EĞİTİM - 07 Aralık 2017 Perşembe 17:50

GAÜN’de Prof. Dr. Buran’dan ’’Dilimiz Kimliğimizdir’’ konferansı

A
A
A
GAÜN’de Prof. Dr. Buran’dan ’’Dilimiz Kimliğimizdir’’ konferansı

Gaziantep Üniversitesinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle, “2017 Türk Dili Yılı” olması nedeniyle, Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.

Gaziantep Üniversitesinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle, “2017 Türk Dili Yılı” olması nedeniyle, Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Buran tarafından ’’Dilimiz Kimliğimizdir’’ konferansı verildi.


GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, konferansın açılışında gençlere seslendiği konuşmasında, “Dedenizi ne kadar anlıyorsunuz sevgili gençler? Sanki başka bir çağdan gelmiş gibi değil mi? Niye çünkü okumuyoruz ve ortak platformda artık paydaşlarımız, paylaşım noktalarımız çok azalmış. Biz televizyon, internet kültürüyle onlar ise okudukları ve kendilerine gelen sözlü anlatılarla yaşamlarını devam ettirdiler. Geçmiş dil bizim dilimizdir, Osmanlıcasıyla, Türkçesiyle. Gelecekte de lütfen dilimizi daha iyi kullanalım. Dilimize, dinimize, tarihimize sahip çıkalım. Milli birlik ve beraberlikle güçlenirken aynı zamanda parçalanmadan da diğer birliklerimizi kuralım ki bu coğrafyada kaderimizi yaşarken daha mutlu ve aynı zamanda da umutlu yaşayalım” şeklinde konuştu.


“Eğer bir milleti yok etmek istiyorsanız, ya tarihine düşman edin ya dinini ortadan kaldırın veyahut da dilini yozlaştırıp anlaşılmaz hale getirin” diyen Rektör Prof. Dr. Gür şunları söyledi: “Bir milleti ancak böyle yok edebilirsiniz. Tarih sahnesi içerisinde birçok milletler gelip geçmiş, birçok devletler kurulmuş ama Türk Milleti 2 bin 500 yıllık tarihinde, ne kültüründen ne dilinden vazgeçmiş. Dönem dönem sarsıntılar geçirmişiz. Dönem dönem ağızlarımız farklılaşarak birbirimizi anlamaz hale gelsek bile gönül dünyamız, ruh dünyamız aynı zamanda dil birliğimizi de oluşturmuştur. O yüzden son zamanlarda Sayın Cumhurbaşkanımızın da üzerine sürekli vurgu yaptığı tarihi iyi okumak ve dil birliğini sağlamak için dil aşinalığını sağlamak bu gençliğimize verilebilecek en iyi derstir.”


Tarih boyunca genellikle hakim güçlerin kendi dillerinin de hakimiyetlerini sağladıklarını söyleyen Prof. Dr. Gür, “Dil hakimiyeti aynı zamanda kültür hakimiyetini de getiriyor. Güçlenen Türk İslam yapısında Karamanoğlu Mehmet Bey bunu en iyi öngörenlerden birisiydi. Selçuklular döneminde Farsça çok ön plandaydı. Osmanlıda da bir dönem Farsça vardı. Ama Türk dili çok yaygın bir şekilde kurumsal olarak kullanıldı. Kendi dilinizi mükemmel bir şekilde kullanabildiğiniz müddetçe sizin farklı bir dili biliyor olmanız, o dile aşina olmanız zenginliktir” diye konuştu.


Varlık kategorilerinin İslam anlayışı içerisinde cemâdât, nebâtât, hayvanat ve insan olarak belli bir sıra esasına dayandığını söyleyen Prof. Dr. Ahmet Buran, önce taş, toprak gibi cansız varlıklar yani cemâdât, sonra bitkiler yani nebâtât daha sonra hayvanat ve insanın yaratıldığını söyledi.


Prof. Dr. Buran, “İnsanın dışındaki kelimelerin sonunda çoğul eki varken, insan tek tür ve çoğul değil. İnsanın kendinden önce yaratılmış olan varlıklardan hem biyolojik, hem değerler dünyası ve ruhsal anlamda bir farkı var. Bu farklılığın en belirgin olanı insanın akıl denen bir değere sahip olması” diyerek, akıl ve dilin aynı kavram olarak kabul edildiğini söyledi.


