GENEL - 28 Haziran 2018 Perşembe 18:44

DOKA Yönetim Kurulu Gümüşhane’de toplandı

A
A
A
DOKA Yönetim Kurulu Gümüşhane’de toplandı

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Yönetim Kurulu Başkanı Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları, iki ayrı turizm başlığıyla açtıkları proje çağrısına 94 proje geldiğini belirterek, “Bu projelerle turizm potansiyeli ivme kazanacak, Doğu Karadeniz bir çekim merkezi haline gelecek” dedi.

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Yönetim Kurulu Başkanı Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları, iki ayrı turizm başlığıyla açtıkları proje çağrısına 94 proje geldiğini belirterek, “Bu projelerle turizm potansiyeli ivme kazanacak, Doğu Karadeniz bir çekim merkezi haline gelecek” dedi.


DOKA Yönetim Kurulu toplantısı Gümüşhane’de gerçekleştirildi. Ramada Gümüşhane Otel’de gerçekleştirilen toplantıda DOKA Yönetim Kurulu Başkanı Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları, tarihi, kültürel ve doğal değerlerin korunması ve geliştirilmesi mali destek programına 69 proje, Yeşil Yol güzergahındaki kültür turizm alt yapılarının desteklenmesi programına ise 25 proje teklif edildiğini söyledi. Kadim bir kültürü bünyesinde barındıran Gümüşhane’de bulunmaktan mutluluk duyduklarını kaydeden Vali Sarıfakıoğlulları, “DOKA olarak Trabzon’dan sonra diğer bölge illerinde de bulunmada hem fikir olduk. Bizler 28 Aralık 2017 tarihinde bir araya geldik. İki çağrımız vardı. Bunlardan biri tarihi, kültürel ve doğal değerlerin korunması ve geliştirilmesi mali destek programıdır. Burada amaçlarımızı ulaştığımızı rahatlıkla söyleyebilirim. Çok ciddi proje ile katılım söz konusu oldu. Yaklaşık 69 proje ile ajansımızın kapısı çalındı. Hem proje kültürünün geliştirilmesi hem bölgesel anlamda proje destekli çalışmalarla gelişmeye ivme verilmesi noktasında hepimiz için bir kazanç diye düşünüyorum. Bu minvalde yaklaşık 12 milyon liralık bütçemiz var. Ek finansman katkılarıyla beraber yaklaşık 19,5 milyon lira yatırımla bölge illerimiz yararlanacaktır. Bu 69 projede bir projenin dışında diğerleri değerlendirmeye tabi oldu. Diğer 68 proje tek tek değerlendirmeye alındı. Bugün de yönetim kurulu üyelerimiz tarafından son hali değerlendirilecek ve kararlaştırılacak. Nihai olarak Sayın Bakanımızın onayından sonra taraflar arasında sözleşmeler imzalanacaktır” dedi.



“Bu projelerle turizm potansiyeli ivme kazanacak, Doğu Karadeniz bir çekim merkezi haline gelecek”


İkinci proje çağrılarının da Yeşil Yol güzergahındaki kültür turizm alt yapılarının desteklenmesi programı olduğunu, bu başlıkta 25 proje geldiğini ifade eden Sarıfakıoğulları, “Bu konuda çok ciddi, çok önemli bir potansiyel içeriyor bölgemiz. Arzu ediyoruz ki bu 25 projeden bugün kabul edilenlerin hayata geçmesi ile beraber turizm potansiyeli Kalkınma Bakanımızın da ifade ettikleri gibi bu proje ile ivme kazanacak. Doğu Karadeniz bir çekim merkezi haline gelecek. Burada da yaklaşık 18 milyon TL’lik bir destek verilecek eş finansmanlarla beraber. Bu 25 projenin az sonra bağımsız değerlendiriciler tarafından geçer not alanları, 65 puan ve üzeri alınanları yönetim kurulumuz tarafından değerlendirilecek ve inşallah bunlar da hayat bulacak diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.


