EĞİTİM - 07 Aralık 2017 Perşembe 17:50

GAÜN’de Prof. Dr. Buran’dan ’’Dilimiz Kimliğimizdir’’ konferansı

A
A
A
GAÜN’de Prof. Dr. Buran’dan ’’Dilimiz Kimliğimizdir’’ konferansı

Gaziantep Üniversitesinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle, “2017 Türk Dili Yılı” olması nedeniyle, Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.

Gaziantep Üniversitesinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ve Türk Dil Kurumu işbirliğiyle, “2017 Türk Dili Yılı” olması nedeniyle, Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Buran tarafından ’’Dilimiz Kimliğimizdir’’ konferansı verildi.


GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, konferansın açılışında gençlere seslendiği konuşmasında, “Dedenizi ne kadar anlıyorsunuz sevgili gençler? Sanki başka bir çağdan gelmiş gibi değil mi? Niye çünkü okumuyoruz ve ortak platformda artık paydaşlarımız, paylaşım noktalarımız çok azalmış. Biz televizyon, internet kültürüyle onlar ise okudukları ve kendilerine gelen sözlü anlatılarla yaşamlarını devam ettirdiler. Geçmiş dil bizim dilimizdir, Osmanlıcasıyla, Türkçesiyle. Gelecekte de lütfen dilimizi daha iyi kullanalım. Dilimize, dinimize, tarihimize sahip çıkalım. Milli birlik ve beraberlikle güçlenirken aynı zamanda parçalanmadan da diğer birliklerimizi kuralım ki bu coğrafyada kaderimizi yaşarken daha mutlu ve aynı zamanda da umutlu yaşayalım” şeklinde konuştu.


“Eğer bir milleti yok etmek istiyorsanız, ya tarihine düşman edin ya dinini ortadan kaldırın veyahut da dilini yozlaştırıp anlaşılmaz hale getirin” diyen Rektör Prof. Dr. Gür şunları söyledi: “Bir milleti ancak böyle yok edebilirsiniz. Tarih sahnesi içerisinde birçok milletler gelip geçmiş, birçok devletler kurulmuş ama Türk Milleti 2 bin 500 yıllık tarihinde, ne kültüründen ne dilinden vazgeçmiş. Dönem dönem sarsıntılar geçirmişiz. Dönem dönem ağızlarımız farklılaşarak birbirimizi anlamaz hale gelsek bile gönül dünyamız, ruh dünyamız aynı zamanda dil birliğimizi de oluşturmuştur. O yüzden son zamanlarda Sayın Cumhurbaşkanımızın da üzerine sürekli vurgu yaptığı tarihi iyi okumak ve dil birliğini sağlamak için dil aşinalığını sağlamak bu gençliğimize verilebilecek en iyi derstir.”


Tarih boyunca genellikle hakim güçlerin kendi dillerinin de hakimiyetlerini sağladıklarını söyleyen Prof. Dr. Gür, “Dil hakimiyeti aynı zamanda kültür hakimiyetini de getiriyor. Güçlenen Türk İslam yapısında Karamanoğlu Mehmet Bey bunu en iyi öngörenlerden birisiydi. Selçuklular döneminde Farsça çok ön plandaydı. Osmanlıda da bir dönem Farsça vardı. Ama Türk dili çok yaygın bir şekilde kurumsal olarak kullanıldı. Kendi dilinizi mükemmel bir şekilde kullanabildiğiniz müddetçe sizin farklı bir dili biliyor olmanız, o dile aşina olmanız zenginliktir” diye konuştu.


Varlık kategorilerinin İslam anlayışı içerisinde cemâdât, nebâtât, hayvanat ve insan olarak belli bir sıra esasına dayandığını söyleyen Prof. Dr. Ahmet Buran, önce taş, toprak gibi cansız varlıklar yani cemâdât, sonra bitkiler yani nebâtât daha sonra hayvanat ve insanın yaratıldığını söyledi.


Prof. Dr. Buran, “İnsanın dışındaki kelimelerin sonunda çoğul eki varken, insan tek tür ve çoğul değil. İnsanın kendinden önce yaratılmış olan varlıklardan hem biyolojik, hem değerler dünyası ve ruhsal anlamda bir farkı var. Bu farklılığın en belirgin olanı insanın akıl denen bir değere sahip olması” diyerek, akıl ve dilin aynı kavram olarak kabul edildiğini söyledi.


