GENEL - 14 Temmuz 2018 Cumartesi 14:06

Giresun Müftülüğü’nden “Din istismarı ile mücadele” semineri

A
A
A
Giresun Müftülüğü’nden “Din istismarı ile mücadele” semineri

Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programları kapsamında gerçekleştirilen seminerde FETÖ başta olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı kararlı bir mücadele sergilendiğini ifade etti.

Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programları kapsamında gerçekleştirilen seminerde FETÖ başta olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı kararlı bir mücadele sergilendiğini ifade etti.


Giresun İl Müftüsü Muhittin Oral, kamu kurum amirleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla Giresun Müftülüğü’nde ‘Din istismarı ile mücadele’ semineri gerçekleştirildi.


Diyanet İşleri Başkanlığı vaizi Ahmet Ünal moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda 15 Temmuz’la ilgili sine vizyonun ardından Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Yahya Solmaz DAEŞ terör örgütü, Ordu Eğitim Merkezi Müdürü Şükrü Dinlek ise FETÖ’nün din istismarı hakkında sunum gerçekleştirdiler.


Başkanlık vaizi Ahmet Ünal, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın selamlarını ileterek 41 şehirde din istismarıyla ilgili seminerlerin gerçekleştirildiğini belirtti.


Vali Sarıfakıoğulları ise 15 Temmuz 2016 tarihinde çok büyük bir tehlikenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın feraseti ve milletin azmiyle bertaraf edildiğini belirterek “Bu defteri sonuna kadar kapatacağız. Bu kanalı besleyen hangi etmenler varsa bunları tek tek yok edeceğiz. Bu nedenle hepimizin çok dikkatli ve titiz olması gerekiyor. Sorumluluk noktasında olan arkadaşlarımızın özellikle FETÖ’yle mücadele başta olmak üzere din istismarını kendine amaç edinen örgütlerle mücadele etmesi icap ediyor. Hepimiz personeli ve istihdam kabiliyeti olan birimlerin idarecileriyiz. Bu tehdit tamamen bitmiştir deninceye kadar her an uyanık olacağız. Huzur ve sükûnet ortamında yaşıyorsak, ülkemiz bölünmemiş, işgal edilmemiş, parça parça edilmemiş ise biz başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere aziz milletimize ve şehadete yürüyen o kahramanlarımıza borçluyuz. Allah hepsinden razı olsun. Biz onlara layık olabilme adına görevlerimizi, sorumluluklarımızı inşallah ziyadesiyle yerine getiririz. Bu aynı zamanda şehitlerimize olan borcumuzdur” ifadelerini kullandı.


