GENEL - 16 Ağustos 2018 Perşembe 10:44

Giresun’da geleneksel yöntemle bıçak yapan son usta

A
A
A
Giresun’da geleneksel yöntemle bıçak yapan son usta

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla Giresun’da hala ilkel yöntemler ile yapılmakta olan Ülper bıçağının satışları artış gösteriyor.

Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla Giresun’da hala ilkel yöntemler ile yapılmakta olan Ülper bıçağının satışları artış gösteriyor.


Giresun merkeze bağlı Ülper köyünde Hakkı Şahin geleneksel yöntemle bıçak yapımını sürdüren son ustalardan. Her Kurban Bayramı öncesinde olduğu gibi bu yıl da siparişlere yetiştiremediğini kaydeden Şahin ’’Satışlarımız geçen yıla göre daha iyi. Bıçak talebinde artış var. Stoklarımızda bulunan ürünlerin yanı sıra siparişleri yetiştirmek için yoğun bir çalışma içerisindeyim. Özellikle yaptığımız kesim bıçağı, et doğrama, deri yüzme, kemik sıyırma ve masattan oluşan kurban seti büyük ilgi görmekte. Bıçağımızın en büyük özelliği keskinliğini uzun süre korumasıdır” dedi.


Bıçağın Giresun’da ispatlanmış kalitesinden dolayı tercih edildiğini belirten Şahin “Bizim en büyük özelliğimiz bıçağı ilkel yöntemler ile yapmamızdır. Fabrikasyon bıçaklara göre Ülper bıçaklarının suyu daha kıvamında verilebilmektedir. Bıçağı ilkel yöntemlerle yapmaya devam ediyoruz. Çünkü Ülper bıçakları özelliğini ancak bu şekilde sürdürebilir. Yoksa diğer fabrikasyon bıçaklarından hiçbir farkımız kalmayacaktır. Fabrikasyon bıçaklar 5 dakikada üretilebilinirken, biz bir bıçağı bir buçuk-iki saatte yani günde 3 ya da 4 bıçak ancak üretebilmekteyiz. Bu nedenle de Kurban Bayramı artan taleplere cevap verememekteyiz” şeklinde konuştu.


İlkel yöntemler ile bıçak üretiminin son temsilcisi olduğunu da kaydeden Şahin “ Ben yaklaşık 1980’li yıllardan beri bu mesleği sürdürüyorum. Bir zamanlar bu köyde bu mesleği yapan bir çok kişi vardı bu gün ise sadece ben kaldım. Bıçak üretilirken dövülmüş çelik önce kalıbımızda kesiliyor. Daha sonra körükte ısıtılarak dövülmeye ve şekil verilmeye devam ediyor. Tamamen körükte ısıtılarak şekil verilen ve su kıvamı ayarlanan bıçaklarımız yine el çalışmasıyla yüzey parlatması yapılıyor. Bıçak saplarımız ise yine el işçiliği ile yapılmaktadır. Hatta müşterin isteğine göre boynuzdan veya ağaçtan çeşitli desenlerle süslenebilmektedir” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir’de çocuklar doğada buluşuyor İzmir’in eğlencesi en bol çocuk festivali Festival Çocuk, Çiçekliköy Moment Tabiat Park’ında kapılarını 8. kez açmaya hazırlanıyor. 2015 yılında ilk kez organize edilen ve 7 festivali geride bırakan Festival Çocuk, bu yıl temasını orman ve doğa okuryazarlığı olarak belirledi. 8. kez kapılarını açacak festival, 12 Mayıs Pazar Günü Çiçekliköy’de saat 10.00 ile 19.00 saatleri arasında düzenlenecek. Moment Tabiat Park’ındaki festival; orman yürüyüşleri, doğa atölyeleri ve tabiat parkurları ile dikkat çekecek. Festivale katılacak çocuklar; 45 adet survivor parkuru, şişme oyun alanları, yarışmalar ile eğlenirken, ailelerde stantları gezerek alışveriş yapabilecek. Yine çocuklar bir gün boyunca profesyonel çocuk eğitmenleri ve orman liderlerinin eşliğinde düzenlenen doğa atölyelerinden yararlanabilecek. Sadece çocukların değil ailelerinde keyifle zaman geçirmesi için aile oyunları, yarışmalar, sahne performansları da düzenlenecek. Sağlık sponsorluğunu Medical Point İzmir Hastanesinin üstlendiği festivalle ilgili konuşan Festival Çocuk kurucusu ve İzmirli kadın girişimci Sibel Demir Arslan, "Bu sene tema olarak ormanı seçtik. Daha çok çocuğumuz toprağa bassın, ağaca sarılsın istedik. Doğa hepimize çok iyi geliyor. Çocuklarımızın küçük yaşlardan doğa ile bağ kurmalarını çok önemsiyoruz. Evcil hayvan dostlarımıza da kapımız açık. Doğanın içinde kuş seslerinin çocuk seslerine karıştığı eğlenceli bir festival bizi bekliyor" dedi. 0-36 ay çocuklar ile özel çocukların festivale ücretsiz girebileceği de öğrenildi.