Ev sahibi Gümüşhane Valisi ve DOKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili Okay Memiş ise, Gümüşhane’nin Karadeniz’in iç kesiminde kalan, güzel ve sempatik bir şehir olduğunu söyledi. Dünyanın ikinci, Avrupa’nın en uzun tünelinin Gümüşhane ve Trabzon arasında yapılan yeni Zigana Tüneli olduğunu, 52 tünelle Türkiye’nin en çok tüneli olan illerin başında olduklarını kaydeden Vali Memiş, “Cumhurbaşkanımızın vizyoner liderliği sayesinde, artık dağların arkasında yaşayan insanların da geleceğe umutla bakmayı sağlayan güzel projeleri hep beraber gözlemliyoruz ve müşahede ediyoruz. Devletin bu yatırımlarından dolayı kendilerine minnettarız. Türkiye’de en fazla tüneli olan illerin başında geliyoruz. Tüneller bittiğinde sahile 30-45 dakikada ulaşacağız. Trabzon’a ulaşacağız, Trabzon da bize ulaşacak” şeklinde konuştu.


Gümüşhane ölçeğinde diğer illere nazaran birçok sosyal hizmeti kamu tüzel kişiliğinin yapmak zorunda kaldığına değinen Vali Memiş, bu nedenle de DOKA gibi kuruluşların projeleriyle Özel İdareleri ve belediyeleri özellikle desteklemesi gerektiğini sözlerine ekledi.


