ÇEVRE - 26 Mayıs 2018 Cumartesi 08:46

Anne ve yavru boz ayı Gümüşhane’de kameralara takıldı

A
A
A
Anne ve yavru boz ayı Gümüşhane’de kameralara takıldı

Bir at kadar hızlı koşabilen, bir yüzücü kadar iyi yüzebilen ve bir vuruşta sığırı öldürebilen boz ayılar Gümüşhane’nin Şiran ilçesinde kameralara takıldı.

Bir at kadar hızlı koşabilen, bir yüzücü kadar iyi yüzebilen ve bir vuruşta sığırı öldürebilen boz ayılar Gümüşhane’nin Şiran ilçesinde kameralara takıldı.


Yavrusuyla birlikte gündüz vakti yiyecek aramaya çıkan dişi ayı, Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Şube Müdürlüğü kameralarına yakalandı.


Bilimsel adı "ursus arctos" olan ve türlerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olmaları nedeniyle Türkiye’de avlanması yasak hayvanlar listesinde bulunan boz ayılar Şiran ilçesine bağlı Yukarı Kulaca köyünde bulunan Yukarı Kulaca Yaban Hayatı Geliştirme Sahasında görüntülendi.


Birkaç aylık olduğu tahmin edilen yavrusuyla birlikte bölgede yapılan yaban hayatı kulesinden ileri teknoloji kameralarla görüntülenen yavru ayının annesinin dibinden hiç ayrılmaması dikkat çekti.


Yaşamak için geniş ve rahatsız edilmeyecekleri alanlara ihtiyaç duyan ve bu nedenle diğer türlere habitat olduğundan ‘şemsiye tür’ olarak nitelendirilen boz ayıların yavrularını asla yalnız bırakmadığı biliniyor.


Kurumun sosyal medya hesaplarından da paylaşılan ve çok sayıda beğeni ile paylaşım alan görüntülerde anne ayı ve yavrusunun yiyecek aradığı anlaşıldı.


Nesli azalmış yaban keçisinin koruma altına alınması ve gelişmesinin sağlanması amacıyla 1981 yılında ilan edilen Yukarı Kulaca Yaban Hayatı Geliştirme Sahasının toplam büyüklüğünün 5 bin 264 hektar olduğunu kaydeden Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürü İlbeyi Aydın, alanla ilgili gelişme planının 2013 yılı içerisinde onaylanarak yürürlüğe konduğunu söyledi.


Aydın, Yukarı Kulaca Yaban Hayatı Geliştirme Sahası içerisinde toplam 50 familyaya ait 4’ü endemik, 174 adet bitki taksonu saptandığını, Türkiye’de yaşayan 160’ın üzerindeki memeli türünden en az 59 adedinin yaşadığını, ülkedeki 460’ın üzerindeki kuş türünden en az 215 adedinin yaşadığını, en az 24 adet sürüngen ve 8 adet de amfibi türüne de ev sahipliği yaptığını belirterek, “Yukarı Kulaca Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Doğu Karadeniz Bölgesinden Doğu Anadolu Bölgesine geçiş kuşağında bulunan ve biyolojik çeşitlilik bakımından oldukça zengin Artabel Gölleri Tabiat Parkı’nın güneyine bitişiktir. Artabel Gölleri Tabiat Parkı’nın bulunduğu alan ve civarı yani sahanın hemen kuzeybatısındaki Gümüşhane Örümcek Ormanı Tabiatı Koruma Alanı ise Avrupa ve Kafkasların en uzun boylu ağaçları olan 61,5 m boyundaki Doğu Ladini ve 58,5 boyundaki Doğu Karadeniz Göknarı bireylerini barındırmaktadır. Gümüşhane ilinin Tabiat anıtlarından, Kirana Evliya Ardıcı ve Ali Ağanın Kavağı da yine Kuluca Yaban Hayatı Geliştirme Sahasına yakın yerlerde bulunmaktadır. Yukarı Kulaca Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, sahip olduğu doğal orman alanları, yaban hayvanları, bitkiler, kültürel, estetik ve manzara değerleri bakımından ülkedeki önemli alanlardan birisi durumundadır” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Ermeni çeteleri tarafından şehit edildiler Kayığıyla yıllarca halka hizmet veren ve 1. Dünya Savaşı sırasında ayrılıkçı Ermenilerin kurmuş olduğu çeteler tarafından Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde şehit edilen Hüseyin Kaptan, ailesi ve tüm şehitler dualarla anıldı. Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü tarafından şehitlerimize ahde vefa örneği olarak ve ihya edilip ziyarete açılan Hüseyin Kaptan Şehitliği ve Anıtı’nda anma programı gerçekleştirildi. Ermeni çeteleri tarafından hunharca katledilerek şehit edilen Hüseyin Kaptan ve ailesi için yapılan şehitlik ve anıt, ziyarete açıldığından beri şehitlerin hatıralarını ve kahramanlıklarını geleceğe taşımaya, tarih bilinci oluşturmaya devam ediyor. Şehitliğin ziyarete açılışının 3. yıl dönümünde gerçekleştirilen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra 17 Ağustos Camii İmam Hatibi Veysel Karakaş’ın Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile devam eden programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı. “Türklere karşı katliamlar yapmışlardır” Programda konuşan başkan Yasin Özlü, “Başiskele’mizin tarihinde nice kahramanlıklar, nice zaferler, nice güzel hâtıralar bulunmaktadır. Ancak bunların yanında tarihimizde acı kesitler de vardır. Ermeniler, Osmanlı Devleti zamanında kendilerine sunulmuş olan özgürlük ortamında huzur ve refah içerisinde yaşamışlardır. Osmanlı Devleti’nin son zamanlarında yaşanan sıkıntılı durumu fırsat bilen bazı ayrılıkçı Ermeniler, kurmuş oldukları çetelerle Türklere karşı katliamlar yapmışlardır” dedi. “Kocaelili hemşehrilerimizin aziz hatırasını yaşatacak” Yenilenen şehitliğin 2021 yılında ilk kez ziyarete açıldığını belirten Özlü, “Başiskele Belediyesi olarak, şehitlerimizin aziz hatırasına hürmeten yeni bir anıt ve şehitlik yaptık ve 24 Nisan 2021’de ilk kez ziyarete açarak tüm dikkatleri Şehidimiz Hüseyin Kaptan ve ailesine yapılan katliamın üzerine çekmiştik. Yapmış olduğumuz bu anıt ve şehitlik Kocaeli’nde bir ilk olup, 1. Dünya Savaşı sırasında, Milli Mücadele döneminde ve daha sonrasında şehit edilen bütün Kocaelili hemşehrilerimizin aziz hatırasını yaşatacak, onlara olan saygımızı gösterecektir. Sözde Ermeni soykırımı yalanı ile milletimizi yaftalamak isteyenlere en güzel, en anlamlı cevabı Başiskele’mizden veriyor, tarihimizin gerçeklerini geleceğe taşıyoruz. Vatan, millet, bayrak ve dinimizin uğrunda şehit olan bütün vatandaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyoruz. Ebedi mekanları cennet, ruhları şad olsun” diye konuştu. Öte yandan gerçekleşen programa, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, ilçe protokolü, meclis üyeleri, muhtarlar, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, Şehit Hüseyin Kaptan’ın torunları ve çok sayıda vatandaş katıldı.