GENEL - 20 Eylül 2018 Perşembe 15:41

GAÜN’de sentez gazı bilgilendirme toplantısı

A
A
A
GAÜN’de sentez gazı bilgilendirme toplantısı

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğr.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Melda Çarpınlıoğlu’nun konuşmacılığını yaptığı ’’MCw (Mikrodalga) Plazma Gazlaştırıcı ile Katı Atık Enerji Dönüşümü: Sentez Gazı Üretimi’’ konulu bilgilendirme toplantısı Gaziantep Üniversitesi Teknopark Konferans Salonunda düzenlendi.


Programın açılış konuşmasını yapan GAÜN Rektör Danışmanı Doç. Dr. Necip Fazıl Yılmaz, akademik araştırmaların duyurulması ve uygulamaya geçmesinin önemine dikkat çekti. Yılmaz, “Gaziantep Üniversitesi olarak, yapmış olduğumuz projelerle sadece akademik çalışmanın bir parçası değil aynı zamanda hayatın, insanların ve sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda projeler üretmeye ve desteklemeye önem veriyoruz. Yapılan çalışmaların rafta kalması yıllarca eleştirdiğimiz bir konu, yaptığımız çalışmalarla bu yargıyı kırmak istiyoruz. Bugün enerji ile alakalı dünyada savaşlar yapılıyor,enerji kaynaklarına ulaşmak için ciddi çabalar sarf ediliyor. Artık tüketilen ürünlerin geri dönüşümün sağlanılması için çok ciddi çabalar sarf ediliyor. Hepimizin kullanmış olduğu içecekler, deterjan plastik kapları, poşetler bunların hepsi diğer çöplerle beraber atılıyor. Atılan plastik şişelerden elyaf yapıldığını ve tekstil sektöründe kullanıldığını sadece bir örnek olarak belirtmek isterim ama bunun yapılabilmesi için plastiklerin çöplerle beraber atılmaması lazım. Bu tür çalışmalar ne kadar yapılır ve raflara konulursa o kadar etki düzeyi az olacaktır. Oysa bu tür çalışmaların paydaşlarla paylaşılması, ne kadar konuyla ilgili kesimlere duyurabilirsek etki alanı da daha geniş olacaktır” diyerek, Üniversite yönetimi olarak bu tür çalışmaları sonuna kadar destekçisi ve takipçisi olacaklarını belirtti.


GAÜN Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr.Melda Çarpınlıoğlu, sürdürülen araştırmanın katı atık-enerji dönüşümünde yeni bir teknolojinin kullanılması ve halen bu alanda yapılmış en kapsamlı çalışmalardan birisi olduğuna dikkat çekti.


Bu araştırma sonuçlarının şimdiye kadar akademik ortamlarda sunulduğunu ancak esas hedefin ulaşılan sonuçların ulusal tabanda paylaşımı olduğunu Çarpınlıoğlu, “Katı-atık yönetimi konusunu yerel yönetimler, belediyeler ve ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları, sanayi ve sivil toplum bileşenleri ile paylaşımının öneminin yanı sıra alternatif yakıt olan sentez gazı üretimi ve kömür gazlaştırma konularının ülkemizin enerji politikaları için önemli olduğunu vurgulamak isterim. Katı atık yönetiminin endüstriyel simbiyoz bağlamında, çevrimsel ve performans ekonomisine geçiş öneminden bahisle 2018 yılı itibari ile Cumhurbaşkanlığımız tarafından başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’ başta olmak üzere belediyelerimizin yaptığı çalışmalar ve özellikle sivil toplumun eğitilmesi konularının önümüzdeki yakın ve orta vadede başarıya ulaşması için araştırmacılar, yöneticiler, uygulayıcılar ve tüm insanımızın birlikte çalışması çaba göstermesi çok önemlidir” diye konuştu.


