KÜLTÜR SANAT - 29 Kasım 2016 Salı 11:43

Hoca Ahmet Yesevi’yi anlamak

A
A
A
Hoca Ahmet Yesevi’yi anlamak

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi gibi değerlerimizi gençlerimize anlatamazsak 15 temmuz gecesi yaşananları gördüğümüz gibi gençlerin başka yerlere kanalize olabildiğini söyledi.
UNESCO tarafından 2016-2017 sezonunu Ahmet Yesevi ve Fuad Köprülü yılı ilan edilmesinin ardından Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Giresun Üniversitesi’nde konferansa katıldı.
Giresun Üniversitesi’nde Eserleri ve Hayatıyla “Hoca Ahmet Yesevi” anlamak konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Musa Yıldız, Hoca Ahmet Yesevi gibi değerlerimizin gençlere yol gösterici olduğunu belirterek hala günümüzde tartışılan kadın-erkek eşitliğinin de sembollerinden olduğunu ifade etti.
Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız “UNESCO tarafından 2016-2017 sezonunu Ahmet Yesevi ve Fuad Köprülü yılı ilan edildi. Bu süreç içerisinde 25 alanda 250’ye yakın etkinlikler düzenleyeceğiz. Bu etkinliklerimizin kazanımları ise Hoca Ahmet Yesevi gibi büyüklerimizin unutulmamasını sağlamaktır. Hoca Ahmet Yesevi gibi değerlerimizi tanıtmasak gençlerimizi başkaları yönlendiriyor. 15 Temmuz gecesinde yaşananları gördüğümüz gibi başka yerlere kanalize ediliyorlar. Umut ederiz ki bu tür hatalara bir daha düşmeyelim.Bizim büyüklerimiz daima birlik, beraberlik ve hoşgörü mesajları vermişlerdir. Gençlerimiz de bu bilgilerle donatılsınlar. Kendi değerlerimizle yükselsin, ilerlesin ve dünyaya örnek olsunlar” dedi.
Hala günümüzde tartışma konusu olan kadın-erkek eşitliği konusunda da Hoca Ahmet Yesevi, anlayışında kadın ve erkek işte, üretimde birlikte olduğu gibi, mecliste de birlikte olduğunu söyledi. Prof. Dr. Musa Yıldız “Bir toplum düşünün ki bozkır hayatında, çadır yaşamında islam anlatılacak. Bugünkü imkanların elbette olmadığı bir ortamda erkekler önde, kadınlar arkada belirli bir adap içerisinde bulunulmuştur. Kadın aydınlanma yolunda toplumun dışına itilmemiştir. Bu bizim Türk gelenek ve göreneklerimizde olduğu gibi İslam ile de çelişen bir şey değildir. O yüzden Ahmet Yesevi kadına gereken değeri vermiştir. Ancak kadın-erkek aynı ortamda sohbet etmiştir diye Ahmet Yesevi, yaralamak istenmektedir.Yanlış tanıtılmasına vesile olunmuştur. Ahmet Yesevi’nin mesajları bu yanlış tanıtma vesilesiyle engellenmeye çalışılmaktadır” dedi.
(AB-ÖS-Y)
Bunlar Da İlginizi Çekebilir