EĞİTİM - 22 Ocak 2018 Pazartesi 12:38

SANKO Okullarının klavye yarışması başarısı

A
A
A
SANKO Okullarının klavye yarışması başarısı

SANKO Okulları öğrencileri Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu Türk Grubu Başkanlığı İntersteno tarafından düzenlenen “13’üncü İhsan Yener Klavye Şampiyonası”nda farklı kategorilerde Türkiye birincisi, ikincisi, dördüncüsü ve altıncısı oldu.

SANKO Okulları öğrencileri Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu Türk Grubu Başkanlığı İntersteno tarafından düzenlenen “13’üncü İhsan Yener Klavye Şampiyonası”nda farklı kategorilerde Türkiye birincisi, ikincisi, dördüncüsü ve altıncısı oldu.


Türkiye genelinden 61 şehirdeki 253 okulda öğrenim gören 1.150 öğrencinin katılımıyla düzenlenen yarışma, 4 farklı yaş grubu olmak üzere anadil ve çoklu dil kategorilerinde gerçekleştirildi.


Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu’na bağlı ve uluslararası kurallar ile 2006 yılından beri düzenlenen klavye yarışmasında, ekranda verilen metnin aynı şekilde yazılması isteniliyor. Yarış süresi 10 dakika olup, en az hata ile en hızlı yazan öğrenci belirleniyor.


13-16 yaş grubunda Türkiye genelinden 214 öğrencinin yarıştığı klavye yarışmasında SANKO Fen ve Teknoloji Lise öğrencisi Mahmut Tosun anadil kategorisinde Türkiye 2’ncisi, çoklu dil kategorisinde ise Türkiye 6’ncısı oldu.


0-12 yaş grubunda Türkiye genelinden 166 kişinin katıldığı yarışmada anadil kategorisinde SANKO Ortaokulu öğrencilerinden Mete Kağan Altun Türkiye 6’ncısı, çoklu dil kategorisinde ise Türkiye 1’incisi oldu. Yine çoklu dil kategorisinde yarışan Kerem Aydınçelebi ise Türkiye 4’üncülüğünü kazandı.


SANKO Okulları Genel Müdürü Melike Toklucu, öğrencilerinin farklı yaş grubu ve kategorilerde Türkiye derecesi elde etmelerinin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, öğrencilerini kutladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz : “Kanser oluşumunda beslenme şekli çok önemli” Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, çağın hastalığı kanser riskini düşürmek için sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek balık, üzüm ve kurubaklagiller gibi besinlerin sıklıkla tüketilmesini tavsiye etti. Her 5 kişiden 1’inin hayatı boyunca kansere yakalandığını ve kanser oluşumunda beslenme şeklinin önemli bir yer tuttuğunu dile getiren Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz kansere yakalanma riskini düşürmek için hangi besinlerin tercih edilebileceğini anlattı. Diyetisyen Gündüz sağlıklı ve dengeli beslenmenin sadece formda ve zinde kalmaya değil aynı zamanda kanserden korunmaya da katkı sağladığını vurguladı. “Kadınlara günde 2, erkeklere 3 porsiyon meyve” Meyveleri kabuğu ile birlikte tüketmenin posa içeriğini arttırarak sindirim kanalının daha düzenli çalışacağını belirten Diyetisyen Gündüz “Vitamin ve minerallerden zengin meyveler bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına yardımcı olur. Erkekler için günlük 3 porsiyon, kadınlar için ise günlük 2 porsiyon meyve tüketimi uygundur. Bunun yanında mevsimde olan sebzelerden mutlaka öğle ve akşam öğünlerinde salata yapılıp tüketilmelidir. Ancak tüm meyve ve sebzeleri çok iyi yıkadığınızdan emin olmalısınız” dedi. “Balığı kızartarak değil ızgara veya buğulama yaparak yiyin” Balığın A, D, K ve B grubu vitaminlerden ve iyot, selenyum, fosfor, magnezyum ve çinko minerallerinden zengin olduğunu ve bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğunu söyleyen Diyetisyen Gündüz “Omega-3 yağ asitlerinden zengin balık aynı zamanda bu özelliği ile kansere karşı koruyucudur. Ancak pişirme yöntemi oldukça önemlidir. Balık, kızarma yöntemi ile pişirildiği zaman yüksek sıcaklıktaki yağın içerisindeki sağlığa zararlı toksik maddeler nedeniyle önerilmemektedir. Bunu yerine, ızgara veya buğulama yöntemi tercih edilebilir” diye konuştu. Diyetisyen Gündüz kırmızı üzümün özellikle kabuğunda ve çekirdeğinde bulunan “resveratrol” maddesinin sağlık açısından zararlı serbest radikallere karşı vücudu kanser oluşumundan koruduğunu; bunun yanında kırmızı üzümün, B vitaminlerinden ve demir, potasyum ve magnezyum mineralinden de zengin olduğunu ifade etti. “Yoğurt bağırsak sağlığını korur” Yoğurdun probiyotik besinlerin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olduğuna değinen Diyetisyen Gündüz “Probiyotikler bağırsaktaki yararlı bakterilerin sayısını arttırarak sağlıklı bir mikroflora oluşumuna katkıda bulunur. Bu sayede sindirim sisteminde görülebilecek kanser gibi birçok hastalığa karşı önlem almış oluruz. Aynı zamanda kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur. İçeriğindeki selenyum sayesinde antioksidan özellik gösterir ve bu sayede kanserden korunmaya yardımcı olur” dedi. Yüksek posa içeriği sayesinde sindirim kanalının düzenli çalışmasını sağlayan kurubaklagillerin faydasının altını çizen Diyetisyen Gündüz şunları söyledi: “İçerdiği vitamin ve mineraller; kemik gelişimi ve sağlığı için gerekli olan kalsiyum, sinir sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan B vitaminleri, kan yapıcı demir ve potasyum, magnezyum, vitamin E içeriği sayesinde sayesinde vücudumuzu korur. Aynı zamanda kan şekerini dengeleyici özelliği de bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.