım ilçesi. Tarım dünyada önemli olduğu gibi ülkemizde de çok önemli bir yeri var. Fethiye ilçemiz tarımda çok ileri bir seviyede gidiyor. Üreticileri tebrik ediyoruz. Üretimin artmasını diliyoruz. Tarım bakanlığının çok fazla destek paketi var. Bu fuarda üreticiyle tüketiciyi bir araya getirmek çok önemli olduğuna inanıyorum. Özellikle odalarımız yurtdışında bunu çok güzel başarıyorlar. Bu fuarda emeği geçen bütün taraflara, odalarımıza, tarım il ilçe müdürlüklerine, fuarcılık organizasyonuna hepsine teşekkür ediyorum” dedi. “Üreticimize sunduğumuz destek projeleri ile onların yanında olmaya çalışıyoruz” Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ise, fuarın hem firmalara hem üreticilere hayırlı uğurlu olmasını temenni ederek başladığı konuşmasında "Tarımsal anlamda bir gerçeğin altını çizmeden geçemeyeceğim. Şunu özellikle belirtmek isterim. Tarımsal üretim girdileri son derece yüksek. Küresel iklim felaketinin de ortaya koyduğu sonuçlar, gerek tarımsal kuraklık gerek meteorolojik kuraklık ve doğa olayları gün geçtikçe tarımsal olayları zorlaştırmakta. Özellikle açık alanda yetiştiricilik sebze ve meyvede ciddi sıkıntılarla uğraşmakta. Üreticilerimiz mağdur olmakta. Bu konuda üreticimize sunduğumuz destek projeleri ile onların yanında olmaya çalışıyoruz” dedi. “Fuar teknolojiyi üreten ile kullanan arasında bir köprü vazifesi görmektedir” Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, “Dünyamızda ve ülkemizde yapılan tarım fuarları, tarımdaki yeni gelişimleri üreticimize sunarak, teknoloji üreten ile kullanan arasında bir köprü vazifesi görmektedir. Ülkemizde tarım yıllarca siyasi iktidarlar tarafından üvey evlat muamelesi yapılmıştır. Sanayileşme çabalarının içinde tarım unutulmuş gereken önem maalesef verilememiştir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ’efendimiz’ dediği çiftçimiz, efendi gibi yaşamanın çok önünde hayatta kalma mücadelesi vermektedir. Sektörde girdi maliyetlerinin, işçi maliyetlerinin pazarlanma sorunlarından dolayı çiftçilerimiz emeklerinin karşılığını alamamaktadır. Üreten ürettiği ile ülkesini hatta dünyayı besleyen tarım çiftçisi ve tarım hak ettiği değeri görememektedir. Unutmayalım ki hepimiz aynı gemideyiz. Bu nedenle çiftçi ile el ele tek yürek olmalıyız ki bu gemi batmasın. Çiftçi üretsin ki Türkiye hatta dünya aç kalmasın. Bu nedenle çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” dedi. “Odamız fuarlara hep destek veriyor” Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Çıralı, “Tarım ve turizm bölgemizin en önemli gelişim kaynaklarını oluşturuyor. Bu fuarda 2 sektörü birden bir araya getirdik. Odamızda bu fuarlara hep destek veriyor. Bu fuarların başarılı olmasını diliyorum. Belediyemizle beraber bu yıl Hollanda fuarına katıldık. Tanıtım anlamında EMİTT fuarına katıldık. Almanya fuarına katıldık. Aralık ayında da İngiltere’ye katılmıştık. Belediyemizle birlikte yine İngiltere’nin “jettu” firmasıyla anlaşma yapmıştık. Dijital tanıtım anlamında çalışmalar yaptık. Bunun neticesinde de 4.7 milyon kişiye ulaştık. Bu yaptığımız çalışmanın aynı zamanda turizmin daha fazla ayalara yayılmasına etkisi oldu. Bu sene turizm Mart 15’de başladı. 24 Kasım’a kadar da devam edecek. Biz de Fethiye Ticaret Sanayi Odası olarak belediyemizle bu tip dijital tanıtımlara daha fazla önem vereceğiz. Bunun yanı sıra belediyemizle birlikte coğrafi keşifler için çalışıyoruz. Arsanın üzümü ve bekçilerin patatesi ile ilgili çalışacağız. Fethiye tarhanası, kaya inciri, halı, kilim, dastar bu konuda coğrafi işaretlerimizi aldık. Bundan sonra da bölgemizin tanıtımı için elimizden geleni yapacağız. Organize sanayi bölgesinde kurulması ile çalışmalarımız devam ediyor. Bu ay sonuna kadar başvuruları alacağız. 30 Nisana kadar müracaatları devam ettireceğiz” diye konuştu.