EĞİTİM - 23 Temmuz 2018 Pazartesi 12:27

Meslek Seçim Sürecinde Bilimsel Yaklaşım ‘’METE’’

A
A
A
Meslek Seçim Sürecinde Bilimsel Yaklaşım ‘’METE’’

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Arş.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Arş. Gör. Ahmet Ayaz, meslek seçim sürecinde olan üniversite adaylarına yol gösterecek açıklamalarda bulundu.


Meslek seçiminin bilimsel bir şekilde yapılması gerektiğini söyleyen ve bu konuda uzman görüşü alınmasının önemini dile getiren Ayaz, adaylara HKÜ Kariyer Merkezinin geliştirdiği “Mesleki Eğilim Tercih Envanteri (METE)” hakkında da bilgi verdi.



“Meslek seçimi tüm hayatınızı etkiler”



İnsanın yaşamında verdiği en büyük kararlardan birinin kariyer veya mesleki karar olduğunu söyleyen Ahmet Ayaz, “Kariyer kararı aslında insanın doğumundan itibaren şekillenmeye başlar. Bebekliğimiz, çocukluğumuz, ergenliğimiz, yetişkinliğimiz ve yaşlılığımız boyunca farklı kararlar alırız ve bu kararlar hayatımızı farklı yön ve şiddette etkiler. Meslek seçimimiz yaşayacağımız şehirden, evleneceğimiz insana, çocuklarımızın eğitim alacağı okuldan, birlikte zaman geçireceğimiz arkadaşlarımıza dek tüm hayatımızı etkilemektedir. Meslek seçiminin öneminin farkında olmak tam da mesleğimize karar vereceğimiz bu zaman diliminde bizi iyice stres altına sokmaktadır” dedi.



Mesleği belirlerken nelere dikkat edilmeli



Meslek seçimi yaparken kişinin kararını etkileyen birçok değişken olduğuna dikkat çeken Ahmet Ayaz, “Kendi istekleriniz, ailenizin istekleri, arkadaşlarınız derken hangi mesleğe nasıl karar vereceğiniz çok zorlu ve karmaşık bir süreçtir. Aileniz şüphesiz sizin için en iyisini istiyor, arkadaşlarınızın seçmek istediği popüler bölümler var ve toplum tarafından bazı bölümler çok prestijli görülürken bazı bölümler ise zaman kaybı olarak nitelendiriliyor. Bu süreçte belki de en az sizin görüşleriniz soruluyor. Bu yüzden kendinize; hangi mesleğin eğitimini almak istediğiniz, seçeceğiniz mesleğin size ne kadar uygun olduğu, ilgi ve yeteneklerinize hitap edip etmediği, mesleğin çalışma ortamının size uygunluğu gibi bazı sorular sormanız ve cevabını bulmanız gerekiyor” diyerek bu süreçte öğrencinin kendini tanıması gerektiğini ifade etti.



METE ile kendinizi test edin



Meslek seçim sürecinde öğrencilerin sorularına cevap bulmak amacıyla HKÜ Kariyer Merkezi tarafından, METE (Mesleki Eğilim Tercih Envanteri) adında bir test geliştirildiğini söyleyen Ahmet Ayaz, “Oldukça hızlı doldurulabilen ve pratik olan bu test ilgilerinizi ve kişilik özelliklerinizi ölçerek size uygun olan meslekler hakkında önerilerde bulunuyor. www.mete.hku.edu.tr adresinden ücretsiz olarak ulaşabileceğiniz test tüm Türkiye’nin kullanımına açıktır. METE ilgilerinizi ve kişilik özelliklerinizi bilimsel olarak belirleyen, bu özelliklere uygun meslekleri size ‘’öneri’’ olarak sunan bir programdır. Unutmamalıyız ki meslek seçiminde kendi özelliklerimizi nesnel olarak görmek ve değerlendirmek bu zorlu karar sürecinde elimizi çok güçlendirecektir. METE bizim için meslek önerilerinde bulunsa da bu mesleklerin bir öneri olduğunu unutmamak gerekir. Bu sonuçları bir uzman ile tartışmanız özellikle önem arz etmektedir” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.