EKONOMİ - 17 Şubat 2017 Cuma 12:19

Köy köy gezerek üreticiyi zirai dona karşı uyarıyorlar

A
A
A
Köy köy gezerek üreticiyi zirai dona karşı uyarıyorlar

Türkiye Tarım Sigortaları Sistemi (TARSİM) yetkilileri köy köy gezerek, üreticiye ‘Tarım Sigortası’ konusunda uyarı ve önerilerde bulunuyor.
Son olarak TARSİM yetkilileri, Giresun’un Espiye ilçesine bağlı Güneyköy köyünde, tanıtım ve bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan TARSİM Giresun Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, “Değişen iklim şartları, fındık üretimi için TARSİM sigortasının önemini artırmaktadır” dedi.
Yaşaroğlu, poliçeler için 5 Mart’ın son gün olduğunu belirterek, “Fındık üreticisinin değişen iklim şartlarına karşı ürünlerini, ‘zirai don başta olmak üzere, dolu, fırtına, hortum, heyelan, yangın, deprem, sel ve su baskını risklerine’ karşı fındık ürününde poliçe tanzimi için son tarih 5 Mart günüdür. O günü beklemeden Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarını il ve ilçe tarım müdürlüklerinden yenileyerek acentelerinden sigorta yaptırmanız sizlerin menfaatinedir” ifadelerini kullandı.

“Primin yüzde 67’si devletten”
Zirai don teminatında pirimin yüzde 67’sinin devlet tarafından karşılandığını ifade eden Yaşaroğlu, “Olabilecek bir afet karşısında ürün kayıplarının karşılanacağı tek sistemin TARSİM olduğunun bilinmesi gerekir. 2017 yılında yeni başlayan teminat olan fındık ocaklarını ağaç sigortası yaptırdığı taktirde, ‘kar ağırlığı, dolu, fırtına, hortum, heyelan, yangın, deprem, taşıt çarpması, sel ve su baskını risklerinden’ dolayı ocakların ürün alamayacak şekilde kırılıp-sökülüp zarar görmesi durumunda bu ocakların 3 yıllık ürün bedeli tazminat olarak ödenecek. 2006 yılından bu güne 10 yıllık süreçte üreticiler oluşturduğu 7 milyon 277 bin poliçe karşılığında 2,3 milyar TL prim ödendi, TARSİM’in üreticiye ödediği hasar ise 3,1 milyar TL’dir. Devletin pirim desteği ise 2.7 milyar TL’dir. Devlet, bu tarımsal sigortayı gerçekleştiren üreticilere, meyvelerde don teminatında yüzde 67, kuraklıkta yüzde 60 ve diğer tüm teminatlarda ise yüzde 50 oranında prim desteği sağladı” diye konuştu.
Toplantıya, TARSİM Giresun Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Espiye İlçe Müdürü Metin Küp, Ziraat Bankası Şube Müdürü Bekir Bayraktar, Tarım Kredi Espiye Kooperatifi Müdürü Hasan Kılıç, Fiskobirlik Sigorta Müdürü Halide Çıtlak, Güneyköy Köy Muhtarı Ahmet Köse ve çok sayıda üretici katıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Hobi olarak başladığı heykel pasta yapımı ile uluslararası yarışmada altın madalya aldı Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinden katıldığı Hırvatistan’daki Biser Mora adlı gastronomi festivalinde altın madalya ile ödüllendirildi. Tavşanlı’da Doç. Dr. Mustafa Kalemli Devlet Hastanesi sağlık personeli evli ve 2 çocuk annesi Berna Çetintaş, Hırvatistan’nın Braç adasında 19.’su düzenlenen Biser mora adlı gastronomi festivalinde Pastry Art kategorisinde "Cadı atölyesi" adını verdiği yenilebilir heykel pasta ile altın madalya ile ödüllendirildi. "Ülkem adına güzel bir başarı elde ettiğimi düşünüyorum" diyen Berna Çetintaş, "Büyük oğlum doğduğunda ’acaba nasıl yapılır pastalar?’ diye merak etmeye başlamıştım. Araştırdım ve pandemi döneminde online eğitimler almaya başladım. Bu eğitimler sonrasında farklı pastaların yapımına ilgimin olduğunu düşündüm ve bunun üzerine biraz daha çalışmalarımı arttırdım. En sonunda da böyle güzel bir başarı elde ettim. Eserimi, yaklaşık iki ay gibi süre zarfında oluşturdum. İki ay sonrasında da, İzmir’de Gastronomi Derneği adı altında bir dernek üyesiyim aynı zamanda. Dernekle birlikte Braç adasında yolculuk yaptık ve orada ödülümü aldım. Sağlık personeliyim, mesleğim bu değil ancak, ben bu işi bırakmayı düşünmüyorum. Kendime ne katabilirim? Bunlarla ilgili çalışmalarıma devam edeceğim. Hobi olarak başladığım bu işi profesyonel olarak devam ettirmeyi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.