YEREL HABERLER - 04 Mayıs 2017 Perşembe 17:13

7.Bölge İstişare ve Değerlendirme Toplantısı Gümüşhane’de yapıldı

A
A
A
7.Bölge İstişare ve Değerlendirme Toplantısı Gümüşhane’de yapıldı

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, bürokrasinin gerekli olduğunu ve bürokrasinin bir dişlinin sorunsuz çalışmasını temsil ettiğini belirterek, “Sorun olan bürokratizmdir.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, bürokrasinin gerekli olduğunu ve bürokrasinin bir dişlinin sorunsuz çalışmasını temsil ettiğini belirterek, “Sorun olan bürokratizmdir. Bürokratizm, o dişlilerin çarklarını uzatmak veya çomak sokmaktır” dedi.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Gümüşhane, Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Iğdır ve Kars illerini kapsayan 7. Bölge İstişare ve Değerlendirme Toplantısı Gümüşhane’de başladı.


Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda başlayan ve 2 gün sürecek olan toplantıda bürokrasinin azaltılması ve mevzuatın sadeleştirilmesi, ihalelerde yerli malı tercih edilmesi ve sınai mülkiyet kanunu konuları istişare edilecek.


Toplantıda yaptığı konuşmada kendisinin de danışmanlık görevini yürüttüğü dönemde, mevzuatın sadeleştirilmesi ve bürokrasinin azaltılması yönünde kendilerine çok talep geldiğini ve kendisinin koordinasyonunda bu konuda yoğun bir çalışma yapıldığını ifade eden Gümüşhane Valisi Okay Memiş, “Önce kendi Bakanlığımızda bu işin koordinasyonunu yaptık ve aslında istenmeyecek birçok evrakın olduğu tespit edilerek, bunların ortadan kaldırılmasına karar verildi” dedi.


Bu konunun küçük işletmelerde olduğu kadar büyük sermayeli ve yabancı sermayeli şirketlerin de Türkiye’ye gelmesi için ciddi bir handikap olduğunu kaydeden Vali Memiş, çalışmanın faydalı olduğuna değindi.



“Sorun Olan Bürokrasi Değil Bürokratizmdir”


Bürokrasinin gerekli olduğuna değinen ve bürokrasinin bir dişlinin sorunsuz çalışmasını temsil ettiğini dile getiren Vali Memiş, “Sorun olan bürokratizmdir. Bürokratizm, o dişlilerin çarklarını uzatmak veya çomak sokmaktır. Aslında bürokrasi bir düzendir ve devletin olduğu yerde bürokrasi olur. Güçlü ve köklü devletlerin olduğu memleketlerde bürokrasi güçlüdür. Osmanlı’nın bürokrasisi güçlüdür ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bürokrasi de güçlüdür, çünkü ondan devralmıştır. Aynı şekilde İngilizlerin, Fransızların, Rusların ve Amerikalıların da bürokrasisi güçlüdür. Ama sorun olan bürokrasinin çalışma biçimi, eklemeler ve uydurmalarla vatandaşın sorununu çözme odağından uzaklaşmasıdır” şeklinde konuştu.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İç Denetim Birimi Başkanı Ahmet Önal ise toplantının amacının paydaşların sorunlarını, görüş ve önerilerini toparlayıp en yetkili mercilerle bir sonuca ulaştırmak olduğunu söyledi.


Toplantıların ülke genelinde 2011 yılından beri 9 bölgede yapıldığını ifade eden Önal, “Ülke olarak dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmek, kişi başına düşen milli geliri 20 bin dolara çıkarmak ve 500 milyar dolarlık ihracat yapmak gibi hedeflerimiz var. Bu hedeflere ulaşabilmek için bilim, sanayi ve teknoloji alanındaki yatırımlarımızı daha da geliştirmemiz gerekiyor” dedi.


Her geçen gün bilim ve teknoloji alanında gelişmeler sağlamaya çalıştıklarını ifade eden Önal, “Dünya ekonomisinde daha üst sıralara çıkabilmek için sadece üretim yapmak yetmemekte, üretilen ürünlerin yüksek katma değere sahip olması gerek. Katma değer artışı da Ar-Ge, bilim, teknolojiyle mümkün olur. Yeni dönemde üst sıralara çıkabilmenin yolu da Ar-Ge ve inovasyondan geçiyor” diye konuştu.



Tüm kurumlar elektronik ortama geçecek


Bu çalışma sonucunda Bakanlık merkezinde hem belge noktasında hem de elektronik ortamda yapılan çalışmalarla birlikte yüzde 50 oranında daha az belge talep edildiğini kaydeden Önal, “Vatandaşa bugün git yarın gel dememek, 7 gün 24 saat evinde dahi bilgisayarından istenen bilgileri vermek suretiyle başvuruları elektronik imzayla yapabilir hale geldik. Bunun pilot çalışmaları yapıldı artık yaygın şekilde ülke genelinde yapılacak. Güzel bir müjde vereyim. Bu çalışmayı diğer bakanlıklara da sunduk ve en kısa sürede bütün kamu kurumlarının bu şekilde çalışma yapması talimatı verildi. Bütün hizmetler elektronik ortamda vermesi ve dijital ortama dönüşmesi. Bunu da Başbakanlık koordinasyonunda yapılıyor” şeklinde konuştu.


