GENEL - 21 Kasım 2018 Çarşamba 17:34

“Desteklerle Büyüyen KOBİ’ler" toplantısına yoğun ilgi

A
A
A
“Desteklerle Büyüyen KOBİ’ler" toplantısına yoğun ilgi

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) işbirliği ile ekonomist ve televizyon program yapımcısı Cem Seymen’in moderatörlüğünde KOBİ’lere destek sağlayan kurumlardan uzmanlarının konuşmacı olarak katıldığı “Desteklerle büyüyen kobiler" toplantısı gerçekleştirildi.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) işbirliği ile ekonomist ve televizyon program yapımcısı Cem Seymen’in moderatörlüğünde KOBİ’lere destek sağlayan kurumlardan uzmanlarının konuşmacı olarak katıldığı “Desteklerle büyüyen kobiler" toplantısı gerçekleştirildi.


KOBİ’ler için var olan destek mekanizmalarının anlatıldığı ve yoğun ilgi gösterilen toplantının açılışında konuşan Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, KOBİ’lere yönelik çeşitli destek mekanizmaları bulunduğunu, ancak maalesef bu desteklerden yeterince yararlanılamadığı ve desteklerin tanıtımı yanında yararlanma prosedürlerinin de kolaylaştırılması gerektiğini söyledi. KOBİ’lerin öz kaynak yetersizliği yanında kredi teminindeki güçlüklerden kaynaklanan finansal sorunlarının da bulunduğunu belirten GTO Başkanı Yıldırım, "Yapısal alanlarda, üretim, pazarlama, rekabet ve katma değeri yüksek, teknoloji odaklı yeni yatırım alanlarına yönelmede bazı sorunları bulunan KOBİ’lere destek olmaya çalışıyoruz" dedi.


Gaziantep’in ekonomik başarısının temelinde KOBİ’lerin olduğunu, Oda olarak KOBİ’lere yönelik projeler, nefes kredisi, Dijitalleşme, Tasarım, İnovasyon başta olmak üzere eğitimler, seminerler, danışmanlık hizmetleri, yurt içi ve yurt dışı inceleme gezileri, ihracat koçluğu gerçekleştirdiklerini vurgulayan GTO Başkanı Yıldırım, "Odamız üyesinin hemen hepsi KOBİ niteliğinde. KOBİ’lerle var olan bir kurum olarak tüm çalışmalarımız neredeyse KOBİ’ler için. Oda olarak Gaziantep ekonomisinin bel kemiğini oluşturan KOBİ’leri çağın gerekliliklerine hazırlamaya, iç ve dış pazarlarda önünü açmaya, zamanın ruhuna uyum sağlamalarına çalışıyoruz. Açılış konuşması sırasında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Başkan vekili Hüseyin Özhan, KOBİ’lerin ekonomi açısından önemine vurgu yaparak, EBRD’nin bölgedeki KOBİ’lere danışmanlık ve finansman destekleri verdiğini, Gaziantep Ticaret Odası ile de uzun süreli işbirliği kapsamında KOBİ hizmetlerinin geliştirilmesi konusunda çalıştıklarını belirterek, bölgeye ve KOBİ’lere desteklerin devam edeceğini ifade etti. Gaziantep Ticaret Odası ile önümüzdeki dönemde işbirliğine devam edileceği ve yeni projeleri birlikte hayata geçirmeye hazır olduklarını vurguladı.


GTO ve EBRD işbirliği ile düzenlenen, ekonomist ve televizyon programı yapımcısı Cem Seymen’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Desteklerle büyüyen Kobiler" toplantısına konuşmacı olarak katılan Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve kümelenme Destekleri Daire Başkanı Mustafa Ali Yurdupak, KOSGEB Finansman Dairesi Başkanı Mehmet Haşim Karaman, İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz, TÜBİTAK Bilimsel Teknoloji Grubu, Bilimsel Program (TEYDEB BİLTEG) Başuzmanı Zeynep Deniz Eygi ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AR-GE ve Tasarım Merkezleri Dairesi Sanayi ve Teknoloji uzmanı Muhammed Fatih Taşkın katılımcılara destekler konusunda bilgi vererek, soruları cevaplandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.