“Dil ve akıl insanda var. İnsanın yaradılış gayesi akıl üzerine inşa edilmiş olması ve farklılığı da oradadır” diyen Prof. Dr. Buran, “İnsan konuşan bir canlıdır, diye tanımlanır. Nebâtât, hayvanat da canlıdır ama insanın farkı konuşan bir canlı olmasıdır. Konuşan canlı olmak aynı zamanda düşünen canlı olmak demektir. Dolayısıyla insan, akıl sahibi bir canlıdır ve farkı buradadır. O zaman dil, akıl, düşünce ilişkisini birlikte düşündüğümüzde dil bizi önce canlılar arasında eşrefi mahlûkat olmamızı sağlayan insan yapıyor. Dilin bize kazandırdığı birinci kimlik insan olma kimliğidir. Çünkü bir tarih ve geleneğe sahip olan tek varlık insandır. Tarih ve gelenek içinde inancı, geleneği, göreneği, kültürü, dini, dili birçok şeyi barındırır. Tarih ve gelenek yoksa insan yoktur, tarihsiz ve geleneksiz insan olmaz. Tarih ve gelenek ancak dille mümkün olur, çünkü düşünceyi işletirken dilsiz olmaz. Düşünebilmek için soyutlama ön şarttır, soyutlama da ancak dil ile mümkündür. Düşünebilen varlık insan ise soyutlama yani düşünceyi kurabilmenin dil sahibi olmaktır. Çünkü, soyutlama ancak dil ile mümkündür. Onun dışında soyutlama ve düşünebilme imkânımız yoktur. Bizim ayrıcalığımız anlamlandırma yapan varlık olmamızdır. Varlığın gizli ve açık anlamlarını dil yoluyla biliyoruz çünkü dil sadece bir bildirişim aracı değil, insan varlık ilişkisinde bilme, insan insan ilişkisinde ise bildirişme aracıdır. Önce bir şeyi biliriz, sonra onu bildiririz. Bilmediğimiz neyi bildireceğiz, neyi bildirişeceğiz. Onun için önce bir şeyi bilmiş olmamız gerekiyor. İşte o bilme aracı da aynı zamanda dildir.”


Rektör Prof. Dr. Ali Gür’ü makamında ziyaret eden Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Buran’a konferansın sonunda hediye takdim edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Giresun Giresun Valisi Serdengeçti: “Dünyada 10 binlerce çocuk 23 Nisan’ı göremedi” 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı töreninde Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, 23 Nisan’ın dünya çocukları için bir sevinç, dayanışma ve paylaşma günü olmasına rağmen dünyanın çeşitli coğrafyalarında ne yazık ki on binlerce çocuğun 23 Nisan’ı göremediğini söyledi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Giresun’da da coşkuyla kutlandı. Giresun Valiliği önündeki Atatürk Anıtına İl Milli Eğitim Müdürlüğü çelenginin sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlikler Giresun Valiliği Meydanı’nda düzenlenen törenle devam etti. Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Özgür Özer, İl Emniyet Müdürü Recep Güzelyazıcı, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın önemine binaen Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti törende yaptığı konuşmada, “23 Nisan ülkemiz ve tüm dünya çocukları için bir sevinç, coşku, dayanışma ve paylaşma günüdür. Ancak bu yıl da dünyanın çeşitli coğrafyalarında ne yazık ki on binlerce çocuk 23 Nisan’ı göremedi. Savaşlardan, açlık ve kuraklık tehlikelerine, kötü muameleden küçük yaşta çalıştırılmaya kadar birçok sıkıntıya maruz kalmaktadırlar. Çocuklara karşı yapılan her türlü şiddetin önlenmesi ve şiddette bulananların en ağır şekilde cezalandırılması gerekmektedir. Geleceğimizin teminatı olan en kıymetli hazinemiz çocuklarımızı, ülkesini ve milletini seven, vatanı için çalışıp üreten insanlar olarak yetiştirmek kendi başına karar verebilen, kendine güvenen, hayatın güçlükleriyle baş edebilecek ölçüde donanımlı, girişimci, ufku geniş, değerlerine bağlı ve yetenekli gençler olarak yetiştirilmelerini sağlamak ortak sorumluluğumuz ve en büyük hedefimizdir. Çocuklar çocuk gibi yaşamalıdır. Çocuklarımıza karşı, geleceği karşı en kutsal, en acil ve en ertelenemez görevimiz budur” dedi. Yapılan konuşmaların ardından 23 Nisan temalı yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin ödül törenlerinin ardından kutlamalar folklor ve çeşitli gösterilerle sona erdi.
Konya Konya’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı Konya’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutlandı. Kutlama etkinlikleri, Anıt Alanında Atatürk anıtına çelenklerin koyulması ile başladı. Mevlana Kültür Merkezinde devam eden kutlamalarda saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Öğrencilerin halk oyunu gösterilerinin ardından şiirler okundu. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü sporcuları da çeşitli sportif gösteriler gerçekleştirdi. Kutlama töreninde konuşan Konya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın aziz milletimizin iradesinin temsili olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yılını ve dünyanın ilk çocuk bayramı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı büyük bir sevinç ve mutluluk içerisinde idrak ediyoruz. Kirli emellerini hayata geçirmek adına vatanımızı dört bir yandan kuşatan emperyalist güçlere karşı milli iradeyi en kararlı bir şekilde ortaya koyan Türkiye Büyük Millet Meclisi devletimizin kuruluşunda da önemli adımlardan biridir. Ezelden beri hür yaşayan ve hür yaşayacak olan milletimiz iradesini 104 yıldır bu çatı altında tecelli ettirmektedir. Milli birliğimizin ve beraberliğimizin teminatı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi İstiklal Harbini yönetmiş ve zaferle neticelendirilmiş gazi bir meclistir” dedi. Kutlama programına, Konya Valisi Vahdettin Özkan, protokol üyeleri, askeri erkan, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.