GENEL - 18 Eylül 2017 Pazartesi 19:50

Başkan Özkeçeci’den Gaziler Haftası kutlaması

A
A
A
Başkan Özkeçeci’den Gaziler Haftası kutlaması

AK Parti İl Başkanı Mehmet Eyup Özkeçeci, Şehitler ve Gaziler Haftasını kutladı.

AK Parti İl Başkanı Mehmet Eyup Özkeçeci, Şehitler ve Gaziler Haftasını kutladı.


Başkan Özkeçeci, açıklamasında 19 Eylül’ün Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ebedi başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e mareşal rütbesi ve gazi unvanının verilişinin 96’inci yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, Gaziler Haftasını kutladı. Özkececi"Çanakkale’de, Dumlupınar’da; 15 Temmuz darbe girişimi gecesi, Ankara’da, İstanbul’da ve daha ülkemizin her bir toprak parçasının üzerinde askerimiz, polisimiz, vatandaşımız canından aziz gördüğü, bayrağını, geleceğini ve onurunu uğruna şehitlik ve gazilik mertebelerine yükselmiştir. Bugün, ‘üç evladım olsun üçünü de vatana kurban olsun’ diyen şehit anası, ‘iki kolum ayağım da vatanıma feda olsun’ diye haykıran kahraman gazilerimiz oldukça milletin sırtı asla yere gelmeyecek, ülkemizin hızla ilerlediği hedeflerinde ayağına taş değmeyecektir. Bu ülkenin şehit kanıyla sulanmadığı toprağı, gazilerimizin ayak basmadığı taşı yoktur. Milletimizin haklı gurur kaynağı şehit ve gazilerimiz, bu ülkeyi ebediyen koruyup kollayacak olan manevi gücümüzdür. Milletin bağrından çıkan evlatlarından oluşan şanlı Türk ordusunun ve Polis Teşkilatı’mızın şerefli mensuplarının canını ortaya koyarcasına giriştiği ülkeyi koruma ve kollama mücadelesi; dünyanın hiçbir milletinde yoktur. Şehadete varamamasına üzülen, gazi olmasına takdir-i ilahi diyerek hayıflanan vatan evlatları varken, milletimize hangi çılgın zincir vurmaya kalkabilecektir" dedi.


Özkeçeci, Türk askeri, Türk polisi, Türk öğretmeni ve vatandaşların önünde saygıyla eğildiğini vurgulayarak, "Yüce Dinimiz, vatan sevgisini ’Vatan sevgisi, imandandır’ diyerek belirtmiştir. Savaşta ölenler şehit, savaştan sağ veya yaralı dönenler ise gazi ünvanı ile onurlandırılmıştır. Türk Milleti için bu iki kavram çok önemlidir. Manevi rütbelerin en yükseğidir. Gaziler haftasını kutladığımız bu günde, bütün değerlerini canından aziz bilerek şehitlik ve gazilik mertebesine ulaşmış, Türk Askeri , Türk Polisi, Türk Öğretmeni ve vatandaşlarımızın önünde saygıyla eğiliyoruz. Bu duygularla, vefanın ve cesaretin timsali olan şehit ve gazilerimizin bu müstesna haftasını en kalbi duygularımla kutluyor, tüm gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.