Proje sergisi Gamze Erden moderatörlüğünde, gazlaştırma örnek video gösterisi ve teknik detaylar etkinliğin ikinci kısmında GAÜN Makine Mühendisliği Bölümü Arş. Gör. Aytaç Şanlısoy tarafından gerçekleştirildi.


Bilgilendirme Toplantısına, Sanko Havlu, CEV Enerji, Diler Holding, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi gibi firma ve kurum temsilcisi ile pek çok akademisyen katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Altay’da Özgür’e büyük gurur Altay’ın 36 yaşındaki sol bek oyuncusu Özgür Özkaya, Altay Sosyal Dayanışma Spor Kulübü Derneği tarafından camianın sembol isimlerinden Erdoğan Tözge anısına verilen “Erdoğan Tözge Hizmet Ödülü”nün sahibi oldu. Altay Sosyal Dayanışma Spor Kulübü Derneği tarafından bu yıl 7. kez düzenlenen ve camianın sembol isimlerinden Erdoğan Tözge anısına verilen “Erdoğan Tözge Hizmet Ödülü”, siyah-beyazlı takımda 2018-19 sezonundan bu yana forma giyen kaptan Özgür Özkaya’ya verildi. Alsancak’taki Altay Vakfı’nda gerçekleşen törene pek çok eski yönetici ve futbolcu katılırken Özkaya’ya ise ödülünü derneğin eski başkanlarından Aybars Akoğlu takdim etti. Akoğlu, tecrübeli futbolcunun en zor zamanlarda takıma ağabeylik yapması nedeniyle bu ödüle layık görüldüğünü ifade etti. Daha sonra açıklamalarda bulunan Özgür Özkaya, Altay formasını giymekten gurur duyduğunu dile getirerek, “Bana bu gururu yaşattığınız için çok teşekkürler. Altay forması altında çıktığım her maçta tüylerim diken diken oluyor. Bu kulüpte oynamaktan çok mutluyum. Kaptan Aytekin, Büyük Mustafa ve Orhan Üstündağ’ın taktığı kaptanlık pazubandını takmaktan gurur duyuyorum. Erdoğan Tözge Altay’a Hizmet Ödülü’nü almak benim için çok anlamlı. Erdoğan Tözge’nin söylediği gibi ’Büyükler Ölmez’. Bana bu ödülü layık görenlere teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Artvin Artvin’de kayma ve çatlamaların meydana geldiği viyadük sürücüleri tedirgin ediyor Artvin-Erzurum karayolu üzerinde Yusufeli Barajı kapsamında yapılan Şilenkar Viyadüğünde kayma ve çatlamalar meydana geldi. Sürücüleri tedirgin eden kayma ve çatlaklar için inceleme başlatıldı. Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı ve HES projesi kapsamında ilçenin yeni yerleşimine ulaşım sağlayacak yollar geçtiğimiz yıllarda hizmete açıldı. Artvin-Erzurum karayolunun 75. kilometresinde bulunan 530 metre uzunluğundaki Şilenkar Viyadüğü de baraj kapsamında yapılarak bir süre önce hizmete açıldı. Aynı zamanda Karadeniz’i Doğu Anadolu’ya bağlayan güzergahlardan biri olan viyadük üzerinde bulunan şeritler kaymadan kaynaklı kıvrımlı hale gelirken, yer yer gözle görülür açılmalar da oluştu. Baraj gölü sonrası yaşanan kaymadan kaynaklı olduğu belirtilen çatlamalar için Karayolları Bölge Müdürlüğü teknik ekipleri inceleme başlattı. “Dağın viyadüğe baskı yaptığı söyleniyor” Bölge halkından Serhat İnce konuyla ilgili yaptığı açıklamada “İşhan köyünde bulunan ve 530 metre uzunluğuna sahip Şilenkar Viyadüğü barajdan sonra yapılan bir viyadük. Yusufeli girişinde bulunan ve çökmelerin meydana geldiği tünelle aynı kaderi yaşıyor. Burada da su dolduktan sonra köprünün üzerine doğru dağın baskı yaptığı söyleniyor. Konudan yetkililerin bilgisi var. Fakat bizi yine de tedirgin ediyor. Çünkü halen daha kullanmaktayız. Bu yol Doğu’yu Karadeniz’e bağlayan yol. Bu bölge özelikle yazın oldukça yoğun oluyor. Köprünün üzerinde olan şeritte hafif bir kaymalar oldu buda viyadükte kaymaların yaşandığını gösteriyor" dedi.