Program Vali Sarıfakıoğulları’nın semineri gerçekleştiren Ünal, Solmaz ve Dinlek’e teşekkür etmesiyle sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Ege Bölgesi’ndeki buluşçu öğrencilerin projeleri ilk kez Denizli’de Ege Bölgesinde İzmir’İn dışında ilk kez Denizli’nin ev sahipliğinde düzenlenen ve 100 projenin sergilendiği Ortaokul Öğrencileri Arası Proje Yarışması Bölge Finalinde görücüye çıkan fikirler büyük beğeni topladı. Ortaokul Öğrencileri Arası Proje Yarışması Bölge Finali ilk kez İzmir dışında bir kentin ev sahipliğinde Denizli EGS Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşiyor. Ege Bölgesi kentlerinden İzmir, Aydın, Muğla, Manisa, Uşak ve Denizli’den yarışmaya katılan okullardan toplam 100 proje yarı finale katıldı. Bu yıl 18.’si düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışmasında Ege Bölgesindeki okullarda hazırlanan 887 projeden 100 tanesi jüriler tarafından sergilenmeye değer görülerek, bölge finaline davet edildi. Bölge finalinde başarılı olan projeler ise Türkiye finalinde yarışmaya hak kazanacak. Birbirinden ilginç fikirlerin yer aldığı sergi, Denizli’de 3 gün boyunca yine ortaokul öğrencileri tarafından ziyaret edilebilecek. Muğla’dan başvurdukları 90 proje arasından 13’ü ile yarışmaya katılan Muğla Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Bekir Cevizci, “Ortaokul Öğrencileri Arası Proje yarışması bölge finali heyecanını yaşıyoruz. Öğrenciler yıl boyunca hazırladıkları projelerini sundular ve bunlar bir ön elemeden geçti. Davet edilen projeler ise burada 3 gün boyunca sergilenecek. Perşembe günü gerçekleşecek ödül töreninde dereceye giren öğrenciler Türkiye Finallerine gidecek. Biz bugün 13 proje ile buradayız. Şu an burada 100 proje var. Bunun 13’ü bize ait. Ege Bölgesi’ndeki projelerin yüzde 13’ü Muğla Bilim ve Sanat Merkezi’ne ait. Bilim ve teknoloji kuruluna bu yıl 90 proje ile başvuruda bulunduk. Türkiye bazında en çok proje başvurusu yapan ikinci okuluz. Ege Bölgesi’nde birinci sıradayız. Ege bölgesinde böyle bir başarı yok. Okullardan öğrenciler buraya gelerek geziyorlar. Buradaki projeler günlük hayat problemlerinde çıkardığımız tahlillerdir. Patent ve inovasyon değerine sahip projeler yaptılar” dedi. Yarışmaya katılan Muğla Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinde Elif Su Demir ise “Benim projem, Bir Doğal Boyar Madde Kaynağı: Xanthoria Parietina. Xanthoria Parietina bir diken türü. Günümüzde sentetik boyar maddelerin özellikle insanlara ve çevreye pek çok etkisi olduğu bilinmektedir. Bu etkileri azaltmak için doğal boyar maddelere ihtiyaç vardır. Xanthoria Parietina’dan elde ettiğimiz doğal boyar maddenin ahşap üzerindeki etkinliğini ortaya koymak projemizin amacıydı ve amacımıza ulaştık. Elbette literatürde bu doğal boyar madde var. Ancak ahşap üzerindeki etkinliğinin olmaması bizim projemizi özgün kılmakta” ifadelerini kullandı.
Sivas Sivaslı kadınlar artık madımak toplamak yerine pazardan satın alıyor Sivas’ta baharın gelmesiyle birlikte dağlardan toplanan madımak otu pazar tezgahlarında satışa sunuldu. Pazar esnafı artık köylerde yeni neslin madımak toplamadığını belirterek, "Şimdiki nesil madımak toplamıyor. Birkaç seneye kadar da bu emekçi kadınlarımız ölürse madımak olayı biter" dedi. Türkiye’nin geleneksel yemek kültüründe önemli bir yere sahip olan ve türkülere dahi konu olan madımak, yıllar boyunca özellikle kırsal bölgelerde yaşayan genç kızlar tarafından doğada tek tek elle toplanırken, günümüzde halk pazarlarında veya marketlerden hazır olarak satın alınıyor. “Şimdiki nesil madımak toplamıyor, hamburger yemeye gidiyor” Pazarda madımak satan Ethem Yıldız, “10 senedir madımak işi ile uğraşıyorum. Madımak nisan ayında toplanmaya başlanır ve haziran ayına kadar devam eder. Bunu toplayan şu an köylü kadınlarımız, emekçi kadınlarımız var. Ne yazık ki o eski kadınlarımız da artık yaşlanıyor ve nesli tükeniyor. Şimdiki nesil madımak toplamıyor. Birkaç seneye kadar da bu emekçi kadınlarımız ölürse madımak olayı biter. Şimdi çocuklar pizza yemeye, hamburger yemeye gidiyorlar. Böylesi zararlı şeyleri yiyorlar ve madımak gibi yararlı bir şeyi yemiyorlar. Önceden kadınlarımız madımağı kendileri severek topluyordu. Şimdi ise nesil değiştiğinden dolayı kadınlarımız da tembelleşti ve madımak toplamıyorlar. Satın almaya geldiklerinde ise ’Bunun toplamasında ne var ki’ diyorlar. Madımağı toplaması kolay değildir. Madımağı topladıktan sonra 1 ay boyunca hasta yatabilirsiniz. Emekçi kadınlarımızın ellerine sağlık, çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. “Madımak da pazara düştü” Pazara alışveriş yapmaya gelen Ahmet Turan Yıldırım, “Kadınlar şimdi her şeyin hazırına koşuyorlar. Önceden bizim annelerimiz, nenelerimiz bunu toplarlar, güzelce bıçakla kıyarlardı ve bunun yemeğini yaparlardı kuşbaşı etle. Katı bir yemek olurdu, onu yufka ekmekle sokum ile yerdik. Bakar mısınız madımak da pazara düştü. Bundan köylerde çok var ama toplayan yok” şeklinde konuştu. “Genç kızlar daha madımağın ne olduğunu bile bilmiyorlar” Doğada elleriyle tek tek madımak toplayan Zeynep Gedikli, “Gençken biz topluyorduk, şimdiki cahiller ise daha madımağın ne olduğunu bilmiyorlar. Genç kızlar daha madımağın ne olduğunu bile bilmiyorlar” ifadelerini kullandı.