YEREL HABERLER - 29 Mayıs 2016 Pazar 11:08

Halının Başkenti Domotex Turkey'de Hedefine Ulaştı

A
A
A
Halının Başkenti Domotex Turkey'de Hedefine Ulaştı

Türkiye’nin önemli ticaret ve sanayi şehri Gaziantep’te gerçekleştirilen uluslararası Domotex Turkey Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı’na katılan yabancı katılımcılar, kente hayran kaldı.
Farklı ülkelerden firma temsilcileri, şehrin ticareti kadar kültür ve gastronomisinin de zenginliğine dikkati çekerek, “Gaziantep’e ticaret için geldik ancak şehrin farklı özelliklerini de görme imkanımız oldu. Ticari altyapısının yanı sıra zengin yemek kültürü ve müzeleri ili farklı bir noktaya taşıyor” ifadelerini kullandı.
Deutche Messe Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Wolfgang Lenarz ise yabancı katılımcıların ‘‘halının merkezi Gaziantep’e’’ gelmeyi istediklerini belirterek, şehrin ticaretinin ve konukseverliğine vurgu yaptı.
Fuara katılımın kendisini mutlu ettiğini vurgulayan Lenarz, “Gaziantep, gastronomisi, müzeleri, ticaret ve sanayisiyle zengin bir şehir. Yabancı firma temsilcileri bu zenginliği görmek için gelmek istiyor. Gaziantep halının merkezi doğru ama birçok kültürün de merkezidir. Gaziantep’e ilk gelenlere daha fazla zaman geçirmelerini tavsiye ediyorum” dedi.
GAZİANTEP HER YÖNÜYLE ZENGİN BİR ŞEHİR
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, önemli bir organizasyonu başarıyla tamamlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Halının “başkentinde” halı fuarı düzenleyerek dünyanın halıcılarını Gaziantep’te buluşturduklarını ifade eden Bartık, “Fuar vesilesiyle Gaziantep’e gelen yabancılar, şehrin zenginliğiyle tanışma imkanı buldu. Domotex Turkey Gaziantep Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı, Gaziantep’in güvenilir şehir olduğu tescillendi. Dünyanın çeşitli ülkelerin katılan firmaların yanı sıra 8 bin 179 profesyonel ziyaretçinin gezdiği fuar, şehrin ticareti kadar farklı sektörlerine de katkı sağladı” dedi.
3 yıldır Domotex markasıyla profesyonel ziyaretçilere yönelik organize edilen fuarın popülerliğinin gün geçtikçe arttığına dikkati çeken Bartık, “Gaziantep Ticaret Odası organizasyonunda Güneydoğu Halı İhracatçıları Birliği ve Gaziantep Halıcılar Odası işbirliğindeki fuarın gelecek yıl 10’ncunu düzenleyeceğiz. Önümüzdeki yıl 10’ncu yıl nedeniyle ulusal ve uluslararası anlamda katılımcı firmalarımızı öne çıkarmak için ciddi çalışmalar yapacağız” şeklinde konuştu.
Günlük 1 milyon metrekare halının dokunduğu şehrin dünya halı trendini belirleyen ve dünyadaki parça halının yüzde 40’ı üreten bir güce ulaştığını belirten Bartık, “Emin adımlarla yoluna devam eden sektör temsilcilerimiz, diğer yandan da halıcılığı ileriye taşımak adına inovatif ürünlere ağırlık veriyor” ifadelerini kullandı.
Gaziantep’in Türkiye’nin 6’ncı büyük ekonomisi, dünyanın en rekabetçi 7 kentinden biri ve tescilli gastronomi kenti olmasında girişimcilik kültürünü teneffüs eden herkesin emeğinin olduğunu vurgulayan Bartık, “Ama en büyük başarının halı sektörüne ait olduğunu söylemek sanırım yanlış olmayacaktır. Çünkü bu şehirde üretilen 1 metrekare halının satışından sadece tezgah sahibi değil tüm şehir kazanıyor” dedi.
“ŞEHİRLERLE DEĞİL ÜLKELERLE YARIŞIYORUZ”
