GENEL - 29 Ocak 2018 Pazartesi 11:43

Bilinçsiz ilaçlama arıcıları tedirgin ediyor

A
A
A
Bilinçsiz ilaçlama arıcıları tedirgin ediyor

CHP Bulancak İl Genel Meclisi üyesi Ömer Mustafa Yılmaz, toplu arı ölümlerine neden olan bilinçsiz tarım ilaçlamalarının önüne geçilmesi için önerge verdiğini açıkladı.

CHP Bulancak İl Genel Meclisi üyesi Ömer Mustafa Yılmaz, toplu arı ölümlerine neden olan bilinçsiz tarım ilaçlamalarının önüne geçilmesi için önerge verdiğini açıkladı.


Yılmaz, arıcılık sektörünün günden güne büyüdüğünü ancak bununla beraber de bazı sorunlarla başa çıkmaya çalıştıklarını söyledi


Giresun İl Genel Meclisine bilinçsiz tarım ilaçlamalarının önüne geçmek amacıyla önerge verdiğini ifade eden Yılmaz “Arıcılık sektörü eskiden yan meslek gibi yapılan bir iş koluydu ancak günümüzde ciddi bir sektör haline geldi. Geçmiş dönemlerde sektörde boşluklar vardı. Bazı sıkıntılar var ki halen daha devam etmektedir. Biz bunların önünü almak adına çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalarımızın kapsamında İl Genel Meclisinin Ocak ayı toplantısında bir önerge verdim. Vermiş olduğum önergede özellikle arıların kış uykusundan uyanıp kovandan çıktığı dönemlerde bahçe ilaçlamalarının kıyı, orta ve yüksek bölgelerde belirli bir takvim çerçevesinde ilaçlama yapılmasını ve bu dönemlerde arıcıların uyarılmasını önerdik. Bu şekilde arıcıların da ilaçlama yapılan bölgelerde arılarının bulundurmayarak arı ölümlerinin önüne geçilmesinde bir etken olacaktır. Bilinçsiz ilaçlama sadece bölgede değil Türkiye genelinde arıcılar için bir tehlike oluşturmaktadır” dedi.



“Giresun Üniversitesi’nin kapatılan arıcılık bölümü açılmalıdır”


Giresun Üniversitesi tarafından kapatılan Arıcılık Bölümü’nün açılması gerektiğini de kaydeden Yılmaz “Daha önceden sadece emeklilerin yaptığı ek gelir olarak görülen arıcılık artık bir meslek ve sektör haline gelmiştir. Giresun’da 2 binin üzerinde arıcılık faaliyeti yürüten arıcı bulunmaktadır. Günümüzde ek gelirden ziyade bir meslek haline gelen arıcılık babadan oğula geleneksel yöntemden ziyade bilimsel çalışması yapılan bir meslek olmalıdır. Bunun için Giresun Üniversitesi tarafından Espiye Meslek Yüksekokulu’ndaki Arıcılık Bölümü’nün kapatılması bir kayıp olmuştur. Bu bölümün yeniden açılması bölgemiz arıcılığına önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada yer alan Türkiye’nin her bölgesinin kendine has bir florası ve bal çeşidi bulunmaktadır. Giresun’da ise özellikle kestane balı ve çam balı üretimi önemli yer tutmaktadır. Giresun doğal bitki örtüsü bakımından ise çok zengin bir yapıya sahiptir. Bir arı yetiştiricisi olarak ben de üniversite sınavına girdim fakat Muğla’daki Arıcılık Meslek Yüksekokulu’nu kazandım fakat oraya gidip okuma imkanım bulunmamaktadır. Oysaki Giresun’da bu bölüm olsaydı burada okuyabilirdim” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir