YEREL HABERLER - 30 Kasım 2015 Pazartesi 18:05

Mevsim Geçişlerindeki Hastalıklara Dikkat

A
A
A
Mevsim Geçişlerindeki Hastalıklara Dikkat

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç.Dr. Ayla Yava, mevsimsel geçişlerin yaşandığı dönemlerde çocukların, yaşlıların ve kronik rahatsızlığı olan kişileri, sağlık sorunlarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı
Doç.Dr. Ayla Yava, mevsimsel geçişlerin yaşandığı dönemlerde, kronik akciğer hastaları, bebekler, çocuklar, yaşlıların hastalık riskiyle karşı karşıya bulunduğunu belirtti. Mevsimsel geçiş dönemlerinde risk grubunda bulunanların iyi bir korunması gerektiğini vurgulayan Yaya, risk grubunda yer alan yaşlıların kronik hastalığı bulunanlarda hastalık riskin iki katına çıktığı ifade etti. Kalabalık ortamlarda uzun süre kalanların da hastalıklara yakalanma riskinin fazla olduğunu anlatan Yaya, "Yaşlıların açık alanlarda bulundukları sürede dikkatli davranmaları gerekiyor. Bu enfeksiyon bulaşma riskini azaltır. Cerrahi girişimlere maruz kalan veya ameliyat olacak kişilerde de risk bulunuyor. Bu kişilerin bulaşıcı hastalığa yakalanması, asıl hastalıklarının tedavisini zorlaştırabilir" diye uyarılarda bulundu.
"SARIP SARMALAMAYIN"
HKÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayla Yava, mevsim geçişi hastalıkları riskini azaltmak için yapılması gerekenler hakkında da bilgi verdi. Yaya, "Bağışıklık sistemini zorlayıcı olan bu geçiş dönemlerinde dikkatli giyinmek gerekir Ayrıca terlemeli ve üşütülmemelidir. Terleyince mutlaka kıyafetlerin değişmesi lazım" dedi. terleme ve ateşin yüklediği durumlarda özellikle çocukların sarıp sarmalandığını hatırlatan Yaya, böyle bir durumun çocukta havale geçirmesine neden olabileceğini hatırlattı. Yaya, "Özellikle çocukları ateşlendikleri dönemde kalın giydirmek havaleye bile neden olabiliyor. Terleme zaten vücut ısısının artmasına reaksiyon olarak gelişen bir durum. Böyle bir haldeyken vücudu sıkça sarıp ısıtmak riski artırıyor. Terleme ve ateş durumunda vücut ısısı dikkatli bir şekilde takip edilmeli, devam etmesi durumunda da mutlaka hekime başvurulmalıdır” dedi.
HAVALEYE DİKKAT
Yaya, geçiş dönemlerinde çocukların havala geçirmesi vakalarına sık rastlandığını kaydederek, havale rahatsızlığın çocuklarda ileriye dönük kalıcı hasarlar verebileceğini ifade etti. Yaya, "Geçiş dönemlerinde çocuklarda yüksek ateş nedeniyle havaleye varan vakalar meydana geliyor. Vücudun ısı kontrol merkezi beyinde olduğundan, aşırı ateş ve havale nedeniyle beyinde ciddi hasarlar meydana gelebilir. Bu dönemde sağlıklı ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Grip aşısı da vücudu koruyacak önemli bir önlem olacaktır” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Yağışlar azaldı, kuraklık riski arttı: Çiftçiler modern sistemlerle sulama yapıyor Kırıkkale’de yağışların mevsim normallerinin altında olması sebebiyle yaşanan kuraklık tehlikesine karşı direnen çiftçiler, ekili tarım alanlarında modern sulama sistemi kullanıyor. Kırıkkale’de yağışların önceki yıllara göre az olması sebebiyle yaşanan kuraklık, tarımsal üretimi de olumsuz yönde etkiledi. Karakeçili ilçesinde yaşayan çiftçiler, ekili tarım arazilerini sulamak için modern damlama sistemi kullanıyor. Güneş enerjisi panelleriyle üretilen elektrikle çalıştırılan pompalar sayesinde kontrollü salınan su, tarım alanlarına ulaştırılıyor. "Güneşten faydalanıyoruz" Tarım arazisine özellikle pancar ektiğini belirten Ramazan Alparslan, "Çiftçilik yapıyorum, özellikle pancar ekiyorum. Biraz da soğanım var. Paneli de kurduk, güneşten faydalanıyoruz. 3 yıl oldu, ilk yılı kendini amorti etti. Çok memnunum. Vatandaşlara da tavsiye ediyorum ama maliyetler yüksek. Türkiye’de dolar bazında olduğu için o bizi biraz eziyor. Mevsimler kurak gidiyor. Yağış bekliyoruz, inşallah yağar. Biz de rahatlarız, iki üç gün dinleniriz" dedi. "Su görmezse kurur" Kuraklığın etkili olduğunu ifade eden Emre Doğan, "Kuraklık oldu, yağış olmadı. Kışın da kar görmedik. Bundan dolayı biraz kuraklık var. Sulama ile telafi etmeye çalışıyoruz. Ekinimiz de son aşamasına geldi. Su görmezse kurur. Sulama ile çözüm bulmaya çalışıyoruz. Mazottan dolayı biraz maliyetli de oluyor" diye konuştu. "Yağmazsa çiftçinin işi kötü" Yağmur yağmadığını ifade eden Hasan Cantemur ise, "Gübre atıyoruz, hazırlık yapıyoruz. Arkasından tohum ekeceğiz, yağmurlama sulama yapacağız. Şimdiye kadar yağmurumuz yok. İnşallah bir hafta, 10 gün içerisinde yağarsa çiftçi kazanır. Yağmazsa da çiftçinin işi kötü" şeklinde konuştu.
Eskişehir Okullarda temel hijyen konusunda eğitim Eskişehir’de gerçekleştirilen proje çerçevesinde, öğrencilere el yıkama, ağız ve diş hijyeni, gıda hijyeni, çevre hijyeni ve solunum hijyeni konularında bilgi aktarıldı. ’Eskişehir’deki Okullarda Halk Sağlığı Farkındalığının Artırılması ile Sağlığın Geliştirilmesi ve Güçlendirilmesi Protokolü’ Eskişehir Valiliği, Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi tarafından imzalandı. Bu çerçevede hazırlanan proje Meseret İnel ve Tunalı İlkokulunda başlatıldı. Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Babür Mimtaş, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Burcu Işıktekin Atalay ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selma Metintaş tarafından ’Halk Sağlığı Farkındalığını Arttırmak’ adına görev yapacak olan ’Halk Sağlığı Tayfaları’na hediyeler takdim edildi. Akabinde Halk Sağlığı Tayfaları’na Uzm. Dr. Seval Çalışkan Pala tarafından ’Temel Hijyen’ konusunda eğitim gerçekleştirilmiş olup; öğrencilere el yıkama, ağız ve diş hijyeni, gıda hijyeni, çevre hijyeni ve solunum hijyeni konularında bilgi aktarıldı. Bu proje ile gelecekte toplumun her basamağında yer alacak olan çocukların halk sağlığı farkındalıklarının arttırılması ile sağlığın geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amaçlanıyor.