EKONOMİ - 20 Kasım 2017 Pazartesi 14:33

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan: “Fındık bahçeleri devlet desteğiyle yenilenmeli”

A
A
A
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan:  “Fındık bahçeleri devlet desteğiyle yenilenmeli”

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, ruhsatsız fındık dikim alanlarının sökülerek, ekonomik ömrünü doldurmuş olan ruhsatlı dikim alanlarının devlet desteğiyle yenilenmesi gerektiğini kaydetti.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, ruhsatsız fındık dikim alanlarının sökülerek, ekonomik ömrünü doldurmuş olan ruhsatlı dikim alanlarının devlet desteğiyle yenilenmesi gerektiğini kaydetti. Ülkemizde 16’sı ruhsatlı 33 ilde fındık tarımı yapıldığını belirten Karan, “Ülkemizde 33 ilimizde fındık üretimi gerçekleşmekte olup 2014-7270 sayılı bakanlar kurulu kararı ile ruhsatlı üretim alanları 16 il ile sınırlandırılmıştır. Fındık üretim alanlarının % 90’ı ise Giresun, Ordu, Trabzon, Samsun, Sakarya ve Düzce illerimizde oluşmaktadır. 2000 yılında Türkiye’nin fındık üretim alanı 550 bin hektar iken bugün 705 hektar alanda fındık üretimi yapılmaktadır. Yaklaşık olarak son 16 yılda ülkemizde 150 bin hektar alan daha ilave edilerek fındık üretimi yapılmaya başlanılmıştır” dedi.


Karan, iddia edildiği gibi dünyada fındık dikim alanlarının hızla artmadığına rakamlarla dikkat çekerek “2000 yılında dünya fındık üretim alanı 660 bin hektar iken 2016 yılı sonu itibariyle dünya fındık üretim alanı 898 bin 284 hektardır. (705 bin hektarını Türkiye oluşturmakta) 2000 yılından bugüne dünya fındık üretim alanları yüzde 36 artmıştır. 2000 yılında dünya fındık üretim alanlarının yüzde 82’sine sahip Türkiye 2016 yılı sonu itibariyle yüzde 79,5’ine sahiptir. 2000 yılında 677 bin ton olan dünya fındık üretimi 2014 üretim yılında 713 bin 451 ton olarak gerçekleştirilmiştir. Dünya fındık dikim alanları 2000 yılından sonra % 36 artmasına rağmen üretim aynı oranda artmamıştır. Ancak 2000 yılında dünya nüfusu 6 milyar 60 milyon iken bugün dünya nüfusu 7 milyar 600 milyondur. Dünya nüfusu yaklaşık olarak yüzde 25 artmıştır. Dünya fındık tüketimi ortalama bir milyon iken üretim ise 900 bin ton civarında kalmaktadır. Sektörde asıl sıkıntının üretim değil de, pazarlama konusunda ciddi anlamda sıkıntıların olduğu bu verilerle açıkça ortadadır" diye konuştu.


Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki fındık bahçelerinin ekonomik ömrünü doldurduğuna da işaret eden Karan, dikim alanlarının yenilenmesi için sundukları önerinin gerçekleştirilmesi durumunda fındıkta en az 100 yıl fiyat istikrarı sağlanabileceğini ifade etti. Dikim alanlarının yenilenmesi için üreticilere dekar başına destek verilmesini isteyen Karan şöyle konuştu:


“Türkiye’de resmi ruhsatlı dikim alanlarının dışındaki üretim alanlarının sökülmesi konusunda bir çalışma yapılması ve mevcut ruhsatlı dikim alanlarının modernize edilmesi gerekmektedir. Ülkemizde ağırlık olarak fındık tarımı yapılan Giresun, Ordu, Trabzon, Sakarya ve Düzce illerinde bulunan bahçeler yaşlı ve ömrünü doldurmuştur. Fındık tarımında dünyadaki liderliğimiz koruma adı bu bahçelerin yenilenmesi gerekmektedir. Bu dikim alanları üretici gelir kaybına uğramadan bir destekleme modeliyle yenilenmelidir. Bize göre, ömrünü tamamlamış fındık bahçeleri pilot iller seçilerek ilk etapta 80 bin ila 100 bin hektar alanda yenileme çalışması başlatılarak üretim ve kaliteyi artırmalıyız. (Yenilen bir fındık bahçesi 7. Yılında ürün vermektedir) İkinci 7 yılda 2. pilot bölgede tekrar 80 bin ila 100 bin hektarlık alanda yenileme çalışması yapılarak bu şekilde ömrünü dolduran bütün fındık bahçeleri yenilenmelidir. Bu çözüm önerisi 100 yıl fındıkta fiyat istikrarı sağlayacak ve aynı zamanda verim ile kaliteyi artıracaktır. Ömrünü doldurmuş fındık bahçelerinin yenilenmesi aşamasında üreticilerin gelir kaybını uğramaması için ilk yıl fidan dikimi artı dekar başına bin lira, diğer yıllar ise dekar başına bin lira destekleme yapılmalıdır. Öte yandan bu yenileme işlemi gerçekleştirilirken, bakan kurulu kararı ile açıklanmış olan dikim alanlarının dışındaki yeni alanlara müsaade edilmelidir.”


