YEREL HABERLER - 29 Mayıs 2016 Pazar 18:36

Bulgur Festivali Sonuç Bildirgesi Açıklandı

A
A
A
Bulgur Festivali Sonuç Bildirgesi Açıklandı

Gaziantep’in ev sahipliğini yaptığı Bulgur Festivali’nin 7 maddelik sonuç bildirgesi açıklandı.
Bulgur Festivali’nin sonuç bildirgesi, Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Gaziantep Ticaret Borsası Meclis Başkanı Selami Memiş, Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, Gaziantep Büyükşehir Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Fikret Tural, yerli ve yabancı gazetecilerin katıldığı toplantıda açıklandı.
Festival alanında bulunan Seminer Çadırı’nda açıklanan bildirgeyi Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu okudu.
Tiryakioğlu, ‘‘Gaziantep bu etkinlikle ülkemizde yapılan en kapsamlı ve özgün etkinliklerden birini gerçekleştirdi. Gaziantep Ticaret Borsası, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu (MBTG) tarafından düzenlenen festivalde geleneksel en zengin mutfak kültürünü korurken aynı zamanda mutfakta sınırları kaldıran Kreatif Şehirler Ağında sürdürülen bir festival olmasından yola çıkıldı. Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Ticaret Odası, Bulgur Sanayicileri Derneği ile şehirdeki tüm kurum ve kuruluşların da desteklediği etkinliğe çok sayıda yerel, ulusal ve uluslararası şefler, gurmeler ve gazeteciler katıldı. Festival, yerli ve yabancı medya tarafından büyük ilgi ile takip edildi. Halen de ediliyor. Gaziantep mutfağı Anadolu’nun bereketli toprakları üzerinde yaklaşık 10 bin yıldır yaşayanların doğal çevresi, tarihsel dokusu, kültürü, sanat varlıkları ile oluşturduğu geleneksel kültürü ifade ediyor. UNESCO’nun taşınamaz kültür varlıkları olarak tanımladığı ülke mutfakları dünyada bilinir ve saygınlık kazanıyor. Bu coğrafya ya bilinirlik ve ekonomik kaynakta kazandırıyor. Bir yandan dünya kültürler ile ortak noktalarda buluşurken öte yandan farklılıklarımızı korumaya çalışarak mutfağımızı tanıtıyoruz. Bulgurun tüm sırlarını içeren kazanın ateşini yakmayla başlayan Bulgur Festivalinde bulgurun tarihçesi, beslenmedeki yeri, pişirme teknikleri gibi konular anlatılırken, yemek yarışmaları yapıldı. Festivalde alanında uzman birçok ismin katılımıyla gerçekleşen panel, seminer, kültürel etkinlikler, konser, halk oyunları ve çocuklara yönelik çeşitli aktivitelerde yer aldı. Ulusal ve uluslar arası arenanın birçok gastronomi yazarı, kanaat önderi, basın mensupları, ünlü sanatçı, şef ve sektör temsilcilerinin katılımıyla renklenen Bulgur Festivali, bulgurun yerelden evrensele taşınmasına aracılık etti." dedi.
STRATEJİK KATKI SAĞLAYACAK
"Bulgur Festivali Gaziantep’in ve bulgura imzası olan her Anadolu şehrimizin dolayısıyla ülkemizin turizme ve sosyal ekonomik refahına stratejik katkı sağlayacak" diyen Tiryakioğlu, "Festivalin gelecek senelerde başka illerimizde, daha sonraki aşamalarda da yurt dışında yapılmasını hedefliyoruz. Bulgur Festivali etkinliğinin yerel, ulusal ve uluslararası katılımcıları yerel, ulusal ve uluslar arası platformda gastronomi alanında söz sahibi otoriteler, yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde mutfak yazarları ve basın mensupları, , yerel, ulusal ve uluslararası profesyonel aşçılar ve mutfak dernekleri, beslenme uzmanları ve yerel mutfak temsilcileri, akademisyenler ve mutfak okulları, yerel ve ulusal düzeyde öğreticiler, Bulgur Festivali etkinliğinde ortaya çıkan düşünceler ışığında aşağıdaki maddeler çerçevesinde çalışma yapılması öngörülmektedir" şeklinde konuştu.
