YEREL HABERLER - 27 Temmuz 2017 Perşembe 14:45

Gaziantep’in yer altı zenginlikleri kayıt altına alınıyor

A
A
A
Gaziantep’in yer altı zenginlikleri kayıt altına alınıyor

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi kent merkezinde bulunan yer altı kültür varlıklarının envanterini çıkartıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi kent merkezinde bulunan yer altı kültür varlıklarının envanterini çıkartıyor.


Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in Gaziantep’in sahip olduğu kültürel zenginliklerin yanı sıra yer altı zenginliklerinin de ortaya çıkarılması arzusu ile yaptığı girişimler sonuç vermeye başladı. Bu doğrultuda, GASKİ Göleti civarında yaklaşık 1 km uzunluğunda ölçümü ve belgelenmesi yapılan livas hattını yerinde inceleyerek buranın kurtarılması için gerekli çalışmaların başlatılmasını istedi. Mimar Zafer Okuducu, kentin yer altı çalışmalarında şuana kadar birçok mağara ve yer altı su yapılarının belgelendiğini ifade etti. Mağaraların genellikle inşaat yapımında kullanılmak üzere açılan taş ocakları olduğunu ancak asıl ilginç olanının ise kasteller ile livaslar olduğunu belirtti. Kamusal kullanıma açık yer altı su yapıları olan kastellerin, ana livaslara, ana livasların da yan yollara bağlanması ile yer altına dağılan bir su şebekesinin oluştuğunu belirten Okuducu, aynı zamanda bazı ailelerin bu livaslardan kuyu açarak evlerine özel su aldıklarını da aktardı.


Okuducu, altı da üstü de kültür olan Gaziantep’te daha yaşanabilir bir kent için çalışmaların titizlikle devam ettiğini kaydetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cemevlerinin Aydınlatma Giderlerinin Ödenmesine Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de Cemevlerinin Aydınlatma Giderlerinin Ödenmesine Dair Kültür ve Turizm Bakanlığı Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile birlikte cemevlerinin aydınlatma giderlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden ödenmesinde uygulanacak usul ve esasları belirlendi. Yönetmelik, 14.03.2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun ek 6’ncı maddesi ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 292/A maddesine dayanılarak hazırlandı. Yönetmeliğe göre cemevi, il müdürlüğüne Alevilerin ve Bektaşilerin cem erkanı yürüttükleri meydan adlı bölüm başta olmak üzere; kurban kesim yeri, aşevi, morg, gasilhane, görevli odası, taziye salonu ve diğer bölümlerden oluşan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı tarafından tespiti yapılan cemevlerinin aydınlatma giderlerinin ödenmesi için yazılı talepte bulunacak. Cemevinin aydınlatma amaçlı enerji tüketimi ile diğer amaçlara yönelik enerji tüketiminin sayaç tefriki yapılmak suretiyle ayrılması zorunlu olacak. Sayaç tefrik işlemlerinin kontrolü cemevinin unsurları dikkate alınarak il müdürlüğünün teknik personeli tarafından yapılacak. Yönetmelikte aranan koşulların sağlandığı tespit edilen cemevlerinin aydınlatma giderinin fatura ibrazına bağlı olarak ödeneceği il müdürlüğünce cemevine bildirilecek. Aydınlatma gideri ödenen cemevleri İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından her yıl yerinde kontrol edilecek. Cemevi dışında kaldığı tespit edilen ticari amaçla kullanılan bölümlerin aydınlatma giderleri Bakanlık bütçesinden karşılanmayacak ve hükümlere uyulmaması halinde ödenmesi gereken faiz, gecikme faizi, gecikme zammı, kesme-bağlama bedeli gibi her türlü bedel abone tarafından ödenecek. Bu bedellerden Başkanlık sorumlu olmayacak. Yapılan kontroller neticesinde fazla ödenen tutarın tespit edilmesi halinde fazla ödenen tutar, il müdürlüğünce yapılan ödeme tarihinden geri ödeme tarihine kadar geçen süre için 21.07.1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranı dikkate alınarak hesaplanan faiz uygulanarak geri alınacak.