Bartık, küçük el tezgahlarında kilim dokuyarak başlayan halıdaki başarı öyküsünün kolay yazılmadığına dikkati çekerek,“Gösterdikleri sabır ve özverili çalışmalarından dolayı tüm sektör temsilcilerini tebrik ediyorum. Halıcılarımız sayesinde bugün Gaziantep dünya halı ihracatında ülkelerle yarışır hale geldi. 2015 yılında dünyada 14.8 milyar dolarlık halı ihracatı gerçekleşmiş ve bunun yüzde 9,3’ü Gaziantep’e ait. Tek başına Belçika ve Hindistan ile yarışır hale gelen Gaziantep sayesinde Türkiye de dünyanın Çin’den sonra en fazla halı ihraç eden ikinci ülkesi oldu” ifadelerine yer verdi.
“Dünyaya halıyı biz satıyoruz peki kimler satın alıyor” diyen Bartık, dünya halı ithalatının yüzde 40’ını ABD, İngiltere, Almanya, Kanada ve Japonya’nın gerçekleştirdiğini, Türkiye’nin ise en fazla halıyı Suudi Arabistan’a sattığını kaydetti.
GAZİANTEP TARİH YAZIYOR
Halının Türklerin geleneksel sanatı olduğuna dikkat çeken Bartık, Gaziantep’in bu sanatı teknolojiyle birleştirip dünyaya taşıdığını ifade etti. “Halıcılarımız Ar-Ge yaptı, verimliliği artırdı, maliyetleri düşürdü, sektörü rekabetçi bir konuma taşıdı ve bir başarı hikayesi yazdılar” diyen Bartık, halıyı tanımayan Avrupalıların dahi halı kullanma alışkanlığı kazandığını kaydetti.
Bartık, “Günlük 1 milyon metrekare halının dokunduğu şehrimizde dünya halı trendini belirleyen ve dünyadaki parça halının yüzde 40’ı üreten bir güce ulaştı. Biliyorum ki Gaziantepli halıcılar, bugüne kadar başarıyla göğüsledikleri sektörü daha da ileriye taşımanın planlarını yapıyor. Bir yandan emin adımlarla yola devam eden sektör temsilcilerimiz, diğer yandan da halıcılığı ileriye taşımak adına inovatif ürünlere ağırlık veriyor” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Kırsal kalkınmaya tavuk desteği Kocaeli’de "Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi" projesi çerçevesinde üreticilere yüzde 50 hibe ile yerli ırk tavuk, yem ve kümes desteği veriliyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesince, yumurta tavukçuluğunun geliştirilmesi ve kırsalda üreticilerin gelir düzeyinin artırılması amacıyla geçtiğimiz yıllarda hayata geçirilen Doğal Salma Yumurta Tavukçuluğu Projesi çerçevesinde, bu yıl da çiftçilere yüzde 50 hibeli tavuk, yem ve kümes ekipmanı desteği verilecek. Türkiye’nin ilk yerli ve ödüllü yumurtacı tavuk ırkı olan Atak-S yarka tavuk desteği için üreticilerden talepler alınmaya başlandı. Muhtarlık İşleri Dairesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce yürütülen ve Türkiye Tarım Şehirleri Birliği tarafından ödüle layık görülen proje kapsamında, üreticilere yüzde 50 hibeli 16-18 haftalık Atak-S cinsi yerli tavuk, yemlik, folluk, suluk ve tavuk yemi desteği sağlanacak. Doğal ortamlarda beslenen, hastalıklara dirençli ve yılda en az 280 gün yumurtlama özelliğine sahip yerli ve milli Atak-S yarka tavuklar, gelecek kuşaklar için sağlıklı bir dünyada yaşama ve sağlıklı beslenme hakkının savunulmasına da katkı sağlayacak. Kırsal kalkınmaya ve çiftçilerin gelir düzeyinin artırılmasına büyük katkı sağlayacak proje ile ayrıca kırsaldan kente gidişin engellenmesi ve kentten kırsala geri dönüşün teşvik edilmesi de amaçlanıyor. Desteklerden yararlanmak isteyen üreticilerin, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın biogüvenlik kurallarına uygun Kanatlı Hayvan İşletme Tescil Belgesi ile başvurularını 26 Nisan Cuma günü mesai bitimine kadar Muhtarlık İşleri Dairesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğüne şahsen yapmaları gerekiyor.