YEREL HABERLER - 18 Nisan 2017 Salı 16:39

Giresun’da fındıkta ‘külleme hastalığı’ ile mücadele devam ediyor

A
A
A
Giresun’da fındıkta ‘külleme hastalığı’ ile mücadele devam ediyor

Türkiye’nin önemli ihracat ürünlerinden olan fındık 2013 yılından bu yana ‘Külleme’ hastalığı ile mücadele ediyor.

Türkiye’nin önemli ihracat ürünlerinden olan fındık 2013 yılından bu yana ‘Külleme’ hastalığı ile mücadele ediyor.


Her geçen yıl üründe rekolte düşüklüğüne yol açan hastalık yüzünden fındık üreticisi ise son yıllarda sorunlar yaşamaya başladı. Fındığın başkenti olarak gösterilen Giresun’da ise 120 bin hektar arazide toplam 80 bin çiftçi üretim yapıyor. Külleme hastalığına karşı savaş açan Tirebolu Ziraat Odası ve Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, Tirebolu ilçesinde 50 köy ve 7 mahalle için 12 adet pülverizatör dağıtımı gerçekleştirdi.


Tirebolu Kaymakamlığı, Tirebolu Belediyesi, İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ziraat Odası iş birliğinde alınan pülverizatörler düzenlenen törenle çiftçilere verildi. Dağıtılan pülverizatörler daha sonra çiftçilere uygulamalı olarak gösterildi. Uygulama sonrası açıklama yapan Giresun İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Muhammet Angın, külleme hastalığının ürün kaybında yüzde 50’lere kadar çıktığını söyledi.


2013 yılından buyana hastalıkla mücadele edildiğini belirten Angın, “2013 yılından itibaren, yoğun olarak külleme hastalığını fındıkta görmekteyiz. Külleme hastalığı özellikle ürün kayıplarına sebebiyet vermekte bunlar yaklaşık olarak yüzde 50 ye kadar çıka bilmekte. Fındık ağaçlarının kendini yenilemesini de engellemekte” dedi.



“20-25 günde bir ilaçlama şart”


“Mutlaka külleme hastalığı ile mücadele yapılması gerekmekte” diyen Angın, “Gerek ilaçlama gerekse de kültürel tedbirlerin uygulanması gerekiyor. Bu anlamda bakanlığımız tarafından geçici ruhsatlandırılmış 3 tane ilacımız söz konusu. Özelikle üreticilerimiz ilaç bayilerinden, tarım kredilerden bunları temin edebilirler. Bu hastalıkla mücadele mutlaka ilaçlamanın 20-25 günde bir yapılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.


Külleme hastalığının basit bir hastalık olduğunu ilaçlama ile hastalığının ortadan kalkabileceğini ifade eden Angın şöyle devam etti:


“Basit bir hastalıktır, ilaçlama yapıldığında bu hastalığı ortadan kaldıra bilecek olduğumuzu düşünmekteyiz. Özellikle Nisan 15’den itibaren ilaçlama yapılması gerekmekte bizi de bugün burada başlatıyoruz. Tirebolu Ziraat Odası Başkanımız bir etkinlik sağladı ve çiftçilerimize dağıtılmak üzere yaklaşık 12 pülverizatör temin etti. Bunlar her köyde vatandaşımızın hizmetinde devam edecek. Biz özellikle 13 ilçede vatandaşlarımızın tarım danışmaları aracılığı ile birlikte eğitiyoruz, bilgilendiriyoruz ve ilaçlamanın önemini anlatıyoruz.”


Fındık üreticilerinin her zaman yanında olduklarını belirten Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, “Külleme hastalığı ile alakalı Tirebolu Ziraat Odası, İl Tarım ve İlçe Tarım Müdürlüğü, Kaymakamlık ile Belediyenin katkılarıyla Tirebolu’da 50 köy, 7 mahallede 12 tane makine ekipmanı dağıtımız gerçekleştirdik. Her 5 köye bir makine veriyoruz onları bütün vatandaşımızın hizmetine sunuyoruz. Buradaki amacımız bizim toplu mücadeleyi geliştirmek, bu hastalıktan, bu illetten kurtulmak. Tabi bu sene 12 makine ile başladık önümüzdeki yıllarda da bütçemizin elverdiği ölçüde daha da fazlalaştırıp her köye bir makine vermek. Bu şekilde toplu mücadele yapıldığı şekilde bu hastalıktan kurtulacağını ve ürün kaybının olmayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.