Gümüşhane Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hakan Topaç ve GTSO Başkanı İsmail Akçay’ın konuşmalarının ardından "Bürokrasinin azaltılması ve mevzuatın sadeleştirilmesi" kapsamında yapılan düzenlemeler ve yapılan mevzuat değişikliğiyle ilgili Bakanlık Şube Müdürü Mehmet Sarıoğlan, "Kamu kurum ve kuruluşlarının alım ihalelerinde yerli malını tercih etmelerine yönelik" mevzuatın tanıtımı ile Bakanlık Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Özkan Özkara ve "Sınai mülkiyet kanunu ile yapılan değişiklikler ve getirilen yenilikler" konusunda Türk Patent ve Marka kurumundan Avukat Adem Sarıpınar sunum gerçekleştirdi.


Toplantıya Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İç Denetim Birimi Başkanı Ahmet Önal, Gümüşhane, Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Erzincan, Erzurum, Iğdır ve Kars illerinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürleri ile KOSGEB Müdürleri, GTSO Başkanı İsmail Akçay ve iş adamları katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Tokat Sulusaray ilçesi Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını söyledi. Öte yandan deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı. AFAD tarafından açıklanan bilgilere göre, saat 01.06’da merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, 9,97 kilometre derinlikte kaydedildi. Sarsıntı Sivas ve Yozgat illerinden de hissedildi. Depremi hisseden vatandaşlar büyük bir panik yaşayarak kendilerini dışarı attı. Deprem anı iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansırken Tokat Sulusaray Belediye Başkanı Davut Kılıç, açıklamalarda bulundu. Başkan Kılıç, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durumun olmadığını fakat dikkatli olunması gerektiğini söyledi. “Yıkılan, hasarlı bir bina yok” Kılıç, ilçede yıkılan ve hasarlı bir binanın olmadığını ifade ederek, “Saat 01.06’da Sulusaray ilçe merkezli 4,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Yıkılan, hasarlı bir bina yok. Herhangi bir can kaybı ve yaralanma da yok. Köylerimizde de sorun yok. Özellikle vatandaşlarımız bu gece, dikkatli, uyanık olmasını ve mümkünse bu geceyi dışarda geçirmeleri önemli. Vatandaşlarımızı dikkatli olmaları konusunda anons yaparak uyarıyoruz. Deprem ülkemizin gerçeği. İlçemiz de Kuzey Anadolu fay hattına yakın bölgede bulunuyor. Hepimize geçmiş olsun” dedi. Vatandaşlar ise depremi hisseder hissetmez kendilerini evden dışarı attıklarını belirtti.
İstanbul İstanbul’da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı İstanbul’da yüzlerce taksici Sarıyer’de gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanikyürek için bir araya geldi. İstanbul’un çeşitli noktalarında bir araya gelen taksicilerin katılımıyla, yol kenarında ölüme terk edilen Yaşar Yanıkyürek’in cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı gasilhanesine getirildi. İstanbul’da taksisine aldığı yabancı uyruklu iki şahıs tarafından öldürülüp Sarıyer’de yol kenarına atılan Yaşar Yanıkyürek için yüzlerce meslektaşı bir araya geldi. İstanbul’un farklı noktalarında toplanan taksiciler bir araya gelerek Yaşar Yanıkyürek’in cenazesinin Zincirlikuyu Mezarlığı’na getirilmesine eşlik etti. Farklı noktalarda toplanan taksiciler Beyoğlu’nda bir araya gelerek konvoy halinde Zincirlikuyu Mezarlığı’na hareket etti. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemleri aldı. Zincirlikuyu Mezarlığı önünde toplanan taksiciler burada basın açıklaması yaptı. Konuyla ilgili konuşan İstanbul Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Deniz Dündar, “Bugün 14.30 sularında Anadolu Yakası’ndan aldığı yolcu ile Avrupa Yakası Sarıyer Tarabya, bizim Madenler dediğimiz bölgede yabancı yolcusu tarafından katledilen Yaşar Yanıkyürek abi için bütün meslektaşları olarak, arkadaşları olarak buradayız. Cenazemizi yalnız bırakmadık. Bu bizim ilk cenazemiz değil, görünene göre son cenazemiz de olmayacak. İki üç ay