EKONOMİ - 02 Kasım 2018 Cuma 11:38

Amasya elmasına rakip Praziz elmasının hasadına başlandı

A
A
A
Amasya elmasına rakip Praziz elmasının hasadına başlandı

Giresun’un Piraziz ilçesinde yetişen ve adını yetiştiği ilçeden alan Coğrafi İşaret Tescil Belgeli Piraziz elmasının hasadına başlandı.

Giresun’un Piraziz ilçesinde yetişen ve adını yetiştiği ilçeden alan Coğrafi İşaret Tescil Belgeli Piraziz elmasının hasadına başlandı. Bir zamanlar Mısır, Suriye gibi ülkelere ihraç edilen meyveler arasında yer alan Piraziz elmasının bugün ilçede yaygınlaştırılması için başlatılan proje başarıyla yürütülüyor. Şeker hastalığına dahi iyi geldiği bilimsel olarak tespit edilen Piraziz elması ilçe genelinde oluşturulan örnek bahçelerde yaklaşık 250 ton üretimi bulunuyor. Piraziz elmasının üretiminin artırılarak, tüketim alanlarının yaygınlaştırılması için reçel, marmelat ve sirke yapılması amaçlanıyor.



Hobi olarak başladı, fındığa ek gelir oldu


Piraziz’in Gökçeali köyünde 3 dönümlük alanda yaklaşık 1,5 ton elma üretimi gerçekleştiren Engin Kelleci hobi olarak başladığı üretimden bugünlerde ek gelir elde ettiğini söyledi. Kelleci “İlçe Kaymakamlığımız tarafından beş yıl önce başlatılan proje kapsamında elma fidanı dağıtılmaya başlandı. Ben ise iki yıl önce hobi olarak başladım, şimdi fındığa ek gelir olarak üretmeye devam ediyorum. İlçe Tarım Müdürlüğümüzün desteği ile örnek bir bahçe oluşturduk. Daha iki yıllık olan 3 dönümlük bahçeden bin 400 kilogram elma almayı başardık. Topladığımız elmaları şimdilik ilçemizdeki Pazar yerinde ve manavlarda kilosunu 3-4 liradan pazarlama sorunu olmadan satabiliyoruz. Hatta talebe bile yetişmiyor. Önümüzdeki yıllarda elma bahçesini genişleterek üretimi artırmayı düşünüyorum” dedi.



“Üretimi yerli ve organik”


İlçedeki elma üretiminin tamamen organik gerçekleştirildiğini ve hatta tozlaşmanın dahi elma bahçelerindeki arılarla yapıldığını kaydeden Ziraat Mühendisi Habip Aydın ise “Piraziz elması yerli çeşitler içerisinde yurtdışına özellikle Mısır, Suriye gibi ülkelere ihraç edilmiş çeşitler arasındadır. Piraziz elması coğrafi bir bölgede yetişir Coğrafi İşaret tescili yapılmıştır. Piraziz bölgesinde kimyasal bulunmadan üretilmektedir. Ayrıca yüksek ağaçlar yerine 30 dekar alanda bodur anaç ağaçlara aşılamaları yapılmıştır. Her bahçemizden 4- 5 ton civarında verim alınıyor ve ilçemizde toplam 250 ton civarındadır rekolte bulunmaktadır. Tamamen yerli ve organik bir ürün olan Piraziz elmasının tozlaşması ise elma bahçelerindeki arı kovanları sayesinde arılarla sağlanmaktadır” diye konuştu.



“Şeker hastalarına iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlandı”