Karan, fındık dikim alanlarının yenilenmesi için ortaya koydukları bu görüşü bir rapor haline getirerek, bölge milletvekilleri ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ya sunacaklarını sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Bakan Bayraktar açıkladı: "Göktepe 1’ adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz" Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, "Dün akşam itibarıyla ‘Göktepe 1’ adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz. Bu bir keşif kuyusudur, arama kuyusudur. Şu anda Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında bir sahada bu arama faaliyetimize başladık. Çok yeni başladık" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraklar, bir dizi ziyaret ve inceleme için Uşak’a geldi. Sektör Temsilcileri ile İstişare Toplantısı’na katılan Bayraktar, yaptığı konuşmada “2020 yılında Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfini çok şükür yaptık. Sakarya gaz sahasında bugün 3,7 milyon metreküp günlük gaz üretiyoruz ama daha yolun başındayız. İnşallah oradaki gaz üretimimizi günlük 40 milyon metreküpe çıkaracağız. Bu sayede bugün 1,4 milyon haneye yeten oradaki doğal gaz üretimimiz 15 milyon haneye kadar çıkacak yani nerdeyse 60 milyonluk nüfusun kullanabileceği doğal gazı kendimiz üreteceğiz” dedi. Bakan Bayraktar, Sakarya gaz sahası yakınlarında yeni keşfedilen gaz kuyusundan bahsederek, "Dün akşam itibarıyla ‘Göktepe 1’ adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz. Ramazan ve Uşak’ın bereketiyle, bu kuyumuzdan önümüzdeki birkaç hafta içerisinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv inşallah buluruz. Bütün çalışmamız, gayretimiz bu yönde olacak. Dolasıyla Göktepe 1 kuyumuz da bu anlamda hayırlı olsun. Bu bir keşif kuyusudur, arama kuyusudur. Şu anda Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında bir sahada bu arama faaliyetimize başladık. Çok yeni başladık. İlk kez kamuoyunda sizlerle paylaşmış olduk” dedi.
İstanbul Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "İstanbul’un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok” Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Eskiden gelen bir sermaye var, o sermayeden yiyerek 5 yıl daha idare edebilirsiniz ama ikinci bir 5 yıla daha İstanbul’un tahammülü yok. İnşallah İstanbul 31 Martta gerçek belediyecilik diyecek" dedi. Ümraniye Belediyesi tarafından Ümraniye Nikah Sarayında Doğu ve Güneydoğu iftar programı düzenlendi. Programa, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ümraniye Kaymakamı Abdulaziz Aydın, Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, İlçe Başkanı Salim Çetinkaya ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programda konuşan Yılmaz, Büyükşehirler arasında yatırım oranı en fazla azalan ilin İstanbul olduğunu ifade etti. “Kimlikleri siyasetin malzemesi haline dönüştürmüyoruz” Programda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Hiçbir zaman kimlik siyaseti yapmıyoruz. Kimlikleri siyasetin malzemesi haline de dönüştürmüyoruz. Kimliklere sonuna kadar saygılıyız ama kimlik siyaseti yapmıyoruz. Kimliklerimizin ve farklılıklarımızın ötesinde geniş bir ortak zeminimiz var. Aynı tarihten gelen, aynı değerleri paylaşan ve aynı gelecek ufkuna sahip, kederde, tasada ve sevinçte bir olan bir milletiz” ifadelerini kullandı. “Sağlam bir temele oturmayan bir masaydı” Cumhurbaşkanlığı seçiminde oluşan muhalefet masasına değinen Cevdet Yılmaz, “Tabiri caizde 7 düvel birleşti, olmadık masalar kuruldu. Ne oldu seçimden sonra? Masa kaldı mı ortada? Dağıldı gitti. Sağlam bir temele oturmayan bir masaydı. Hatta bazı insaflı muhalifler seçimden sonra ‘iyi ki biz kazanmamışız’ dediler” ifadelerini kullandı. “İstanbul’un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok” 31 Mart seçimlerine değinen Yılmaz, “Büyükşehirler arasından yatırım oranı en fazla azalan il hangisi olmuş biliyor musunuz? İstanbul. Bir önceki dönem AK Parti döneminde yatırımların toplam harcamalar içinde oranı yüzde 55. Bu dönemde ne olmuş diye baktığınızda yüzde 38’e düşmüş. Tam 17 puan yatırımlarda bir düşüş olmuş. Bundan daha güzel bir gösterge olamaz. Laf ile bunu kapatabilir misiniz? Şovlarla, polemiklerle, kutuplaştırıcı bir takım söylemler ile bu gerçeğin üstünü örtebilir misiniz? Örtemezsiniz. İstanbul’un çok ciddi anlamda yatırıma ihtiyacı var. 5 sene yatırım yapmadan idare edebilirsiniz. Eskiden gelen bir sermaye var, o sermayeden yiyerek 5 yıl daha idare edebilirsiniz ama ikinci bir 5 yıla daha İstanbul’un tahammülü yok. İnşallah İstanbul 31 Martta gerçek belediyecilik diyecek” şeklinde konuştu.
Ordu Ordu’da yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi iftar sofrasında buluştu Ordu İl Müftülüğü tarafından üniversite öğrencilerine yönelik iftar programı düzenlendi. Programa, yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi katıldı. Ordu İl Müftülüğü tarafından ildeki üniversite öğrencilerine yönelik iftar programı düzenlendi. Müftülük hizmet binası bahçesinde düzenlenen iftar programında öğrencilere, Osmanlı Devleti dönemi geleneği olan ‘diş kiraları’ verildi. Programda, din görevlileri tarafından ilahiler okunurken, dualar da edildi. İftar programı hakkında açıklamalarda bulunan Odu İl Müftüsü Dr. İsmail Çiçek, “Bugün artık klasik hale gelen 3’üncü yılımızı öğrencilerle birlikte iftar programı ile geçiriyoruz. Binin üzerinde üniversiteli arkadaşımız bizlere eşlik ettiler. Osmanlı Dönemi’nden gelen ‘diş kiraları’ vardı, bir tarafından onları dağıttık, diğer taraftan ikramlarımız oldu. Hocalarımız tarafından ilahiler seslendirildi. İstedik ki üniversite öğrencilerimiz il müftülüklerimizi ziyaret edebilsinler, müftülerimize dokunabilsinler ve müftülüğümüzü tanıyabilsinler. Onlar bizi camilerde ziyaret ediyorlar, bir de müftülükte ziyaret etsinler istedik, onlar bizim genç neslimiz ve geleceğimiz. Biz hep onlar için dua ediyoruz. Bu ikrama katılan ve destek veren tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum” diye konuştu. Programa Ordu Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, Milliyetçi Hareket Partisi Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, protokol üyeleri ve yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi ile vatandaşlar katıldı.
Ordu Ordu’da yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi iftar sofrasında buluştu Ordu İl Müftülüğü tarafından üniversite öğrencilerine yönelik iftar programı düzenlendi. Programa, yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi katıldı. Ordu İl Müftülüğü tarafından ildeki üniversite öğrencilerine yönelik iftar programı düzenlendi. Müftülük hizmet binası bahçesinde düzenlenen iftar programında öğrencilere, Osmanlı Devleti dönemi geleneği olan ‘diş kiraları’ verildi. Programda, din görevlileri tarafından ilahiler okunurken, dualar da edildi. İftar programı hakkında açıklamalarda bulunan Odu İl Müftüsü Dr. İsmail Çiçek, “Bugün artık klasik hale gelen 3’üncü yılımızı öğrencilerle birlikte iftar programı ile geçiriyoruz. Binin üzerinde üniversiteli arkadaşımız bizlere eşlik ettiler. Osmanlı Dönemi’nden gelen ‘diş kiraları’ vardı, bir tarafından onları dağıttık, diğer taraftan ikramlarımız oldu. Hocalarımız tarafından ilahiler seslendirildi. İstedik ki üniversite öğrencilerimiz il müftülüklerimizi ziyaret edebilsinler, müftülerimize dokunabilsinler ve müftülüğümüzü tanıyabilsinler. Onlar bizi camilerde ziyaret ediyorlar, bir de müftülükte ziyaret etsinler istedik, onlar bizim genç neslimiz ve geleceğimiz. Biz hep onlar için dua ediyoruz. Bu ikrama katılan ve destek veren tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum” diye konuştu. Programa Ordu Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, Milliyetçi Hareket Partisi Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, protokol üyeleri ve yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi ile vatandaşlar katıldı.