GENEL - 13 Haziran 2018 Çarşamba 19:44

Başbakan Binali Yıldırım Gümüşhane’de

A
A
A
Başbakan Binali Yıldırım Gümüşhane’de

Başbakan Binali Yıldırım, Gümüşhane’nin Köse ilçesine bağlı Salyazı köyünde yapımına başlanan Gümüşhane-Bayburt Havalimanı temelini atmak ve miting programını gerçekleştirmek üzere Gümüşhane’ye geldi.

Başbakan Binali Yıldırım, Gümüşhane’nin Köse ilçesine bağlı Salyazı köyünde yapımına başlanan Gümüşhane-Bayburt Havalimanı temelini atmak ve miting programını gerçekleştirmek üzere Gümüşhane’ye geldi.


AK Parti Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım, ilk olarak il merkezindeki Atatürk Caddesi Belediye önünde partisince düzenlenen mitinginde vatandaşlarla buluştu. Burada yaptığı konuşmada Gümüşhane’nin 2014 seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan’ı yüzde 75’le Cumhurbaşkanı seçtiğini, 1 Kasım seçimlerinde ise AK Parti dediğini hatırlatan Yıldırım, “16 Nisan halk oylamasında yine bizimle beraberdiniz. Yüzde 75 evet dediniz. Şimdi ise gün geldi çaktı, tarih 24 Haziran, Gümüşhane hazır mısın? Yeni bir destan yazacak mıyız? Türkiye’nin birincisi olmaya aday mısınız? Türkiye’nin lideri Recep Tayyip Erdoğan’la yola devam mı? Güçlü hükümet, güçlü meclis diyerek Cumhur İttifakı’nı meclise gönderecek misiniz? Birliğimiz için, kardeşliğimiz için bu kutlu yürüyüşte beraber miyiz?” dedi.


“FETÖ’ye karşı bir olduk”


Gümüşhane’nin 24 Haziran seçiminin ne anlama geldiğini Atatürk Caddesi’nde gösterdiğini dile getiren Yıldırım, “Gümüşhane bugün ‘Vakit Türkiye vakti‘ diyor. Gümüşhane 16 yıldır bu memleketi kalkındırmak için ne mücadele verdiğimizi çok iyi bilir. Recep Tayyip Erdoğan’a, AK Parti’ye, bu kutlu yürüyüşe sahip çıktığınız için size minnettarız. 15 Temmuz’da Türkiye’nin istiklaline kasteden FETÖ’ye karşı bir olduk, beraber olduk. Sizler bu meydanda ezanı dindirmediniz, ay yıldızlı bayrağı indirtmediniz. Cumhurbaşkanınıza, hükümetinize, başbakanınıza sahip çıktınız. Hainlere diz çöktürdünüz. Bu ülkeden AK Parti’nin izlerini sileceklermiş. Hadi oradan. Gümüşhane buna izin verir mi? AK Parti demek millet ve hizmet demektir. Sizin yakıp, yıkmak istediğiniz şey Türkiye’nin ve milletin geleceğidir. Yedirir mi bu millet bunca yılın emeğini size” diye konuştu.


Türkiye’nin önünü kesmek isteyenlerin, Türkiye’nin iyiliğini istemeyenlerin oyunlarının bitmediğini, başka başka yeni karanlık planlarla Türkiye’ye diz çöktürmeye çalıştıklarını dile getiren Yıldırım, “24 Haziran’da bu oyunu bozmaya hazır mıyız? Cumhur İttifakı’nın karşısında yer alanları dinliyorsunuz. Bu ülkenin, bu milletin faydasına ağızlarından bir laf çıkıyor mu? Bunların derdi size hizmet etmek mi? Gümüşhane çevre yolunu göster deseniz gösterebilirler mi? Gösteremezler. Çünkü yarısı tünel, yarısı viyadük. Helal olsun Gümüşhane’ye. Bu arada Gümüşhane çevre yolunu temmuzda açıyoruz. Eğer bunların derdi Türkiye olsaydı ortaya bir proje koyarlardı. Memleketin hiçbir şehrinde ’biz de şunu yaptık’ diyecekleri bir şeyleri var mı?” şeklinde konuştu.