Piraziz elmasının üretiminin artırılıp, tüketim alanlarının yaygınlaştırılması için gerekli çalışmaların yapılacağını ifade eden Piraziz Kaymakamı Akın Oruç ise “İlçemizde bizden önce başlatılan bu projenin daha da geliştirilmesi için yapılacak çalışmalara destek vereceğiz. Özellikle Piraziz elmasının üretiminin artırılması ve tüketim alanlarının yaygınlaştırılması yönünde reçel, sirke, marmelat gibi mamuller için tesisleşmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, Kaymakamlığımız, İlçe Tarım Müdürlüğümüz ve Giresun Üniversitesi’nin yürüttüğü çalışma sonucunda Piraziz elmasının içerisindeki şeker oranı nedeniyle şeker hastalarının da endişe duymadan tüketebileceği bilimsel olarak kanıtlanmıştır” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Mardin’de İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı Mardin’de 2. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Tuncay Akkoyun başkanlığında yapıldı. Kamu kaynaklarının etkin ve verimli bir biçimde kullanılması, koordinasyonu gerektirecek konuların görüşülerek gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Mardin Artuklu Üniversitesi Kılıçlar Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya, kaymakamlar, belediye başkanları, kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı. Toplantının açılışında konuşan Akkoyun, kentte 2024 yılı 1. dönem itibariyle kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları tarafından 294 projenin uygulandığını kaydetti. Bunlardan 24 projenin tamamlandığını, 99 projenin devam ettiğini, 171’inin ise etüt proje aşamasında olduğunu aktaran Akkoyun, bu projelerin toplam tutarının 47 milyar 650 milyon 859 bin lira olduğunu, 2024 yılı 1. dönem sonu itibariyle 1 milyar 95 milyon 940 bin lira harcama yapıldığını bildirdi. Kamu yatırımlarını koordineli bir şekilde hızlı ama kaliteli yapılması için talimat veren Akkoyun, "Mardin’i daha yaşanabilir daha güzel yere getirebilmek için gayret ediyoruz. Valilik olarak vatandaşa faydası olacak her türlü işlerde her zaman vatandaşımızın yanındayız. Zamana çok dikkat etmemiz lazım. Bir kamu hizmeti zamanında gitmesi gerekiyor. Geciktirmeyelim, zamana yaymayalım. Bir işi hızlı yapayım derken de kaliteden ödün vermeyelim. Bir işi hem hızlı yapacağız, hem kaliteli yapacağız. Bütün kurumlar koordinasyona önem versinler" dedi. Toplantı, yatırımcı kuruluşların yöneticilerinin faaliyetleri hakkında bilgi vermesi ve koordinasyon gerektiren hususların görüşülmesi ile sona erdi.
Ankara Yangın Sigortalarında Etkin Hasar Yönetimi Eğitim Serisi, Quick Tower ev sahipliğinde gerçekleşti KASIDER-Kadın Sigortacılar Derneği’nin Quick Sigorta desteğiyle düzenlediği Yangın Sigortalarında Etkin Hasar Yönetimi Eğitim Serisi, Quick Tower ev sahipliğinde gerçekleşti. Türk sigorta sektörünün duayen hasar yöneticilerinin katkılarıyla zenginleşen eğitim serisi, sektör profesyonellerine yangın sigortalarında etkin hasar yönetimi konusunda kapsamlı bir bilgi sundu. Quick Tower’ın ev sahipliğinde 17 Nisan’da gerçekleşen etkinlikte 20’den fazla eğitmen yer alırken katılımcıların eğitim sertifikalarının TSEV’de yapılacak sınav sonrası Sigorta Haftası’nda dağıtılacağı duyuruldu. Eğitimde Türk Ticaret Kanunu & Genel Şartlar ilgili bölümleri, yangın restorasyonlarında dikkat edilmesi gerekecek tüm hususlar, Türkiye’de bir ilk ve tek olan ve yangın hasarlarında hasar mahalline götürülerek önemli bir fark oluşturan ve büyük katma değer sağlayan gezici tır laboratuvarının Hendek’te ziyaret edilmesi ve burada canlı örnekler ile saha eğitimi alınması, bugüne kadar yapılan büyük restorasyon hasarlarının incelenmesi gibi birçok konu ele alındı. “Quick Sigorta gibi kuruluşların desteği önemli” KASIDER Başkan Sema Tüfekçiler, “Eğitime katılan tüm eğitmenlerimize bizlere aktardıkları tecrübe ve deneyimleri için çok teşekkürlerimizi sunuyoruz. Sektörde eğitime verdiğimiz önem kıymetli sponsorlarımız ile hayata geçiriliyor. Bu eğitimde mekanı ve öğlen yemeği için bize destek veren, bizlerin her daim yanında olan ve KASIDER’in kıymetli bir partneri olan Maher Holding Sigorta Grubu’na çok teşekkür ediyoruz” dedi. BİMTES CEO’su Cemil Islıkçı ise şunları aktardı: "KASIDER’in düzenlediği bu kıymetli eğitime sponsorluk yapmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Eğitimde yer alan tüm eğitmenlere ve katılımcılara teşekkür ederiz. Quick Sigorta gibi önemli kuruluşların desteğiyle, sektördeki eğitim ve bilgi paylaşımı daha da güçleniyor." “Daha güçlü bir sigorta topluluğu oluşturmamıza yardımcı oluyor” Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti şöyle ifade etti: "Quick Sigorta ve Corpus Sigorta’dan oluşan Maher Holding Sigorta Grubu olarak, eğitime ve KASIDER’e destek vermekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu tür inisiyatifler, sektördeki bilgi ve deneyimi artırarak daha güçlü bir sigorta topluluğu oluşturmamıza yardımcı oluyor. Bu değerli eğitim serisinin, sektördeki genç yeteneklerin yetişmesine ve bilgi birikiminin artmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum. Quick Sigorta ve Corpus Sigorta ileriye dönük olarak da sektörün eğitim ve gelişimine olan desteğini her zaman sürdürmeye devam edecek.”