önce İzmir’de Oğuz Erge kardeşimiz, yaklaşık 9-10 ay önce Yıldıztabya, Gaziosmanpaşa’da Samet Kubiloğlu kardeşimiz, ondan 1 sene öncesine kadar Aydın Altun abimiz, bu ne ilk ne de son. Biz bir an önce yetkililerden taksicilerin can ve mal güvenliği için ivedi bir şekilde çalışma yapmalarını arzu ediyoruz. Bugün Yaşar abi için buradayız, cenazemizi gasilhaneye teslim ettik. Yarın Feriköy Mezarlığında öğle namazına müteakip defnedip son görevimizi yerine getireceğiz ama bunun son olup olmadığını bilmiyoruz. Ne yazık ki evden helalleşerek çıkıyoruz. Bir an önce yetkililerden, kabinli araç ya da başka bir çözüm bekliyoruz. Buna yetkililer, İstanbul’da taksiyi yönlendiren UKOME kurulu karar verecek. Bizler dernekler olarak, daha önce büyükşehir belediyesine bunun müracaatını yaptık. Bu ilk değil son değil. Biz helalleşerek çalışmak istemiyoruz. Bizler huzur, güven içinde çalışmak istiyoruz. Bizler STK’lar olarak sizler için her şeyi yapıyoruz. Bu işin hızlanması için sizlerin de bir an önce müracaatta bulunmanız gerekmektedir. Lütfen bizim sesimizi artık duyun. Lütfen bizi ciddiye alın" ifadelerini kullandı. "Azrailimizi yanımızda taşıyoruz" Ölümlerin artık son bulması için yetkililerin önlem almasını isteyen ve evden helalleşerek çıkıyoruz diye belirten Deniz Dündar, "Bugün bu, yarın bir başkası, kimi taşıdığımızı bilmiyoruz. Azrailini yanında taşıyan bir meslek grubu haline geldik. Bütün yetkililere, özellikle taksici dostu cumhurbaşkanımıza sesleniyorum; Sayın Cumhurbaşkanım lütfen bu çığlığımızı, bu haykırışımızı duyun” şeklinde konuştu.
İstanbul İstanbul’da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar İstanbul’da bir grup taksici bir araya gelerek, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. İstanbul Sarıyer’de 34 TFY 89 plakalı taksinin şoförü Yaşar Yanıkyürek, otomobilinde önce gasp edildikten sonra bıçaklanarak yol kenarına atılmıştı. Bu duruma tepki gösteren bir grup taksici bir araya gelerek, son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetler, kötü şartları protesto etti. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Göztepe Köprüsü önünde basın açıklaması yapan taksiciler, ardından Beşiktaş Meydanı’na doğru yolu çıktı, oradan tekrar Göztepe Köprüsü’ne gelen taksiciler protestoyu sonlandırdı. Durumla ilgili konuşan taksici Osman Balıkçı, "Burada bugün toplandık, iyi bir şey için toplanmak isterdik ama maalesef ki kötü bir olay için toplandık. Sevdiğimiz bir taksici ağabeyimiz Yaşar ağabeyimiz bugün hakkın rahmetine kavuştu. Bir vatandaş Ataşehir’den binip Sarıyer tarafına gidiyor ve ağabeyimizi katlediyor. Bu üzücü haberi aldıktan sonra bütün taksi camiası olarak toplandık. Şimdi de güzergahımız olarak buradan çıkacağız, artık sesimizin duyulmasını istiyoruz. Biz senelerdir gece çalışıyoruz, burada arkamda duran bütün abilerim, arkadaşlarımız hepsi evlerine ekmek parası götürmek için gece sabaha kadar çalışıyorlar ve hiçbir güvencemiz yok, bugün de gördük ki bu kadar basit bir şekilde, üstelik gündüz vakti bir abimizi kaybettik. Yaşar abimiz hakkın rahmetine kavuştu ancak bu ne ilk ne de son olacak gibi duruyor, burada toplanmamızın amacı sadece insanlara zarar vermek ya da bir şeyleri engellemek değil, sadece sesimizi duyurmak için buradayız. Buradaki bütün arkadaşlar da bu saatten sonra sadece can güvenliklerini ve Yaşar abimiz gibi bir son olmaması için ellerinden geldiğince birbirlerini kolladıkça da bir şeylerin olmasını istiyorlar ama maalesef olmuyor. Buradan yetkililere sesleniyoruz, bugün bir abimizi daha kaybettik, Yaşar Yanıkyürek ağabeyimiz bıçaklanarak katledildi. Bunların yaşanmaması için yetkilileri de artık göreve bekliyoruz. Şu anda Göztepe köprüsü altından çıkacağız, Beşiktaş güzergahında kimseyi rahatsızlık vermeden sessiz bir protesto yapacağız, bu sessiz çığlığımızı lütfen duyun. Toplamda yaklaşık 600-700 araçlık bir grup olacak" ifadelerini kullandı.