7 MADDELİK SONUÇ BİLDİRGESİ
7 maddelik sonuç bildirgesinde "1. Gastronominin turizmin gelişiminde ve gelişmesi yolunda adımlar atmak.
2. Dünyanın en eski buğdayının bu topraklarda bilinen ama daha da önemlisi bilinmeyen sır lezzetlerini yeniden keşfettirmek.
3. Bulgur çeşitliliği, pişirme teknikleri sağlık yönünde faydaları gibi bulgur hakkında bilinmeyen birçok konuyu öğrenmek ve öğretmek.
4. Topraklarımızda kalmış bu ürünün ülkemizde ve ülke dışında yabancı kültürlerle tanıştırmak, dünya pazarında marka haline getirmek.
5. Uluslararası şeflerin katılımlarıyla, tatların ve mutfakların birbirleriyle nasıl etkilendiği neden ortak duyguyu barındırdığını hissettirmek.
6. Yurt içinden ve yurt dışından gelen misafirleri ortak bir keyif noktasında kaynaştırmak, bulgurun ana vatanında lezzetler açılımında ev sahipliği yapmak.
7. Geleneksel yöntemlerle üretilen mutfak ürünlerinin ulusal ve uluslararası pazarlara taşınmasına katkıda bulunmak.
Sürdürüle bilir bir projeyle bulguru uluslararası yemek literatürüne kazandırmak, Anadolu, Mezopotamya, Ortadoğu ve hatta Balkanlarda yaşayan farklı halkların binlerce yıldır birikmiş mutfak kültürünün buluşma noktası olmak. Tatların ve mutfakların birbirine nasıl etkilendiğini neden ortak duyguyu barındığını hissettirmek. Yurt içinden ve yurt dışından gelen misafirlerimizin ortak kaynaştırmak. Bölgenin ve dolayısıyla Anadolu’daki diğer şehirlerin gelecekte bu tür organizasyonda öncü olabileceği projeler ve iş birlikleri olasılıkları için stratejik bir katkı sağlamak. Gaziantep’in tanınırlığını birkaç misline katlanarak uluslar arası boyutu etkilemek. Çok önem verilen ve kültürel operasyonlar önümüzdeki yıllarda sürdürülebilir bir proje olarak devam ettirmek. Gaziantep festivallerle de dünya gastronomi de konuşulur hale getirmek’’ ifadeleri yer aldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Didim’de uyuşturucu operasyonu: 1 tutuklama Aydın’ın Didim ilçesinde polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında uyuşturucu madde satışı yaptığı tespit edilen şüpheli kıskıvrak yakalandı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli, çıkartıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Aydın İl Emniyet Müdürlüğü Didim Narkotik Büro Amirliği tarafından uyuşturucu madde kullanımı ve satışının önlenmesine yönelik çalışmalar aralıksız sürüyor. Zehir tacirlerine nefes aldırmayan narkotik ekipleri başarılı operasyonlarına bir yenisini daha ekledi. Edinilen bilgiye göre, bir süre takibe alınan Y.Y. isimli şüphelinin uyuşturucu madde satışı yaptığı tespit edildi. Operasyon için düğmeye basan ekipler şüpheliyi kullandığı motosiklet ile yakaladı. Şüphelinin üzerinde, kullandığı motosiklette ve ikametinde yapılan aramalarında; 563,3 gram esrar, 0,66 gram kokain, 2 adet çalışır vaziyette hassas terazi, 3 adet rulo halinde alüminyum folyo, 1 adet esrar öğütme aparatı, 32 adet 7,65 tabanca fişeği, 1 adet komando tabir edilen bıçak ve suçtan elde edildiği değerlendirilen 16 bin 460 Türk lirası ele geçirildi. Öte yandan narkotik ekipleri tarafından gerçekleştirilen bir diğer çalışmada da 7,21 gram