Muhalefetin Cumhurbaşkanı adayının Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni yıkacağını, Kanal İstanbul’u yaptırmayacağını, nükleer santral ve yerli otomobile karşı olduğunu söylediğini anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:


“Kardeşim ne istiyorsun? Yapılanı yok etmek, işleyeni durdurmak mı istiyorsun? Biz söylemiyoruz, kendileri söylüyorlar. Bu ülkeden AK Parti’nin izlerini sileceklermiş. Hadi oradan. Gümüşhane buna izin verir mi? AK Parti demek millet ve hizmet demektir. Sizin yakıp, yıkmak istediğiniz şey Türkiye’nin ve milletin geleceğidir. Yedirir mi bu millet bunca yılın emeğini size. Muhalefete soruyoruz. AK Parti 15 yılda 285 bin derslik, bin 245 hastane, 817 bin konut yaptı. Bunları da mı yıkacaksınız? AK Parti 585 bin öğretmen atadı. Bu öğretmenleri de işten çıkaracak mısınız? 131 yeni üniversite açtık, bunları da mı kapatacaksınız? 69 milyon vatandaşımıza hızlı internet hizmeti getirdik. Bunu da mı durduracaksınız. 20 bin kilometre bölünmüş yol yapıldı. Kazıyıp bunları da tarla mı yapacaksanız? Hızlı trenleri durdurup kara trene mi döneceksiniz? Size yakışır belki de bu ilkellik bu ufuksuzluk asla bizim milletimize yakışmaz.”


“Onların vaatlerini biz 15 yıldır veriyoruz”


Muhalefete yönelik sorularını sürdüren Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:


“AK Parti döneminde doğalgaz kullanan il sayısı 6’dan 78’e çıktı. Yakında 81 il doğalgaz ile buluşacak. Peki, siz ne yaptınız? Siz ne kazandırdınız bu memlekete. AK Parti 525 tane baraj yaptı. Bunları da yıkıp suyu denize mi vereceksiniz? 5 milyon ağaçlandırma yaptı, bunları da kurutacak mısınız? AK Parti ihracatı 162 milyar dolara çıkardı, Türkiye’yi 3 kat büyüttü. Türkiye’yi 3 kat küçültecek misiniz? Marmaray’ı, Avrasya Tüneli’ni, Osman Gazi ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü ve dünyanın en büyük havalimanını AK Parti bu ülkeye kazandırdı. Bunları ne yapacaksınız. Hiç sıkılmadan ’okulları ücretsiz yapacağız’ diyorlar. Yapılandan haberleri yok. ’Gençlere sosyal güvenlik ve sağlık hizmetini ücretsiz vereceğiz’ diyorlar. Uyan da balığa gidelim. AK Parti 15 yıldır bunları veriyor zaten."


Mitingin ardından havaalanının temelini atmak üzere helikopterle Köse ilçesine geçen Başbakan Yıldırım, yıllık 2 milyon yolcu kapasiteli Gümüşhane-Bayburt Havalimanı temel atma töreni için Salyazı köyüne geldi.


Maliye Bakanı Naci Ağbal, Gümüşhane ve Bayburt Valililerinin konuşmalarının ardından kürsüye gelen Başbakan Yıldırım, hem Gümüşhane’nin hem de Bayburt’un gönüllerindeki yerinin bir başka olduğunu belirterek, memleketin her köşesine hizmet götürmek için zamanla yarıştıklarını söyledi.


Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:


“2 milyon yıllık kapasitesi olacak. 2 milyon insan gelecek. Bayburt’u, Gümüşhane’yi, Erzincan’ı, Giresun’u üst üste koy ancak 2 milyon eder. Onun için büyük bir havalimanı yapıyoruz. Toplam maliyeti 310 trilyon. Helali hoş olsun. İnşallah 2020’de havalimanımızı açmış olacağız, artık buraya uçakla geleceğiz. Gümüşhaneliler, Salyazılılar, Bayburtlular, gurbetçi hemşehrilerimiz, turistler artık yol çilesi çekmeyecek. Dünyanın 4 bir yanından uçakla buralara gelebilecekler. Havalimanımız Bayburt’a, Gümüşhane’ye ülkemize hayırlı olsun. Böyle önemli bir eseri sizler kazandırmaktan büyük bir bahtiyarlık duyduğumu ifade etmek isterim.”


