YEREL HABERLER - 30 Kasım 2015 Pazartesi 13:09

Zaman Kele-Paça Yeme Zamanı

A
A
A
Zaman Kele-Paça Yeme Zamanı

Sonbahar mevsiminin gelmesi ve havaların soğumasıyla birlikte Araban ilçesinde kele-paça çorbası da yoğun ilgi görüyor.
Soğuk kış mevsimlerinin vazgeçilmezi olan kelle-paça çorbası Arabanlıların ’olmazsa olmazları’ arasında yer alıyor. Evde kelle-paça çorbası yapmaya zamanı olmayan Arabanlı çalışanlar ve esnaf ise sabah erken saatlerde ilçe merkezindeki lotantalarda taze ve lezzetli kelle-paça çorbası içerek, işlerine ve güne başlıyor.
Kesilen etlik koçların kelle ve ayaklarından yapılan kelle paça çorbası, uzun ve zahmetli bir hazırlanış sürecinin ardından sofralarda yerini alıyor. İlçede soğan ve baharat ile birlikte bol miktarda tüketilen kelle paça çorbasının ustaları, çorbanın yapılışını şöyle tarif etti:
"Üretme denilen işlemde erkek koçun başı ve ayaklarının tüyleri aleve tutuluyor. Üretme sırasında ayaklar ile başın çukur ve girintili yerleri ayrıca kızgın demirle dağlanır. Kellenin burun kısmı kırılıp atılır. Kelle, ayaklar ve boynu defalarca sıcak suda yıkandıktan sonra bir süre de soğuk suda bekletilir. Birkaç kez suyunu değiştirdikten sonra hepsi büyük bir tencereye konur. Üstünü geçecek kadar su konur ve bir taşım kaynatılır. Kaynama suyunu dökülür ve üstüne tekrar sıcak su konulur. Soğan, tarçın, yenibahar ve yeterince tuz ekleyin ve haşlamaya bırakılır. Kaynama sırasında çıkan köpüğü, diğer bir deyişle kefi sürekli olarak alın. Bu köpük alındıkça, kellenin suyu berraklaşır ve temiz bir görünüm kazanır. Kelle-paça kefi alındıktan sonra hafif ateşte 5-6 saat kaynatılır. Karabiberi en son eklenir. Etleri ayıklayıp didiklenir. Üstüne süzülmüş et suyunu konur ve bol dövülmüş sarımsak, toz kırmızı biber katarak sıcak sıcak servis yapılıp yenir."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sultangazi Belediyesi’nden ihtiyaç sahiplerine her gün sıcak yemek Sultangazi Belediyesi, her gün 65 yaş üzeri ile kronik rahatsızlığı bulunan ve tek başına yaşayan vatandaşlara yemek dağıtımı gerçekleştiriyor. Hijyen kurallarına uyarak özenle hazırlanan yemekler, her gün ihtiyaç sahiplerine ulaşıyor. İhtiyaç sahibi ailelerden desteğini esirgemeyen Sultangazi Belediyesi, yemek yapmakta zorlanan, kronik rahatsızlığı bulunan tek yaşayan, engelli ve 65 yaş üstü vatandaşlar için aşevinde her gün yemek pişiriyor. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Çözüm Merkezi’ne gelen başvuruların detaylı bir şekilde incelenip değerlendirilmesi neticesinde yemek yardımından faydalanacak vatandaşlar belirleniyor. Tansiyon, kalp ya da kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlar da göz önünde bulundurularak sağlıklı bir menü hazırlanıyor. Aşevinde tüm hijyen kurallarına uyarak titizlikle hazırlanan yemekler resmi tatil günleri dahil her gün ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Sıcacık yemekler, belediye ekipleri tarafından güvenli bir şekilde muhafaza edilerek Sultangazi’nin 15 mahallesinde ikamet eden vatandaşlara teslim ediliyor. “Hayatı kolaylaştırmak için çalışıyoruz” İlçe genelinde çalınmadık kapı, uzatılmamış el kalmasın diye hummalı bir çalışma yürüttüklerini belirten Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, “ Yaş almış büyüklerimizi yalnız bırakmıyor, onlara destek oluyoruz. 65 yaş üzeri kronik rahatsızlığı bulunan ve tek başına yaşayan kısacası yemek yapacak durumda olmayan vatandaşlarımıza her gün sıcak yemek dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Aşevimizde titizlikle hazırladığımız yemekler, belediye ekiplerimizce her gün ihtiyaç sahibi ailemizin kapısına teslim ediliyor. Resmi tatil demeden her gün yemek dağıtımımız gerçekleştiriliyor. Vatandaşımızın hayatını kolaylaştırmak için gece-gündüz çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.