“Dil ve akıl insanda var. İnsanın yaradılış gayesi akıl üzerine inşa edilmiş olması ve farklılığı da oradadır” diyen Prof. Dr. Buran, “İnsan konuşan bir canlıdır, diye tanımlanır. Nebâtât, hayvanat da canlıdır ama insanın farkı konuşan bir canlı olmasıdır. Konuşan canlı olmak aynı zamanda düşünen canlı olmak demektir. Dolayısıyla insan, akıl sahibi bir canlıdır ve farkı buradadır. O zaman dil, akıl, düşünce ilişkisini birlikte düşündüğümüzde dil bizi önce canlılar arasında eşrefi mahlûkat olmamızı sağlayan insan yapıyor. Dilin bize kazandırdığı birinci kimlik insan olma kimliğidir. Çünkü bir tarih ve geleneğe sahip olan tek varlık insandır. Tarih ve gelenek içinde inancı, geleneği, göreneği, kültürü, dini, dili birçok şeyi barındırır. Tarih ve gelenek yoksa insan yoktur, tarihsiz ve geleneksiz insan olmaz. Tarih ve gelenek ancak dille mümkün olur, çünkü düşünceyi işletirken dilsiz olmaz. Düşünebilmek için soyutlama ön şarttır, soyutlama da ancak dil ile mümkündür. Düşünebilen varlık insan ise soyutlama yani düşünceyi kurabilmenin dil sahibi olmaktır. Çünkü, soyutlama ancak dil ile mümkündür. Onun dışında soyutlama ve düşünebilme imkânımız yoktur. Bizim ayrıcalığımız anlamlandırma yapan varlık olmamızdır. Varlığın gizli ve açık anlamlarını dil yoluyla biliyoruz çünkü dil sadece bir bildirişim aracı değil, insan varlık ilişkisinde bilme, insan insan ilişkisinde ise bildirişme aracıdır. Önce bir şeyi biliriz, sonra onu bildiririz. Bilmediğimiz neyi bildireceğiz, neyi bildirişeceğiz. Onun için önce bir şeyi bilmiş olmamız gerekiyor. İşte o bilme aracı da aynı zamanda dildir.”