Bütün dertlerinin milleti, devleti birlikte yüceltmek olduğuna değinen Başbakan Yıldırım, “AK Parti’nin doğudan batıya, kuzeyden güneye, yurdun her köşesinde hizmeti var, izi var, mührü var. Haritaya baktığınızda bütün şehirlerde AK Partiyi görürsünüz, ay yıldızlı Türk bayrağını görürsünüz. 16 yıllık kalıcı eserleri görürsünüz. Bütün şehirlerimizi hizmet konusunda hep bir gördük. Doğu ile batıyı, kuzey ile güneyi birbirinden ayırmadık. Halka hizmeti hakka hizmet olarak gördük. Eserlerimizi 81 ilimizde birer birer hayata geçiyoruz. 15 yılda dağ gibi sorunları, dağ gibi eserlere hizmetlere dönüştük. Sorunlarımızı torunlarımıza bırakmadık. Türkiye’yi bölünmüş yollarla, havaalanlarıyla, modern demir yollarıyla, köprülerle, tünellerle donatacağız dedik, hamdolsun verdiğimiz bütün sözleri yerine getirdik” dedi.


Gümüşhane’ye 51, Bayburt’a ise 42 kilometre mesafede yer alan havalimanı için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan projede 3 kilometre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde pist yer alıyor. 300 metre uzunluğunda 120 metre genişliğinde apron ve 265 metre uzunluğunda 24 metre genişliğinde taksiruttan oluşacak havalimanı projesinin 1,5 yıl gibi kısa sürede bitirilmesi planlanıyor. 24 firmanın katılımıyla ihalesi yapılan havalimanı 306,6 milyon lira bütçeyle tamamlanacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Gastronomideki yenilikler konuşuldu Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu tarafından düzenlenen etkinlikte, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Alper Kurnaz ile Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Vahit Oğuz Kiper, öğrencilerle buluştu. Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Muammer Mesci, yeni gelişmelerde uzmanlaşmanın öğrenciler için bir zorunluluk olduğunu ifade ederek teknolojiyi takip eden kişilerin rekabette avantaj sağlayacağını dile getirdi. Programın ilk konuşmacısı Doç. Dr. Alper Kurnaz, gastronomideki yeni trendler üzerinde durdu. Yeni trendler arasında dijital gelişmelerin önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Kurnaz, 3D yazıcılar, yapay zeka, nörogastronomi gibi uygulamaların gastronomi alanını dönüştürdüğünü vurguladı. Mutfaktaki aşçının dijital araçları kullanarak aynı zamanda sürdürülebilirliği de sağladığını sözlerini ekledi. Programın diğer davetli konuşmacısı Dr. Öğr. Üyesi Vahit Oğuz Kiper ise uzayın ticarileşmesinden bahsederek, gözünü göğe diken insanların merak duygusuyla uzay turizmini canlandırdığının altını çizdi. İnsan hayatı ile turizm döngüsü arasında yakın benzerlik olduğunu söyleyen Kiper, temel güdünün meraktan oluştuğunu belitti. Geleceğin turizmcileri olarak öğrencilerin teknik bilgiler de gerektiren iki kritik ve güncel konu ile ayrıntılı olarak bilgilendirildiği ve turizmin geleceğinde önemli noktaların paylaşıldığı etkinlik, teşekkür belgelerinin takdimi ile sona erdi.
