GENEL - 25 Ağustos 2017 Cuma 09:46

Bu bıçağın özelliği geleneksel yapımında

A
A
A
Bu bıçağın özelliği geleneksel yapımında

Giresun merkeze bağlı Ülper köyünde yaşayan Hakkı Şahin, geleneksel yöntemle bıçak yapımını sürdürüyor.

Giresun merkeze bağlı Ülper köyünde yaşayan Hakkı Şahin, geleneksel yöntemle bıçak yapımını sürdürüyor. Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla Giresun’da hala ilkel yöntemlerle yapılan Ülper bıçağı ilgi görüyor.


Geleneksel Ülper bıçaklarının son ustası Hakkı Şahin, bıçağın her Kurban Bayramı öncesinde olduğu gibi bu yıl da Giresun’da büyük ilgi gördüğünü söyledi. El işçiliği ile yapıldığından verilen siparişlere yetişemediğini kaydeden Şahin "Satışlarımız geçen yıla göre daha iyi. Bıçak talebinde artış var. Stoklarımızda bulunan ürünlerin yanı sıra siparişleri yetiştirmek için yoğun bir çalışma içerisindeyim. Özellikle yaptığımız kesim bıçağı, et doğrama, deri yüzme, kemik sıyırma ve masattan oluşan kurban seti büyük ilgi görmekte. Bıçağımızın en büyük özelliği keskinliğini uzun süre korumasıdır" dedi.



"En büyük özelliği geleneksel ilkel yöntem"


Bıçağın Giresun’da ispatlanmış kalitesinden dolayı tercih edildiğini belirten Şahin "Bizim en büyük özelliğimiz bıçağı ilkel yöntemler ile yapmamızdır. Fabrikasyon bıçaklara göre Ülper bıçaklarının suyu daha kıvamında verilebilmektedir. Bıçağı ilkel yöntemlerle yapmaya devam ediyoruz. Çünkü Ülper bıçakları özelliğini ancak bu şekilde sürdürebilir. Yoksa diğer fabrikasyon bıçaklarından hiçbir farkımız kalmayacaktır. Fabrikasyon bıçaklar 5 dakikada üretebilirken, biz bir bıçağı bir buçuk-iki saatte yani günde 3 ya da 4 bıçak ancak üretebilmekteyiz. Bu nedenle de Kurban Bayramı artan taleplere cevap verememekteyiz" şeklinde konuştu.



Giresun’un son el yapımı bıçak ustası


İlkel yöntemlerle bıçak üretiminin son temsilcisi olduğunu da kaydeden Şahin "Ben yaklaşık 1980’li yıllardan beri bu mesleği sürdürüyorum. Bir zamanlar bu köyde bu mesleği yapan bir çok kişi vardı bugün ise sadece ben kaldım. Bıçak üretilirken dövülmüş çelik önce kalıbımızda kesiliyor. Daha sonra körükte ısıtılarak dövülmeye ve şekil verilmeye devam ediyor. Tamamen körükte ısıtılarak şekil verilen ve su kıvamı ayarlanan bıçaklarımız yine el çalışmasıyla yüzey parlatması yapılıyor. Bıçak saplarımız ise yine el işçiliği ile yapılmaktadır. Hatta müşterin isteğine göre boynuzdan veya ağaçtan çeşitli desenlerle süslenebilmektedir" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beşiktaş’taki terör saldırısına ilişkin davada sanık hakkında 12 yıl hapis cezası Beşiktaş’ta 10 Aralık 2016’da gerçekleşen 40 polis memurunun şehit olduğu ve 7 vatandaşın da hayatını kaybettiği terör saldırısına ilişkin firari olarak aranırken 7 yıl sonra yakalanan sanık Aydın Ekici’nin davasında karar çıktı. Sanık Ekici, 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Beşiktaş Vodafone Park çevresinde 10 Aralık 2016’da gerçekleşen 40 polis memurunun şehit olduğu ve 7 vatandaşın da hayatını kaybettiği terör saldırısına ilişkin firari olarak aranırken geçtiğimiz sene yakalanan sanık Aydın Ekici’nin yargılandığı dava karara bağlandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Ekici Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağladı. Sanık avukatı ise duruşmada hazır bulundu. Duruşmada PKK terör örgütü yüzünden İstanbul’a göç ettiğini belirten Ekici, “Maddi ve manevi olarak bu örgüt yüzünden zarar gördüm. Tek amacım İstanbul’a gelip, para kazanmaktı. Mehmet Emin denen şahsın kim olduğunu bilmiyorum” ifadelerini kullandı. “Çok büyük bir mağduriyet yaşamaktayım” Savunmalarına Şükrü Koç’un PKK elemanı olduğunu bilmediğini söyleyen Ekici, “Şükrü Koç ile ihtiyaçlarım için birbirimizle konuşuyorduk. Üzerimde bulunan kimlik abimin kimliğidir. Şükrü Koç ile aramızda geçen telefon görüşmesi başka bir adli dosyayla ilgiliydi. Bu olayla alakalı değildi. Bu olaydan ötürü çok büyük bir mağduriyet yaşamaktayım. Beraatımı talep ediyorum” şeklinde konuştu. Duruşmada son sözü sorulan sanık “Adaletin tecelli edeceğinden şüphem yok. Burada hayatım söz konusudur. Takdir sizindir” dedi. 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı Kararını açıklayan mahkeme, sanık Aydın Ekici’yi ‘Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmak’ suçundan 12 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanığın tutukluluk halinin devamına hükmeden heyet, ayrıca üzerine atılı diğer suçlardan delil yetersizliğinden dolayı da beraatına hükmetti.