GENEL - 24 Mart 2018 Cumartesi 15:43

Giresun’daki orman yangınlarında 7 hektar alan zarar gördü

A
A
A
Giresun’daki orman yangınlarında 7 hektar alan zarar gördü

Giresun’da dün gece 4 farklı yerde meydana gelen orman yangınları ile alakalı Giresun Orman Bölge Müdürlüğünden açıklama yapıldı.

Giresun’da dün gece 4 farklı yerde meydana gelen orman yangınları ile alakalı Giresun Orman Bölge Müdürlüğünden açıklama yapıldı.


Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada toplamda 7 hektar alanın çıkan yangınlarda dolayı zarar gördüğü açıklandı. Yangınlarla alakalı Giresun Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:


“Giresun ilimizde 23.03.2018 günü Görele, Espiye, Giresun ve Bulancak İlçelerinde ziraat ve orman alanlarında yangın çıkmıştır. Tirebolu Orman İşletme Müdürlüğü ve Görele Orman İşletme Şefliği Dayılı Köyü, Kayabaşı Tepesi mevkii 43 nolu bölmede saat 23.00 başlayan yangına 1 mahalli yönetici, 2 teknik eleman, 4 memur, 2 yangın söndürme işçisi, 5 mükellef, 8 jandarma; 2 pikap, 1 arazöz, diğer kurumlardan 3 araçla katılmışlardır. 24.03.2018 tarihinde saat 02.00’de kontrol altına alınan yangın 03:45’de söndürülmüştür. Örtü yangını şeklinde 1 hektarlık orman alanı yanmıştır. Espiye Orman İşletme Müdürlüğü’nde Cibril Köyünde saat 19:45’de başlayan yangın tarım alanında (fındık bahçesinde) olup yangına, 2 Mahalli Yönetici, 2 teknik eleman, 1 Memur, 5 Yangın söndürme işçisi, 3 mükellef ve 6 polis; 3 pikap ve diğer kurumlara ait 5 araçla yangına müdahale edilmiştir. 0,3 Ha. alan tarım alanı yanmış olup; yangın saat 24.03.2018 saat 01:15 de tamamen söndürülmüştür.


Giresun Orman İşletme Müdürlüğü Alınca Köyü 28-28 Nolu Bölmedeki yangın 23.03.2018 tarihinde 21:40 da çıkmış olup 177’ye ihbar edilmiş 21:55 de yangın müdahale edilmiştir. Müdahale ve söndürme çalışmalarına Kurumumuzdan 3 arazöz 2 ilk müdahale aracı, 3 pikap ve diğer kuruluşlardan 4 adet su ikmal aracı ile birlikte 2 Mahalli Yönetici, 8 teknik eleman 2 memur ve 6 yangın söndürme işçisi, 25 yangın mükellefi, 20 jandarma ve 20 polis olmak üzere 83 kişi katılmıştır. Yangın 23:00 da kontrol altına alınmış, soğutma çalışmaları 24.03.2018 tarihinde saat 01:00 son bulmuştur. 5 Hektar alan yandığı görülmüştür. Yangın alanı Orman dışı alan olan ziraat parsellerinde kalmaktadır.


Giresun Orman İşletme Müdürlüğü Bulancak Orman İşletme Şefliği Arifli Köyü 24 Nolu Bölmesinde saat 21:30’da başlayan yangına 21:40’da 1 Mahalli Yönetici, 1 teknik personel, 2 Memur, 4 Yangın Söndürme İşçisi, 4 Mükellef, 3 Polis; 2 pikap ve 1 arazöz ile ilk müdahalede bulunulmuştur. Örtü yangını şeklinde gerçekleşen yangında 1,2 Ha. alan bozuk orman alanı yanmıştır. Yangın 23:00’de kontrol atına alınmış, 23:40’da tamamen söndürülmüştür.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.