esrar elde geçirilirken şüpheliler uyuşturucu madde kullanmaktan işlem yapılarak serbest bırakıldı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Y.Y. ise çıkartıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Eskişehir Mihalıççık’ın ünlü kiraz ağaçları koruma altında Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Mihalıççık ilçesinde Kiraz Yetiştirilen Alanlarda Akdeniz Meyve Sineğinden Ari Alan Projesi kapsamında yürütülen kontroller devam ediyor. Mihalıççık ilçesinin önemli tarımsal ürünlerinden olan kiraz, ülkemiz ve İlçe üreticileri için önemli bir gelir teşkil etmektedir. Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün koordinatörlüğünde, Ankara Merkez Zirai Mücadele Enstitüsü Müdürlüğünün işbirliği ile 2019 yılında başlatılan Akdeniz Meyve Sineği’ne (AMS) karşı ari alan tespiti çalışmaları üç yıllık bir izleme sonucunda 2021 yılında ari alan ilan edilmişti. Özellikle yurtdışı ihracatı için çok önemli olan ari alanın devamlılığı kapsamında Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personeli tarafından yürütülen kontroller aralıksız devam ettiği belirtilen konuyla ilgili açıklamada, "2024 Yılı zararlı izleme ve takip amaçlı olarak Akdeniz Meyve Sineği (AMS) tuzakları asılarak zararlı kontrolleri düzenli olarak yapılmaktadır. Akdeniz Meyve Sineği, ülkemizde Akdeniz ve Ege Bölgelerinin sahil şeridinde yıl boyunca, diğer bölgelerde ise yaz aylarından itibaren görülmektedir. Akdeniz meyve sineği ürünün pazar değerini yok eder. Akdeniz meyve sineğinin özellikle ihraç edilen turunçgil, nar, şeftali, nektarin ve diğer ürünlerdeki zararı ülkemiz ekonomisi için çok önemlidir. Bu tür meyvelerin vuruklu veya bulaşık olması, ihracatımızı olumsuz yönde etkilemekte ve ürünlerin yurt dışına çıkarılmasına izin verilmemektedir. Akdeniz meyve sineği mücadelesinde kültürel mücadele çok önemlidir. Mihalıççık ilçesinde ari alanın sürdürülebilmesi için kiraz bahçelerine ara konukçuluk eden elma, şeftali, nektarin, kayısı, incir gibi meyveler dikilmemeli ve bunlarla karışık bahçe kurulmamalıdır. Kiraz hasadından sonra ağaç üzerinde meyve bırakılmamalıdır. Yere dökülen meyveler toplanıp derin çukurlara gömülmeli veya kalın siyah çöp poşetleri içerisinde güneş altında 20-25 gün bekletilerek larvaların ölmesi sağlanmalıdır" denildi. Zararlılara karşı etkili mücadele Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarımın sürdürülebilirliği için çiftçilerle işbirliği içinde çalışmalarına devam etmekte ve zararlılara karşı etkili mücadele yöntemlerini yaygınlaştırmak için çaba sarf etmektedir. Çiftçiler için yapılan bilgilendirme çalışmaları ve teknik destek, kiraz üretiminin kalitesini ve miktarını arttırarak, bölge ekonomisine katkı sağlamaktadır. Böylelikle, ari alan uygulamalarının başarılı bir şekilde devam etmesi, Akdeniz meyve sineği zararlısının kontrol altına alınması ve kiraz üretiminde verimliliğin artması hedeflenmektedir. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve çiftçilerin gelir düzeyinin korunması amacıyla yapılan bu çalışmalar, bölgedeki tarım sektörünün gelişimine olumlu yönde katkı sağlamaktadır.