Rektör Prof. Dr. Ali Gür’ü makamında ziyaret eden Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Buran’a konferansın sonunda hediye takdim edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Uşak’ta 23 Nisan coşkusu Çocuk Kent’te kutlandı Uşak Belediyesi’nin Çocuk Kent’te düzenlediği 23 Nisan Çocuk Şenliği unutulmaz anlara ev sahipliği yaptı. Bando ile başlayan renkli etkinlikler hız kesmeden devam etti. Alanda; palyaço ve maskotlar, kukla gösterisi, ateş adam gösterisi, çocuk oyunları ve halk oyunları gösterileri katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Ayrıca çocuklar; Resim Atölyesi’nde, Minik Bahçıvanlar Atölyesi’nde, Sünger Ayı Yapım Atölyesi’nde ve Maske Yapım Atölyesi’nde farklı etkinlikler yaparak güzel anılar biriktirdi. Birçok etkinlik çeşidiyle bu özel güne hazırlanan programda adeta festival havası esti. Çocuklar alan içerisinde halat çekme yarışması, çuval yarışması ve kum atma oyunu gibi birbirinden heyecanlı aktivitede vakit geçirirken, aileler güzel havanın tadını çıkardı. “Çocuklarımız için daha çok çalışacak, yarınlarında olmaya devam edeceğiz” Çocuklar ve aileleri ile yakından ilgilenen dolu dolu program içeriğiyle keyifli vakit geçiren Uşak belediye Başkanı Özkan Yalım ise konuşmasında; “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bu özel günde siz değerli Uşak halkını burada görmekten mutluluk duyuyor, bu kalabalığa ve yoğun ilginize bir kez daha minettar olduğumu belirtmek istiyorum. Bugün geleceğimizin teminatı, aydınlık yarınlarımız olan çocuklarımızın günü. Bizlerde Uşak Belediyesi olarak, çocuklarımızın mutlu olmaları, gülümsemeleri için kentteki tüm yaşam alanlarını daha güvenli, eğlenceli, keyifli hale getireceğiz. Onlar için eğitici, öğretici, önemli projelere, çalışmalara imza atacağız. Her zaman daha iyisini yapmaya çalışacak ve hep yanlarında olmaya devam edeceğiz. Bugün Uşak’ımızın güzel çocuklarıyla birlikte güzel etkinliklerde her beraber olarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın coşkusunu paylaşacağız. Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın 23 Nisan.“ ifadelerini kullanan Başkan Yalım, ayrıca programda emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
İstanbul Bahçeşehir Koleji, FIBA Europe Cup’ta ikinci oldu Bahçeşehir Koleji, FIBA Europe Cup final rövanş maçında evinde karşılaştığı Alman ekibi NINERS Chemnitz’i uzatmalarda 105-95’lik skorla mağlup etti. İlk müsabakayı 85-74 kaybeden kırmızı-lacivertliler bu sonuçla sezonu 2. olarak tamamladı. FIBA Europe Cup final rövanş maçında Bahçeşehir Koleji, Ülker Etkinlik ve Spor Salonu’nda Alman takımı NINERS Chemnitz ile karşılaştı. Karşılıklı sayılarla geçilen ilk periyodu Chemnitz 19-18 önde tamamladı. İkinci periyotta savunmada rakibini durduran, hücumda daha etki olan kırmızı-lacivertliler bir ara farkı 19 sayıya çıkarsa da devreye 55-38 önde girdi. Üçüncü periyotta hücumda sayı bulmakta zorlanan Bahçeşehir Koleji farkı koruyamadı. Alman temsilcisi etkili hücumlarının yanında birçok kez de serbest atış noktasına geldi ve periyot 67-67 sona erdi. Son periyotta taraftarının da desteğiyle öne geçen kırmızı-lacivertliler istediği farkı yakaladı ve uzatma periyoduna geçildi (95-84). Bahçeşehir Koleji, uzatmalarda parkeden 105-95’lik skorla galip ayrılsa da Almanya’daki ilk maçı 85-74 kaybettiği için sezonu ikinci olarak tamamladı. Müsabakanın en skoreri Chemnitz’te 29 sayı ile oynayan Kaza Kajami olurken, Bahçeşehir Koleji’nde ise Jerry Boutsiele 24 sayı ile katkı verdi. Karşılaşmayı Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkan Vekili Ömer Onan, TBF yöneticileri ve Eyüpspor Teknik Direktörü Arda Turan da tribünden takip etti. Salon: Ülker Spor ve Etkinlik Hakemler: Luis Castillo, Nicolas Maestre, Martin Horozov Bahçeşehir Koleji: Muhammed Baygül, George Earl Kell III 21, Jerry Boutsiele 24, Egehan Arna 3, Tony Taylor 20, Phil Scrubb 12, Berkay Candan 3, Tyler Cavanaugh 15, Axel Bouteille 7 Başantrenör: Dejan Radonjic Chemnitz: Aher Uguak 8, Jeffery Garrett 8, Wesley Van Beck 10, Jonas Richter 7, DeAndre Lansdowne 10, Kaza Kajami 29, Tylor Ongwae 4, Ousman Krubally 12, Dominic Lockhart 4, Kevin Yebo 3 Başantrenör: Rodrigo Pastore 1. Periyot: 19-18 (NINERS Chemnitz lehine) Devre: 55-38 (Bahçeşehir Koleji lehine) 3. Periyot: 67-67 Normal süre: 95-84 (Bahçeşehir Koleji lehine) 5 faul alanlar: Kevin Yebo (33.13), Jonas Richter (33. 32), Ousman Krubally (38.52), Jeffery Garrett (41.43) (NINERS Chemnitz)
Trabzon Ziraat Türkiye Kupası: Trabzonspor: 2 - Fatih Karagümrük: 1 (İlk yarı) Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final İlk maçında Trabzonspor ile Fatih Karagümrük karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı bordo-mavili ekibin 2-1 üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 15. dakikada sağ taraftan rakiplerinden sıyrılarak ceza sahası içine giren Visca, şutunda top Sirigu’nun sağından ağlara gitti. 1-0 21. dakikada Mendes’in ceza sahası dışından vuruşunda kaleci Uğurcan Çakır, topu kornere çeldi. 22. dakikada ceza sahası içinde Rohden’in pasında Mendes topu filelere gönderdi. 1-1 41. dakikada Mendy’nin penaltı noktasına gönderdiği topa gelişine vuran Denswill’in şutunda meşin yuvarlak kaleci Sirigu’nin solundan ağlarla buluştu. 2-1 Hakemler: Ali Şansalan, Murat Tuğberk Curbay, Süleyman Özay Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Meunier, Mendy, Denswill, Eren Elmalı, Berat Özdemir, Bardhi, Fountas, Visca, Pepe, Enis Destan Yedekler: Muhammet Taha Tepe, Baniya, Fernandez, Umut Bozok, Kerem Şen, Umut Güneş, Onuachu, Göktan Gürpüz, Arif Boşluk, Orsic Teknik Direktör: Abdullah Avcı Fatih Karagümrük: Sirigu, Veseli, Biraschi, Ceccherini, Levent Mercan, Rohden, Feghouli, Emre Mor, Eysseric, Mendes, Güven Yalçın Yedekler: Emre Bilgin, Can Keleş, Emir Tintiş, Nazım Sangare, Salih Dursun, Vinicius, Adnan Uğur, Paoletti, Adnan Uğur, Tarık Tuğyan, Teklic Teknik Direktör: Tolunay Kafkas Goller: Visca (dk. 15), Denswill (dk. 41) (Trabzonspor), Mendes (dk. 22) (Fatih Karagümrük) Kırmızı kart: Enis Destan (dk. 44) (Trabzonspor) Sarı kartlar: Eren Elmalı, Fountas (Trabzonspor), Biraschi, Emre Mor (Fatih Karagümrük)