Antalya Antalya’da nefes kesen orman yangını tatbikatına 2 sikorsky helikopter ve 3 uçak destek verdi Antalya’da orman yangınları ile mücadele kapsamında gerçekleştirilen orman yangını tatbikatı adeta nefesleri kesti. Tatbikatta metrelerce havaya çıkan alevlere havadan 2 adet S-70 sikorsky helikopter ve 3 airtractor söndürme uçağı müdahale etti. Karadan çok sayıda arazöz ve 82 personelin görev aldığı yangın dakikalar içerisinde söndürüldü. Tatbikatı yakından takip eden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınları ile mücadelede geçmiş yıllara göre büyük aşama kaydettiklerini söyleyerek yangına müdahale suresinde hedefin 10 dakika olduğunu belirtti. Orman Genel Müdürlüğü tarafından Orman Yangınları ile Mücadele kapsamında Döşemealtı İlçesinde Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi’nde tatbikat gerçekleştirildi. Tatbikat çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangın simülasyon merkezini ziyaret etti. Bakan Yumaklı’ya yaşanabilecek bir orman yangınında eylem planı harita üzerinde anlatıldı. Ardından ise ormanlık alan içerisinde tatbikat gerçekleştirildi. Tatbikat gereği belirli bir alanda orman yangını oluşturuldu. Daha sonra ise ihbarla bölgeye hava ve kara unsurları sevk edildi. Yangına ilk olarak 2 adet S-70 sikorsky helikopter ve 3 airtractor söndürme uçağı müdahale etti. Hava unsurlarının müdahalesi ile büyük çapta sundurulan yangına karadan ekipler yönlendirildi. 82 personelin katıldığı yangında 13 arazöz, 2 ilk müdahale aracı, 1 dozer, 2 yangın yönetim aracı, 1 greyder, 1 treyler, 2 su ikmal aracı görev aldı. Yangın dakikalar içerisinde söndürüldü. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangını söndürmede görev alan hava ve kara ekibine teşekkür etti. “Son 22 yılda 7 milyardan fazla fidanı toprakla buluşturduk” Tatbikatın ardından Bakan Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü’nün yangınla mücadele kullandığı hava ve kara araçlarında incelemelerde bulunarak personelden bilgi aldı. İncelemelerin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan İbrahim Yumaklı, “Ülkemiz Akdeniz Havzası’nda yer alması nedeniyle; küresel iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Bütün doğal afetlerle Bakanlık olarak etkin şekilde mücadele ediyoruz. Ülkemiz yüzölçümünün yaklaşık yüzde 30’u ormanlardan oluşuyor. Son 22 yılda 7 milyardan fazla fidanı toprakla buluşturduk. Elbette bir yandan da bu ormanlarımızı korumak için olağanüstü bir gayret gösteriyoruz. Orman yangınlarının çıkış nedenlerinin yüzde 90’ı insan kaynaklıdır. Bunlar ihmal ve dikkatsizliktir. Zira bilimsel çalışmalar, önümüzdeki yıllarda iklim şartlarına bağlı olarak orman yangınlarının artacağını gösteriyor. Bizler de bu gerçek karşısında, geçmişten gelen tecrübelerimizle birlikte gerekli tüm tedbirleri almaya gayret ediyoruz. Bu çalışmalarımızı yangın öncesi, yangın sırası ve yangın sonrası diye üçe ayırıyoruz” dedi. Hedef 10 dakika Yangını önlemek için çocuklar, öğrenciler, orman köylüleri ile çeşitli meslek gruplarına yönelik eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yürütüldüğüne dikkat çeken Bakan Yumaklı, “Yangın sırasındaki çalışmalarımız ve bu mücadeleye baktığımızda; geçmiş yıllara göre büyük aşama kaydettiğimizi söyleyebiliriz. Yangının ilk tespitinden son ateşin söndüğü ana kadar, hem yönetimi hem mücadelesinde Orman Genel Müdürlüğümüzün tecrübesini görüyoruz. Bu mücadelede başarılı olmamızda devletimizin ilgili kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarımızın ve vatandaşlarımızın desteklerinin de çok önemli olduğunun altını çizmeliyim. Geçmişte 40 dakikaları bulan ilk müdahale süresini bugün, 11 dakikaya indirmiş bulunuyoruz, geçtiğimiz yıl bunu 10 dakikaya düşürmek