Ankara Bakan Uraloğlu: “Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık” Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Dün Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile bir araya gelerek, Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık. Biz bir söz verdik mi yaparız” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Başkent Trabzon Dernekler Federasyonu koordinasyonunda gerçekleştirilen Trabzon Tanıtım Günleri etkinliklerine katıldı. Başkent Millet Bahçesi’nde düzenlenen etkinlikte Trabzonlu vatandaşlara müjde veren Uraloğlu, Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile bir araya gelerek Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’nin imzalarını attıklarını duyurdu. “Ülkemizin ihtiyaç duyduğu her alanda iş için aş için Türkiye’nin dört bir yanına kök saldık” Trabzon Tanıtım Günleri gibi etkinliklerin sıla hasretinde kavrulan yüreklerin avunduğu güzide organizasyonlar olduğunu belirten Uraloğlu, “Bizler Trabzonlular olarak ülkemizin ihtiyaç duyduğu her alanda iş için aş için Türkiye’nin dört bir yanına kök saldık. İşçi olduk, doktor olduk, memur olduk, asker olduk, esnaf olduk, sanayici olduk, iş insanı olduk, siyasetçi olduk. Ama her gittiğimiz yerde kurduğumuz hemşehri ve yardımlaşma cemiyetleri ile kültürümüzü yaşattık, Trabzon’u, Trabzonluluk kimliğimizi tanıttık. Tarihimizi, kültürümüzü, şehrimizin eşsiz doğa güzelliklerini ve ürettiklerini tanıtmak için çok iyi fırsatlardır. Ancak en önemli özelliklerinden biri ise insanın doğduğu yer ile doyduğu yer arasında bir kardeşlik köprüsü kurmasıdır” şeklinde konuştu. Trabzon’un Türkiye ekonomisine katkısından bahseden Uraloğlu, “Bugün Trabzon, eski Trabzon değil. Trabzon’umuz Türkiye’nin en yaşanabilir kentler listesinde 10. sırada. 2023 yılında yaklaşık 1 milyar 58 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek Doğu Karadeniz illeri arasında en fazla ihracat yapan şehir oldu” ifadelerini kullandı. “Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık” Trabzon’a yeni bir müjde veren Uraloğlu, “Dün Trabzon Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile bir araya gelerek, Trabzon Hafif Raylı Sistem Projesi’ni hayata geçirecek protokolü de imzaladık. Biz bir söz verdik mi yaparız. Trabzon’umuza Akçaabat’tan Yomra merkeze ulaşan; Şehir Hastanesi, Akyazı Stadyumu, Meydan, Üniversite, Otogar ve Havalimanı gibi birçok önemli durağı içeren 31,9 kilometre uzunluğunda 56 istasyon içeren kent içi raylı sistemi kazandıracağız. Trabzon Havalimanımızın genişletme çalışmalarına da başladık. Bu çalışmalar elbette kısa vadeli çözümdür. Yeni havalimanı projesini de yatırım programına aldık. 3 bin 240 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde pist inşa ederek geniş gövdeli uçakların da inebileceği bir havalimanına kavuşacağız. 70 bin metrekarelik terminal binasında yılda 15 milyon yolcuyu ağırlayabileceğiz. Tamamlandığında Trabzon’a uzun yıllar hizmet edecek çok kıymetli bir eser olacak” ddei.