YEREL HABERLER - 27 Şubat 2017 Pazartesi 13:37

Giresun Üniversitesi, Hocalı Katliamı’nı konuşuyor

A
A
A
Giresun Üniversitesi, Hocalı Katliamı’nı konuşuyor

Giresun Üniversitesi’nde (GRÜ) düzenlenen Hocalı Soykırımı Konferansı’nda konuşan Rektör Prof. Dr. Cevdet Coşkun “Bugün insanlığa düşe görev, yakın tarihimizde meydana gelen katliamı görmek, empati kurmak bu ve benzeri katliamların önüne geçmektir” dedi.
Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi (KARASAM) ile Sosyal Bilimler Enstitüsü Avrasya Araştırmaları Anabilim Dalı’nın ortaklaşa düzenlediği "Hocalı Soykırımı" başlıklı uluslararası sempozyum başladı.
Düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun, dün Azarbaycan’da yaşanan soykırımın, bugün de başka bir Müslüman coğrafyasında devam ettiğine dikkat çekti.
Rektör Coşkun yaptığı konuşmada “Bundan çeyrek asır önce, 1992 yılının 25 Şubat’ı 26’ya bağlayan gecesinde, Azarbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı Kasabası’nda yaşayan soydaşlarımız Ermeni istilacılar ve çeteler tarafından vahşice katledildi. “Dünyanın gözü önünde vahşete izin verilmez” diye, karakışın soğuğunda günlerce umutla bekleyen Hocalı Türklerinin imdadına ne yazık ki kimse gelmedi. Resmi rakamlara göre 83’ü çocuk, 106’sı kadın olmak üzere toplam 613 masum Azerbaycan vatandaşı, insan aklının alamayacağı, vicdanların asla kabul edemeyeceği işkencelere maruz kalarak şehit edildiler. O gece barbarlık, zulüm ve vahşet uygarlık adına can aldı. Kan kustu. İnsanlık katledildi. Ülkemiz her ortamda Azerbaycan ile birlikte hareket etmektedir. Ama ne yazık ki Hocalı soykırımının hesabı hala sorulamamıştır. Uygar dünya, barış nutukları arasında hala bu katliama seyirci olmaya devam etmektedir. Esasen bu katliam, Ermenistan’ın Azerbaycan halkına uyguladığı işgal, etnik temizlik ve soykırım politikasının bir parçasıdır. Ermenistan gerçeklerle yüzleşmek istemiyor ama Hocalı 25 yıl önce tüm dünyanın gözü önünde yaşanmış acı bir gerçektir. Bugün insanlığa düşen görev, yakın tarihimizde meydana gelen katliamı görmek, empati kurmak bu ve benzeri katliamların önüne geçmektir. Dileğim Üniversitemizin düzenlediği bu bilimsel sempozyumda değerli akademisyenler tarafından sunulan tebliğler Hocalı Soykırımı’nın ülkemiz ve dünya kamuoyuna yansımasında farkındalık oluşturmasıdır. Bizler bu insanlık katliamını tüm dünyaya anlatmaya devam edeceğiz. Hocalı’yı unutmadık ve hiçbir zaman unutmayacağız. Soydaşlarımız, dindaşımız ve dildaşımız olan Azerbaycan Türkü kardeşlerimizin acısını paylaşıyor, o gece hunharca katledilen tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Osmangazi’den haşere ilaçlama seferberliği Osmangazi Belediyesi, hava sıcaklıklarının artması ile birlikte insan ve çevre sağlığını tehdit eden haşerelerin üremesinin önüne geçmek adına ilçe genelinde ilaçlama çalışmasına başladı. Osmangazi Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, sivrisinek, karasinek, kene, fare, haşere gibi kent zararlılarına karşı mücadele çalışmalarını uzman personel denetiminde yürütüyor. Doğal hayat ve biyolojik dengeye uyumlu ilaçlar kullanılarak gerçekleştirilen çalışmalar çerçevesinde, rögar kapakları açılarak içlerine fare ilaçları koyan ekipler, sağlık açısından risk taşıyan sineklerin üremesine müsait olan foseptik, çöp konteynerleri, pazar yerleri, dere yatakları, su birikintileri ile yeşil ve nemli alanlar da ilaçlama çalışmalarını yoğunlaştırdı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ilaçlarla gerçekleştirilen çalışmalar ile istenmeyen canlıların kontrolü sağlanırken, haşerelerin sebep olabileceği tifüs ve sıtma gibi hastalıkların da önüne geçiliyor. Haşere oluşumunun önüne geçmek adına çöplerin ağzı açık olarak atılmaması, poşetlerde ya da kapaklı bidonlarda saklanması gerektiği konusunda vatandaşları uyaran yetkililer, daha sağlıklı bir Osmangazi için haşerelere karşı yürütülen ilaçlama çalışmalarının periyodik olarak ilçenin tüm mahallelerinde yürütüleceğini belirtti.