EĞİTİM - 21 Haziran 2018 Perşembe 16:43

GAÜN’ de 3. Uluslararası mesleki ve teknik bilimler kongresi

A
A
A
GAÜN’ de 3. Uluslararası mesleki ve teknik bilimler kongresi

Gaziantep Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ile İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü işbirliğiyle hazırlanan “3.

Gaziantep Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ile İktisadi Kalkınma ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü işbirliğiyle hazırlanan “3. Uluslararası mesleki ve teknik bilimler kongresi” GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde gerçekleştirildi.


3. uluslararası mesleki ve teknik bilimler kongresinin açılış konuşmasını yapan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, katılımcılara seslenerek, ”Elinizdeki imkanları eğer çok fazla dağıtır, odaklanamazsanız spesifik, ihtisaslaşmış belli alanlar oluşturmazsanız ve ürün çıktısında sorun yaşarsınız” dedi.


GAÜN Rektörü Prof. Dr. Gür,“ Ara eleman değil aranan eleman yetiştirmek zorundayız. Genel anlamda üniversitelerde, meslek yüksekokullarında özellikle de taşraya yakın bölgelerde eğitim veriliyorsa ve yeterli sayıda öğretim görevlisinin olması lazım. Dökme su ile ne kadar değirmen çevrilebilir. Endüstri 4.0’a geçiyor, bunun alt yapı güçlülüğü açısından teknik elemanınız gerçekten iyi bir eğitim alıp sanayide aranan eleman olmadıysa o zaman yetişen elemanların geleceği, vizyonu nasıl olacak Bu kongrelerin tartışma mekânı olduğunu düşünüyorum. Sizlerin bu konuları açık açık tartışmanız gerekiyor. Sorunları halı altına süpürmekle kaybolmadığını hepimiz biliyoruz. Sanayi alanında özelikle büyük atılımlar yapacağız, potansiyelimiz çok güçlü ama alt yapı elemanında, teknik donanımlarla birlikte eğitim almış, kalifiye eleman olması gerekir” şeklinde konuştu.


Kongre Başkanı ve Teknik bilimleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Osman Erkmen, kongreye katılımının yoğun olmasından dolayı mutlu olduğunu söyledi. Prof. Dr. Erkmen, “Kongreye bu kadar ilgi beklemiyorduk. 4 Salonda kongre yapmayı planlıyorduk ama yoğun katılımlardan dolayı 10 salona çıkarttık. Yaklaşık olarak bin 500 civarında bildiri geldi, bildirilerin beşte biri elendi, bin 200 civarında bildiri kongremizde sunuluyor. 625 konuşmacı kongrede bildiri sunacak. Aynı zamanda kongrede sanata da yer verdik. Bu anlamda makine, metal, kuyumculuk, tarım gibi sergilere de yer verdik ve iki gün boyunca GAÜN Mavera Kongre Merkezinde sergilenecek. Gaziantep’te kaliteyi, bilimi ve sanatı öne çıkaran bir kongre düzenliyoruz” diye konuştu.


Açılış konuşmaları sonrasında Prof. Dr. Ariz Avaz Gozelov ve Prof. Dr. Cengiz Kahraman tarafından sunumları gerçekleştirdi. Semazen gösterimi sonrasında GAÜN Mâvera Kongre ve Sanat Merkezi Fuaye alanında sergi açılışı yapıldı. Rusya Bilimler Akademisi Akademisyeni Prof. Dr. Ariz Avaz Gozelov tarafından GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür’e yazdığı kitap hediye edildi. Teknik bilimleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Osman Erkmen tarafından da GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir’e günün anısına hediye takdim edildi.


Yaklaşık bin 200 konuşmacı GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi ve TBMYO Konferans salonlarında bildirilerini sunacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Başkan Çıkmaz güven tazeledi Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısı yapıldı. Genel kurulda, 2023 yılı faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi. Genel kurul toplantısında divan başkanlığını Mehmet Mete Sezer, katip üyeliklerini ise Mehmet Kökten ve Bünyamin Tarık Aydın yaptı. GAİB hizmet binasında gerçekleştirilen genel kurula TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, TİM ve Bakanlık Temsilcileri ile kuru meyve ihracatçıları katıldı. Genel kurulda Birliğin 2023 yılı faaliyet raporu okunduktan sonra oybirliği ile kabul edildi. 2023 yılı faaliyet raporunu değerlendiren Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, “Birliğimizden yapılan kuru meyve ve mamulleri ihracatı 2023 yılında 297 Milyon 192 Bin ABD doları olmuştur. 2023 yılı Birliğimiz kuru meyve ve mamulleri ihracatının Türkiye kuru meyve ve mamulleri ihracatı içindeki payı yüzde 18,6 olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı Birliğimiz toplam ihracatının yüzde 40,9’luk kısmını kuru kayısı, yüzde 37,2’lik kısmını Antep fıstığı, yüzde 9,1’lik kısmını diğer meyve kuruları oluşturmaktadır. 2023 yılı kuru meyve ve mamulleri ihracatımızı ülke grupları itibariyle değerlendirecek olursak; en çok ihracat yapılan ülke grupları içinde ilk sırayı 129 Milyon 834 bin dolarlık ihracatla Avrupa Birliği ülkeleri almıştır. İkinci sırada 42 milyon 210 bin dolarlık ihracatla Amerika ülkeleri ve 35 milyon 635 bin dolarlık ihracatla Orta Doğu Ülkeleri gelmektedir. En fazla ihracat yaptığımız ilk 4 ülke ise Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Irak olmuştur. 2023 Yılında Birliğimiz üyeleri tarafından 101 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir. 2024 yılı hedeflerimizi de yakalamak için önümüzdeki süreci çok iyi değerlendireceğiz” diye konuştu.
Bitlis Bitlis’te ‘yayla muzu’ fiyatıyla ‘Anamur muzunu’ üçe katladı Bitlis’in Tatvan ilçesinde doğal olarak yetişen ve ‘yayla muzu’ olarak da adlandırılan uçkun, 150 TL’lik fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve yöre halkı tarafından ışkın veya yayla muzu adıyla bilinen ve sevilerek tüketilen ekşimsi uçkun bitkisi, Tatvan’da satışa sunulmaya başlandı. Dağların yüksek zirveleri ve eteklerinden büyük zorluklarla toplanarak tezgâhlarda kilosu 150 TL’den satılan bitki, kent merkezinde çoğu insanın da başlıca geçim kaynağı oldu. Vatandaşlar bin bir zorlukla topladıkları uçkunları torbalarla getirdikleri şehir merkezindeki ana caddelerde satışa sunarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Bölge insanı tarafından büyük bir beğeniyle tüketilen bitkinin, özellikle sarılık, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği iddia ediliyor. Vatandaşlar, bin bir zorlukla toplayarak kilosunu 150 TL’den satışa sundukları yayla muzu, fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Hizan yaylalarında topladıkları yayla muzunun şeker, tansiyon gibi hastalıklara ilaç olduğunu iddia eden Ercan Sepet isimli satıcı, “Yayla muzunu nisan ayında toplamaya başlıyoruz. Bu bitkinin yaklaşık 1 ay gibi bir ömrü var. Yılda bir kez çıkıyor, bizler de ekmeğimizi yayla muzunu satarak kazanıyoruz” dedi. Bir kış boyunca yayla muzunun çıkmasını beklediklerini söyleyen Oğuz Uçak da, “Her derde deva olan yayla muzunu herkese tavsiye ediyorum. Bir kış bu bitkinin çıkmasını bekledim. Ekşimsi bir tadı olduğu için de ayrı bir aroma veriyor” ifadelerini kullandı.