EKONOMİ - 28 Ekim 2017 Cumartesi 17:33

TMO Genel Müdürü Kemaloğlu: "100 bin ton fındık satın alındı, 1 milyar lira değeri var"

A
A
A
TMO Genel Müdürü Kemaloğlu: "100 bin ton fındık satın alındı, 1 milyar lira değeri var"

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, fındık almaya başladıkları 2 aylık süreci düzenlediği basın toplantısı ile değerlendirdi.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, fındık almaya başladıkları 2 aylık süreci düzenlediği basın toplantısı ile değerlendirdi. Kemaloğlu, "100 bin ton fındık satın alındı, 1 milyar lira değeri var" dedi.


Kemaloğlu, Alımların başladığı günden bugüne 56 bin üreticiden 100 bin ton fındık satın alındığını, yaklaşık 13 bin fındık üreticisine de 45 bin ton civarında fındık alımı için randevu verdiklerini kaydetti. 2 ayda aldıkları fındıkların değerinin 1 milyar lira olduğunu belirten Kemaloğlu, "Bugün itibariyle üreticilere 800 milyon lira civarında ödeme yapıldı" dedi.


44 alım yerinde hizmet verdiklerini vurgulayan İsmail Kemaloğlu, "Önümüzdeki günlerde alım noktalarında talepler azaldıkça toparlanma olabiliyor ama ana iş yerlerimizin depoların olduğu iş yerlerinin hepsinde alım devam edecek. Çünkü ihracat da iyi gidiyor, bugün itibariyle 110 bin gibi kabuklu fındık ihraç edildiğini söyleyebiliriz. Fıstık rekoltesi bu sene düşük ceviz badem gibi alternatif ürünlere baktığınızda fındığı olan iç talep de yüksek seyrediyor. İnşallah biz TMO Genel Müdürlüğünün elindeki fındığın da önümüzdeki süreçte çok sorun olmayacağını öngörüyoruz, ihracat talebiyle, iç piyasa talebiyle önümüzdeki günlerde fındığın daha istikrarlı bir piyasaya kavuşacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.


TMO’da Kasım ayı sonuna kadar randevunun devam edeceğini dile getiren Genel Müdür Kemaloğlu, "Kasım sonuna kadar randevu var ama aralarda bir sürü boşluk var yani bir üreteci bize haftaya fındık satmak istiyorsa da satabilir, üç gün sonra, beş gün sonra, kaç gün arzu ediyorsa fındığı rahat satabilir" dedi.



"Fındık piyasasında arzu ettiğimiz noktalara doğru gidiyor"


TMO‘dan randevu alan üreticilerin randevularının gerçekleşme oranının yüzde 75’den 65’e düştüğüne dikkati çeken Kemaloğlu şöyle devam etti:


"Bu da şu demek, artık üreticimiz ya piyasada daha iyi şartlarda değerlendirebiliyor, belki bir kısmı randevu aldığı fındığı satmış olabilir, bir kısmı fiyatın artacağı beklentisi içerisinde acele etmiyor, fındığı getirmiyor, dolayısıyla bizim açımızdan fındık piyasasında arzu ettiğimiz noktalara doğru gidiyor şeklinde değerlendirme yapabiliriz."


Kemaloğlu, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Bir basın mensubunun, "üreticilerden randıman ölçümü yapılması için alınan fındıkların tekrar üreticiye iade edilmediği" iddiasını sorması üzerine Kemaloğlıu, "Sadece bir kilogramlık fındık alınıyor numune için onun dışındaki tüm fındık üreticinin çuvalına geri konuluyor. TMO’da ilave üretici kaynaklı en küçük fındık stoğu yok. Sadece mevzuat gereği numune onu analiz yapmak için alınması gereken kadar fındık alınıyor" diye cevapladı.


Kemaloğlu, TMO ile Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKROBİRLİK) arasında yapılması planlanan iş birliğinin ne aşamada olduğu soruya ise şu cevabı verdi:


"FİSKOBİRLİK ile epey oturduk, karşılıklı iş birliği yapmak istedik fakat arzu ettiğimiz noktaya tam gelemedik, birkaç sebepten. Aslında biz kendimiz operasyonel olarak bölgede tamamen yerleştik, çok iyi bir performans gösterebiliyoruz diyebilirim, bu birincisi. FİSKOBİRLİK’in bize teklif ettiği yani üreticiden, ortağından fındığı alıp TMO’ya teklif ettiği hizmet bedelleri biraz bizim kendi hesaplarımızda yüksek göründü onun için tam uzlaşamadık ama görüşmelerimiz devam, aramızda ama anlaşarak yüzde yüz bir yola çıktığımızı söyleyemem."


Piyasaya düzenleyici olarak girdiklerini hatırlatan Kemaloğlu, "Dolayısıyla bizden şu beklenmemeli duruma göre, 2018’in mayısında da, haziranında da, temmuzunda da TMO fındık alsın diye. TMO aslında görevini yaptığında, baktı ki üreticiden kendisine bir yöneliş yok piyasada fiyat arzu edilen seviye buldu, fiyat arzu edilen seviyeyi bulduysa bana ihtiyaç azaldı demektir onun için toparlanmayı tercih eder. Bugün değil bu mesele ama önümüzdeki birkaç aya içinde kendine fındık yönelişi azalıp bittiğinde TMO toparlanmayı tercih edecektir o manada biz üreticilerimize satmak isteyen varsa randevular şu an için açık satabilir diyoruz. Ama 2018 için henüz sistemimizde randevu alsın açsın diye doğrusu onu bugün ihtiyaç olarak görmedik" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Doğanşehir’de toplu açılış Doğanşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanarak hizmete sunulan hizmet ve yatırımların açılışı Doğanşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası’nda düzenlenen toplu açılış töreniyle gerçekleştirildi. Doğanşehir Belediyesi tarafından hizmete sunulan ve içerisinde Doğanşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, Doğanşehir Gençlik Merkezi, ve Vahap Küçük Millet Bahçesi’nin resmi açılış töreni gerçekleşti. Doğanşehir Belediye Başkanı Durali Zelyurt’un ilçeye kazandırdığı eserlerin toplu açılış töreni gerçekleşti. Törende konuşan Başkan Zelyurt, Açılışı yapılan projeler arasında Doğanşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, Doğanşehir Gençlik Merkezi, ve Vahap Küçük Millet Bahçesi bulunuyor. Açılışı yapılan projelerin hayırlı olmasını dileyen Başkan Durali Zelyurt, "Doğanşehir Belediyemizin eserler üstüne eserler koyarak ifade ettiğimiz, vatandaşımızın gönlünü fethettiğimiz yeni 3 eserimizin içinde bulunduğumuz Doğanşehir Belediyesi Halk Ekmek Fabrikası, Doğanşehir Gençlik Merkezi, ve Vahap Küçük Millet Bahçesi dahil olmak üzere inşallah uğurlu ellerinizle birlikte, dualarınızla birlikte açılışlarını gerçekleştireceğiz. Merkez, kırsal gözetmeksizin çalışacağız demiştik, Değerli, aziz hemşerilerim, Bizi biz yapan, size hizmet etmek. Bizi biz yapan değer, sizlerin dertleri ile hemhal olmak, mahallelerimizin dertleriyle hemhal olmak, bir olmak, beraber olmak. Ne diyor Cumhurbaşkanımız; bir olacağız, beraber olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Doğanşehir olacağız diyorum. Buraya katılımınızdan dolayı herkese sevgi ve saygılarımı sunuyorum, sağ olun, var olun diyorum" dedi.