için mücadele ettik, hedefimiz 10 dakikaya düşürmek. Ülkemiz genelinde, 776 yangın gözetleme kulesi ve yerli-milli insansız hava araçları sayesinde tabiri caizse nokta atışı etkili bir mücadele gerçekleştiriyoruz. Yangına müdahale noktasında; ihtiyaçlarımız doğrultusunda kapasite artırımı ve teknoloji geliştirme odaklı bir strateji izliyoruz” ifadelerine yer verdi. "105 helikopterimiz, 26 uçağımız ve 14 İHA’mız ormanlarımızı çelik kanatlarıyla adeta kucaklamaktadır" Yangınlarla mücadelede tarihin en büyük hava filosunun kurulduğunu belirten Yumaklı, “105 helikopterimiz, 26 uçağımız ve 14 İHA’mız ormanlarımızı çelik kanatlarıyla adeta kucaklamaktadır. Türk savunma sanayiimizin ürettiği Bayraktar TB2 ve Aksungur İHA’larımız ile T-70 Nefes helikopterlerimizin filomuza ayrı bir güç verdiğini de vurgulamak isterim. Daha etkili bir mücadele için, her hava aracımızı etkin bir şekilde kullanacağız. Helikopterlerimiz yalnızca açık su kaynaklarından değil, daha hızlı müdahale edilmesi için inşa ettiğimiz yangın havuzlarından da su alabilecek. Bu anlamda 2002 yılında hiç yangın havuzu yokken, bugün 4 bin 727 adet yangın havuzu bu mücadelede helikopterlerimize destek oluyor. Bilimsel veriler ve tecrübeler göstermiştir ki; yangınların söndürülmesinde asıl güç kara ekipleridir. 25 bin orman kahramanımız daha etkili ve güçlü şekilde orman yangınlarıyla mücadele edecektir. Bin 649 arasöz, 2 bin 453 ilk müdahale aracı ve 821 iş makinesi inşallah alevlere karşı en büyük güçlerimiz olacak” dedi. “120 binin üzerinde orman yangın gönüllümüz var” Orman teşkilatının bugün, teknoloji odaklı mücadelede artık önemli bir aşamaya geldiğini ifade eden Yumaklı, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “İHA’larımız ve yapay zekanın kullanıldığı akıllı yangın gözetleme kulelerimizle milyonlarca hektar ormanı anbean 7/24 gözetliyoruz. Bugün 184 akıllı kuleyle hizmet verdiğimizi ayrıca belirtmek isterim. Orman Genel Müdürlüğümüz tarafından geliştirilen ’Yangın Karar Destek Sistemi’ ile yangınla mücadeleyi yapay zeka tabanlı bir sistemle yapıyoruz. Orman yangınlarıyla ’Görevden Değil, Gönülden Mücadele’ ilkesini benimsiyoruz. Aslında millet olarak; ağaca, doğaya ve yeşile önem veriyoruz. Bir orman yangını meydana geldiğinde vatandaşlarımız tabiri caizse ayağında terliği ile orman teşkilatına yardıma koşuyor. Bizler de vatandaşlarımızın bu teveccühünü ’Orman Yangın Gönüllülüğü’ sistemiyle bir düzene oturtmak istedik. 100 bin gönüllü hedeflemişken, bugün 120 binin üzerinde orman yangın gönüllümüz var. Vatandaşlarımız bu sistemle artık daha bilinçli şekilde yangınlarda bizlere yardım ediyor.” Tatbikat hakkında da açıklamalarda bulunan Bakan Yumaklı, “Bugün gerçekleştirdiğimiz orman yangınları tatbikatıyla, bu mücadelemizin bir ön gösterimizin izledik. Buradaki tatbikatın daha çetini ormanın kahramanları tarafından Yeşil Vatan’da gerçekleştiriliyor. Geçmişten bugüne, bu mücadele esnasında hayatını kaybetmiş şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Göğsünü siper ederek mücadele eden ormanın kahramanlarını tebrik ediyor, şükranlarımı sunuyorum. Yangın öncesi, yangın sırası ve yangın sonrası çalışmalarda emeği olan Orman Genel Müdürlüğümüzün işçisinden mühendisine her kademedeki çalışanlarına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.