SAĞLIK - 17 Kasım 2017 Cuma 15:46

Halkın sağlığı HKÜ’de ele alınıyor

A
A
A
Halkın sağlığı HKÜ’de ele alınıyor

Hasan Kalyoncu Üniversitesinin (HKÜ) bilimsel etkinlikler kapsamında organize ettiği ve iki gün sürecek olan 1.

Hasan Kalyoncu Üniversitesinin (HKÜ) bilimsel etkinlikler kapsamında organize ettiği ve iki gün sürecek olan 1. Halk Sağlığı Günleri Sempozyumu, “Lipid ve Beslenme Bozukluklarına Çok Yönlü Bakış” konusu çerçevesinde açılış töreni ile başladı.


HKÜ Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleşen programa, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Gaziantep Doktor Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mesut Özkaya, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fahri Bayram, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, HKÜ Mütevelli Heyeti Üyeleri, çok sayıda akademisyen, öğrenci ve basın mensubu katıldı.


“Amacımız farkındalık oluşturdu”


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programın açılışında konuşan Gaziantep Doktor Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mesut Özkaya, nüfusu iki milyon olan Gaziantep’in gastronomide önemli bir şehir olduğunu ifade etti. Beslenmede neredeyiz diye düşünerek bu duruma bağlı hastalıklarla ilgili neler yapabiliriz düşüncesi ile temel attık diyen Özkaya, “Ses getireceğine inandığımız bir program olacak“ dedi.


Halk sağlığı günlerinin farkındalığı arttırmak ve bazı konulara dikkat çekmek amacı ile düzenlendiğinin altını çizen Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fahri Bayram ise “Gaziantep Gastronominin merkezi olan bir şehirdir. Bunun yanında bazı gerçekleri ortaya koymakta bir diğer hedefimiz. Bu toplantıların devamlılığı da bir o kadar önemli diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.


Halk sağlığı günlerinde konuşan ve sağlık çalışmaları ile ilgili bilimsel verilere değinen Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci ise, “Sağlık hizmetlerinde memnuniyet düzeyine çok önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.


“Bu tür kongrelerin düzenlenmesine öncülük etmeye devam edeceğiz”


Değişen yaşam ve beslenme koşullarının bazı hastalıkları salgın ölçüsünde yaygınlaştırdığını ifade eden HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, bu hastalıklardan birinin de beslenme bozuklukları olduğunu söyleyerek üniversitelerin önemli görevlerinden bahsetti.


Üniversiteler mesleki eğitimlerinin başlangıcındaki gençlerin beceri ve yeterliklerini geliştirmek, mesleki eğitimin kalitesini artırmak, yeterlilik ve girişimcilik açısından güçlendirmek ve desteklemek için çok önemli kurumlardır diyen Yılmaz, Hasan Kalyoncu Üniversitesinin tüm disiplinlerde olduğu gibi sağlık hizmetleri alanında da bu tür kongrelerin düzenlenmesine öncülük etmeye devam edeceğini dile getirdi.


Açılış konuşmalarının ardından HKÜ Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci’ye hediye takdim etti.


