SAĞLIK - 14 Kasım 2017 Salı 16:58

Uzmanlardan KOAH uyarısı

A
A
A
Uzmanlardan KOAH uyarısı

Özel Deva Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz.

Özel Deva Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Recep Akgedik, KOAH ile ilgili uyarılarda bulunarak, "Nefesiniz daralıyorsa KOAH olabilirsiniz" dedi.


Recep Akgedir, 15 Kasım Dünya KOAH Günü nedeniyle hastalık hakkında bilgiler vererek, uyarılarda bulundu. Kronik Obstüriktif Akciğer Hastalığı’nın (KOAH) günümüzde en büyük hastalık ve ölüm nedenleri arasında yer aldığını belirten Uzm. Dr. Akgedik, "Sigara ile birebir ilişkili olan hastalıkların başında gelen KOAH, dünyada her yıl 2.9 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor" dedi.


KOAH dünyada 3. ölüm nedeni


Recep Akgedik, KOAH’nın görülme sıklığının giderek arttığını belirterek, "Dünyada her yıl 2.9 milyon kişinin ölümüne yol açan KOAH, en sık 3. ölüm nedenini oluşturuyor. Türkiye’de solunum sistemi hastalıkları en sık görülen 3. ölüm nedeniyken bu ölümlerin yüzde 61,5’i KOAH nedeniyle gerçekleşiyor. Bu denli önemli sonuçlar doğurmasına karşın hastalık tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çok iyi tanınmıyor ve önemsenmiyor" ifadelerini kullandı.


"KOAH’ın en önemli nedeni sigara"


Akgedik, hastalığın gelişmesinde rolü olan diğer etkenleri hakkında ise, "Yüzde 90 nedeni sigara. Hava kirliliği hem dış hem iç ortam açısından çeşitli organik yakıtların kullanılması, odun, tezek gibi şeylerin yakılmasına ‘iç ortam hava kirliliği’ diyoruz. Burada pasif sigara maruziyeti çok önemli. Bu durumda da yüzde 50 oranında KOAH görülme riski var" şeklinde konuştu.


KOAH’tan korunmak için alınması gereken bireysel önlemler olduğunu belirten Akgedik, “Madenlerin veya sanayinin yoğun olduğu bölgelerde yaşayan insanların mutlaka diğer risk faktörlerinden uzak olması lazım. Kendisini koruması, maske kullanması gerekir. Sigarayı bırakmak en önemli yapılması gereken şey. Kişinin eve kapanmaması, spor yapması gerekiyor” dedi.


KOAH erkan tanı ile tedavi edilebilir


KOAH erken tanı ile tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu vurgulayan Akgedik, geç kalmanın hayati risk oluşturduğuna dikkat çekerek, "Kişi, yılın büyük bir bölümünde öksürüyorsa, yılın büyük bir bölümünde balgam çıkarıyorsa, sigara içiyorsa, bir de hava kirliliği olan ortamda yaşıyorsa mutlaka KOAH’ı düşünmek lazım. Nefesiniz daralıyorsa KOAH olabilirsiniz. KOAH hastalarının yaşıtlarına göre yol yürümede, merdiven çıkmada sıkıntıları vardır” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir