EKONOMİ - 28 Eylül 2017 Perşembe 16:48

Giresun’da fındıklar yarıştı

A
A
A
Giresun’da fındıklar yarıştı

Dünya’da fındık üretiminin yüzde 75’lik oranını elinde bulunduran Türkiye’de ilk defa fındığın randıman yarışması yapıldı.

Dünya’da fındık üretiminin yüzde 75’lik oranını elinde bulunduran Türkiye’de ilk defa fındığın randıman yarışması yapıldı. Giresun’da yapılan yarışmaya 52 üretici katıldı.


Tirebolu Ziraat Odasınca düzenlenen "Yılın Randıman Yarışması" kapsamında, hasat yapıp başvuruda bulunan 52 üreticiden alınan numunelik fındıklar çeşitli kurumlardan temsilcilerle oluşan jüri, en iyi randımanlı ürünü tespit etti.


Yarışma sonucuna göre ise 56 randımanla İhsan Yurdakul birinci, 54.96 randımanla Hatice Durkaya ikinci, 54.50 randımanla Niyazi Takır üçüncü oldu.


Yapılan bahçe çalışmaları ile randımanın iyileştiğini ve bu yarışma sayesinde üreticilerin daha çok dikkatli olacağını belirten fındık üreticisi Ahmet Duman,”Randıman gerçekten fındığımızın kalitesi için önemli bir olay. Bu ilk defa olduğu için ilk önce Ziraat Odasına teşekkür ediyorum. Bahçede ki bakımlar, atılan gübre ve diğer yapılan budamalardan sonra ortaya çıkan randıman eskiden yüzde 47- 48 ve 50 gibi olan randımanlar şuan 52- 55 gibi artırımını gördük. İlaçlamanın, bahçeye bakımın gerçekten önemi burada ortaya çıkmış oluyor. Bu konudan dolayı yapılan işlerden memnunuz adaletli ve kaymakam beyin huzurunda yapılan bir randıman alımı. Fındığın kaliteli olması çok önemli ama fiyatta da gerçekten devletin destek vermesini bu konuda bekliyoruz” dedi.


Yarışmanın ev sahipliğini yapan Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman mutlu olduklarını ifade ederek, “Dünyada en iyi fındığın Türkiyemiz’de, Türkiye’de ise Giresun’un kalite fındığının ön planda olduğunu ve Giresun’da ise Tirebolu fındığının ön planda olduğunu göstermek istedik. Biz bu anlamda Tirebolu Ziraat Odası olarak randıman yarışması yapmak için girişimlerde bulunduk. Bugün yapılan yarışmaya 52 tane üreticimiz katıldı ve bugün 52 tane üreticimizden aldığımız randımanlarla beraber yarışma sonunda birinci olana külleme ile mücadele etmesi için 300 litrelik ilaçlama makinesi, ikinci olana 200 litrelik ilaçlama makinesi ve üçüncü olana ise 100 litrelik ilaçlama makinesi ile tüm katılımcılara da çeşitli hediyeler sunuyoruz. Hem üreticilerin daha kaliteli fındık üretmelerini teşvik etmek istedik. Bunun için yarışmayı geleneksel hale getirmek istiyoruz her yıl yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.


“Tirebolu’nun en önemli geçim kaynağı fındığım kalitesinin ortaya çıkması için yarışma yapıldı” diyen İlçe Kaymakamı İsmail Ayhan Tavlı ise “Bu fındığın kalitesi Türkiye’de dünyada biliniyor. Aroması ve randımanı yüksek böyle bir yarışmayla gündeme taşınması Tirebolu’nun fındığının bilinirliğini artıracaktır inşallah. Bundan sonraki yıllarda ilgi ve alakanın artacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa "Dağ-Der Bayramlaşma Danışığı" coşku ile kutlandı Orhaneli, Keles, Büyükorhan, Harmancık ve Osmangazi Dağ Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Dağ-Der) her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği Bayramlaşma Danışığı’nı bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştirdi. Dağ-Der tarafından her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelen Bayramlaşma Danışığı DAĞDER Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve dernek üyelerinin yoğun katılım gösterdiği programda Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın meşaleler ve davul zurna ile coşkulu bir şekilde karşılandı. “Dağlılar ilk kez birlik iradesi gösterdiler” Programın açılış konuşmasını yapan Dağ-Der Genel Başkanı İsmail Aydoğdu yerel seçimlerde dağ yöresinin birlik olduğunu ifade ederek, “31 mart itibari ile yerel seçimler yapıldı. Şubat’ın 15’inden itibaren geçen süre içinde derneğimizde yerel seçim gündemi oluşturuldu. Dağ-Der doğal olarak tüm partilerin iltifatına tabii oldu. Bize göre güzel bir süreç geçti. Ama asıl güzellik şu ki dağlılar ilk kez bir birlik iradesi gösterdiler ve geçmişte 2 dönem Dağ-Der Genel Başkanlığı yapmış, TBMM’de 3 dönem milletvekilliği yapmış ve Osmangazi Belediyesi’ne aday olmuş bir hemşerimizin etrafında birleşti. Bugün de Osmangazi Belediye Başkanı olarak aramızda gördüğümüz için çok mutluyuz. Dertlerimiz ile değil, değerlerimiz ile gündeme gelmek isteyen bir derneğiz. Öncelikle biz hem yaşadığı coğrafya hem de 700 yıllık tarihi geçmişi itibari ile öncelikle Bursalıyız. Dolayısıyla Bursalı olmayı önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. “Dağ yöresinin hizmet anlamında alacağı var” Geçmişte dağ yöresine yapılan hizmetlerin eksik kaldığını belirten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Yöremizin ve yöre insanımızın hizmet anlamında alacağı var. Yöremiz insanı burada 700 yıldır yaşamasına rağmen gerçekten hak ettiğini alamadığını düşünüyoruz. Sadece ben değil yöre insanı da böyle düşünüyor. Bu yerel seçimde de sizlerin büyük desteği ile Allah nasip etti bu dönem Osmangazi Belediye Başkanı olarak sizlere hizmet etme fırsatı verdi. Hepimizi Allah utandırmasın, mahcup etmesin. Halkımızın bize yüklediği sorumluluğun ve işimizin kolay olmadığının farkındayız. Bu durumu bilerek yola çıktık ve çok çalışma sözü ile bunun da üstesinden geleceğiz. Yeni bir yönetimiz, biraz zamana ihtiyacımız var. Yönetim kadroları oturduktan sonra ve işleyişe hakim olmamız ile beraber Bursa’ya, dağ yöresine, Osmangazi’ye hizmet edeceğiz” şeklinde konuştu. Programın sanatçı Mehmet Çetin konseri ile devam etti.