Alanında uzman bilim insanlarını ağırlayan programın ilk gününde; “Çağımızın Endemisi ve Korkulu Rüyası Obezite”, “Dislipidemi Tedavisinde Doğru Bilinen Yanlışlar”, “Beslenmede Medyatiklik ve Gerçeklik”, “Çözülmesi Zor Problem; Obezitede Ufukta Ne Var?”, “Uydu Sempozyumu Pioglitazonun Kardiyovasküler Risk Faktörü Üzerine Etkisi” “Obezite, Acil Tıp ve Hemşirelik” konuları ele alındı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan "yeni anayasa" açıklaması TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Bütün siyasi partilerin çoğunluğunun kabul edebileceği yöntemi olması gerekiyor. İnşallah bu samimi gayretleri ortaya koyduktan sonra TBMM’de büyük bir çoğunlukla referanduma gitmeden bir çoğunlukla anayasa değişikliği yapılır” dedi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve TBMM’nin açılışının 104. yıl dönümü dolayısıyla Tören Salonu’nda verilen resepsiyonda konuştu. Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, en kısa zamanda Meclis’te grubu olan partilerle başlayacaklarını belirterek, “Temasları arttıracağız, partiler birbirlerine gidecekler. Meclis Başkanı olarak grubu olan partileri ve grubu olmayan partilerin görüşlerini, Türkiye’de STK’ların, üniversitelerin, hukuk camiasının görüşlerini alarak, fikri olan herkesin bu sürece katkı sağlamasını temin edeceğiz. Burada birlik ve bütünleşmeyi sağlayacak Anayasa çalışmalarının, bir ayrışma vesilesi olmamasını tercih ederiz” ifadelerini kullandı. Kurtulmuş, Anayasa’nın yöntemine ilişkin soruya, “Bütün siyasi partilerin çoğunluğunun kabul edebileceği yöntemi olması gerekiyor. İnşallah bu samimi gayretleri ortaya koyduktan sonra TBMM’de büyük bir çoğunlukla referanduma gitmeden bir çoğunlukla anayasa değişikliği yapılır” dedi. Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özel’in görüşmesine ilişkin soru üzerine, “Sayın Cumhurbaşkanı en kısa süre içinde, muhtemelen önümüzdeki hafta Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’i kabul edecektir. Gayet güzel samimi Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ruhuna uygun biçimde gerçekleşti” diye konuştu. Kurtulmuş, 1921 Anayasasının bir benzetme olduğunu belirterek, 64 maddeyi esas alma gibi konuşması olmadığını ifade etti.
Ankara Milli Eğitim Bakanı Tekin: "Öğretmen atama sayılarını önümüzdeki hafta içerisinde açıklayacağız" Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarına ilişkin, "Atama sayılarını Hazine ve Maliye Bakanımızla birlikte önümüzdeki hafta içerisinde açıklayacağız" dedi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM’nin açılışının 104. yıl dönümü nedeniyle Meclis Tören Salonu’nda verilen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Müfredatla ilgili yapılan çalışmalara ilişkin bir soruyu cevaplayan Tekin, Talim ve Terbiye Kurulunun ön incelemeleri yaptığını; süreç biter bitmez askıya çıkarılacağını belirtti. “2 kat fazla müfredat yüklüyoruz çocuklara” Müfredatla ilgili çalışmaların gelecek hafta tamamlanacağını dile getiren Tekin, şunları kaydetti: "OECD’nin yaptığı derecelendirme mekanizmaları var. Kamuoyunun bizimle yarıştırdığı ülkelerdeki müfredat yoğunluğu ile bizimkini karşılaştırdık. Oradaki yoğunluğa yaklaştırmaya çalıştık. O ülkelerden yaklaşık 2 kat fazla müfredat yüklüyoruz çocuklara. Birincisi, çocuklara daha fazla müfredat yüklüyoruz, ikincisi ise orada olduğu gibi beceri temelli değil, bilgi, kazanım temelli veriyoruz. Bahsettiğimiz ülkelerde çocukların aldıkları eğitimi gündelik yaşam becerilerine dönüştürüp dönüştüremediği ölçülürken biz normal bilgi olarak veriyoruz. Halbuki bahsedilen sınavlarda bunlar ölçülüyor. Hem müfredat olarak daha fazla hem de farklı bir mantıkla verdiğiniz zaman rekabet edemiyorsunuz." Müfredatı seyrelteceklerini vurgulayan Tekin, "Halbuki biraz bunu seyreltsek, çocuklarımızın kapasitelerine uygun, öğretmenlerimizin süresinde yetiştirebileceği hale getirebilsek hem çocuklarımız daha rahat öğrenecek hem de sistem rahatlayacak hem öğretmen arkadaşlarımız koştura koştura müfredatı yetiştirmek için çaba harcamak zorunda kalmayacak. Dolayısıyla ortalama yüzde 35 bandında bir seyreltme var" diye konuştu. Bakan Tekin, öğretmen atama rakamlarına ilişkin bir başka soruya ise "Öğretmen atama sayılarını Hazine ve Maliye Bakanımızla birlikte önümüzdeki hafta içerisinde açıklayacağız" cevabını verdi.