Yapılan konuşmaların ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti. Toplantıya Artvin Valisi Ömer Doğanay, Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları, Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Ordu Valisi Seddar Yavuz, Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Trabzon Valisi Yücel Yavuz, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Gümüşhane İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar ve diğer illerin Meclis Başkanları, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay ve diğer illerin TSO başkanları ile DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Uzm. Dr. Batmaz: "Aç kalma süresini azaltmak için sahur mümkün olduğunca geç yenmelidir" Ramazan ayında diyabet hastalarının doktor kontrolünde oruç tutmasını öneren Uzm. Dr. Leyla Batmaz, "Aç kalma süresini azaltmak için sahur mümkün olduğunca geç yenmelidir" dedi. Medical Park Mersin Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Leyla Batmaz, şeker hastalığının, sıklığı günden güne artan bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti. Diyabet tedavisinde medikal tedavinin yanı sıra sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin olduğu sağlıklı yaşam tarzının önem taşıdığını vurgulayan Batmaz, "Ramazan ayında insanların beslenme düzeni, uyku düzeni, sirkadiyen ritmi değişmektedir. Oruç tutarken uzun saatler aç ve susuz kalmanın yanında yüksek glisemik indeksli karbonhidrat içeriği fazla olan besinlerin olduğu sahur ve iftar yemekleri dikkati çekmektedir. Bireyler özellikle iftarda oruçlarını açtıklarında normalden daha büyük porsiyonlar tüketme eğilimindedir. Bu da hastaların şeker düzeylerinde yükselmelere neden olmaktadır" dedi. "Hastanın oruç tutmasının uygun olup olmadığı değerlendirilmeli" Diyabetik bireylerin oruç tutarken ani kan şekeri düşmeleri, kan şekeri yükselmeleri, şeker koması, tansiyon düşüklüğü, vücutta sıvı kayıpları ve pıhtılaşma bozuklukları gibi risklerle karşılaşabileceğini belirten Uzm. Dr. Batmaz, bu riskleri azaltmak için şeker hastalarının mutlaka doktor kontrolünün yapılması ve tedavisinin düzenlenmesi gerektiğini ifade etti. Batmaz, "Hastanın oruç tutmasının uygun olup olmadığı değerlendirilmeli, risk grubu belirlenmelidir. Düşük ve orta riskli hastalar, riskler anlatılarak ve tedavi düzenlemesi yapılarak yakın takip ile oruç tutabilir" diye konuştu. "Hasta gün içinde en az 3 kez kan şekeri ölçümü yapmalıdır" Sağlıklı ve dengeli beslenme ile yaşanabilecek olumsuzlukların engellenebileceğini dile getiren Batmaz, oruç tutarken beslenmede dikkat edilmesi gereken hususların diğer zamanlardan farklı olmadığına dikkat çekerek, "Günlük kalorinin yaklaşık olarak yüzde 40-50’si karbonhidratlardan, yüzde 30-35’i yağlardan, yüzde 20-30’u proteinlerden alınmalı. Günlük alınan kalorin öğünlere bölündüğünde ise yüzde 30-40’ı sahura, yüzde 40-50’si iftar, yüzde 20-30’u iftar sonrası atıştırma ve meyve öğününe ayrılmalıdır" ifadelerini kullandı. Aç kalma süresini azaltmak için sahurun mümkün olduğunca geç yenilmesini öneren Batmaz, şöyle konuştu: "İftar ve sahurda sıvı ihtiyacı için bol su, ayran, süt, maden suyu, şekersiz komposto tüketilmelidir. Hasta gün içinde en az 3 kez kan şekeri ölçümü yapmalıdır. Hipoglisemi riskini arttırmamak için yoğun egzersiz ve spor yapılmamalıdır. Şeker hastası birey eğer oruç tutuyorsa mutlaka yakın çevresinde birileri oruçlu olduğunu bilmelidir. Hipoglisemi durumuna karşı her zaman hastanın yanında şeker, meyve suyu, kuru üzüm ya da şekerli gıda bulunmalıdır."
Kastamonu 1 milyarlık yatırım tersine göçü başlattı Kastamonu’nun Devrekani ilçesinde 5 yılda yapılan yatırımlar, tersine göçü başlattı. Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, “Göreve geldiğimiz 5 yıl içerisinde ilçemize 1 milyar liranın üzerinde yatırımı kazandırdık” dedi. Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç’ın girişimleri neticesinde Devrekani Belediyesi’nin öz kaynakları ile bakanlıkların destekleri ile Kastamonu’nun Devrekani ilçesine son 5 yıllık süre zarfında 1 milyar liranın üzerinde yatırım yapıldı. Devrekani Belediyesi’nin öz kaynaklarıyla içme suyu ve isale hattı başta olmak üzere diğer yatırımlarla 500 milyon liralık bir yatırım gerçekleşti. Son 5 yılda kazandırılan yatırımlar ve doğalgazın ilçeye gelmesiyle birlikte her yıl göç veren ilçeye tersine göç başladı. Geçtiğimiz yıllarda 11 bin ila 12 bin civarında olan Devrekani’nin nüfusu son yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’nde (ADNKS) 13 bin 886’ya yükseldi. “Devrekani Belediyemizin öz kaynaklarıyla 500 milyon liralık yatırımı ilçemize kazandırdık” Devrekani Belediyesi’nin öz kaynaklarıyla çok önemli yatırımlar yaptıklarını belirten Başkan Altıkulaç, “Bizler göreve geleli 5 yıl oldu. Devrekani Belediyemizin öz kaynaklarıyla bu süre zarfında 500 milyon lira civarında bir yatırımı ilçemize kazandırdık. Bunun yanı sıra, diğer kuruluşlar vesilesi ile ilçemize kazandırmış olduğumuz hibelerle 500 milyon lira civarında bir yatırım daha bulunuyor. Bunun zaten 268 milyon lira tutarında yatırımını Organize Hayvancılık Bölgesi oluşturuyor. 500 milyon lirada devletimizin diğer kurumlarından ilçemize yapmış oldukları hibe yatırımlarla ilçemize kazandırmış olduğumuz projeler bulunuyor. Göreve geldiğimiz 5 yıl içerisinde belediyemizin öz kaynakları ve diğer kurumlarımızın yatırımlarıyla ilçemize 1 milyar liranın üzerinde yatırım gelmiş oldu. Bundan da son derece memnunuz” dedi. “Devrekanimiz göç veren bir ilçeyken yapılan yatırımlar sayesinde göçü tersine çevirdik” Devrekani’nin yıllardır hep göç verdiğini belirten Başkan Altıkulaç, “Sosyal projelerle birlikte ilçemize kazandırmış olduğumuz projeler ekonomik anlamda Devrekanimizde ciddi bir hareketlenmeye vesile oldu. Devrekani, hakikaten göç veren bir ilçe konumunda. Geçmiş nüfus sayımlarına bakıldığında Devrekani, dörtte bir oranında bir nüfusu barındırıyordu. Görevde bulunduğumuz süre zarfında Devrekani’de göçü kesinlikle durdurduk, hatta göçü geri çevirdik diyebiliriz. Geçmiş dönemde ilçemize doğalgazında gelmesiyle birlikte yaşam kalitemizde bir hayli yükseldi. Doğalgazın etkisi ve Devrekani Belediyesi olarak bu süre zarfında ilçemize kazandırmış olduğumuz projeler sayesinde ilçemize geri göçte başladı diyebilirim. Geri göçün başlaması başta esnaftaki hareketlenmeye ve mevcut olan tarım topraklarımızın daha fazla işler hale gelmesine bunun da ülkemize ekonomik anlamda önemli kazanımlara sebep oldu. Bunun yanı sıra ilçemizde yaşayan vatandaşlarımızın yaşam kalitesinin arttığını kesinlikle söyleyebilirim. Bir takım hizmetlerle yakından buluşma fırsatını buldular. Bu da insanların daha mutlu, huzurlu, sağlıklı bir şeklide yaşamlarını sürmelerine vesile oldu. Bu da çok güzel oldu” şeklinde konuştu.
Muş Muş’ta kar kalınlığının 7 metreyi bulduğu yolda çalışma Muş’ta kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu Üçevler grup köy yolunun açılması için 7/24 esasına göre çalışmalar devam ediyor. İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğüne bağlı ekiplerin mart ayının son günlerinde kar kalınlığının yer yer 7 metreyi bulduğu Üçevler grup köy yolunun açılması için başlattığı çalışma tüm hızıyla devam ediyor. Zorlu coğrafyada çığ riskine rağmen 2 bin 500 rakımlı Çavuştepe mevkisinde 3 gündür görev yapan ekipler, yolu kısa sürede açmayı hedefliyor. 10 köy ve 21 mezraya ulaşımın sağlandığı ve köylülerin alternatif olarak kullandığı Üçevler grup köy yolunu açmak için gece gündüz çaba gösteren ekipler, yaklaşık 3 aydır kapalı olan ve kar tabakasının oldukça sertleştiği yolda ilerlemekte güçlük çekiyor. Karın iş makinesinin boyunu aştığı yolda çalışmalarını sürdüren iş makinesi operatörü Kerem Çakır, 25 yıldır karla mücadelede yer aldığını belirterek, "Ben 25 yıldır iş makinesi operatörlüğü yapıyorum. Burada çığ tehlikesi var. Geçen günlerde bir çığ tehlikesi geçirdik. Üçevler grup köy yolunun Çavuştepe mevkisinde karla mücadele çalışmasını yürütüyoruz. Şu anda ovada çiçekler açmış, biz de burada karla mücadelemize devam ediyoruz. Yer yer 6-7 metre kar var. Kar çok sert. Makine çok zorlanıyor. Günde 2-3 kilometre yol açabiliyoruz. Burası rampa. Gece gündüz çift vardiya çalışıyoruz. Biz saat 18.00’dan sonra işi bırakacağız, gece vardiyası gelecek. İki güne kadar yolu ulaşıma açmayı hedefliyoruz. Gördüğünüz gibi iş makinesine 4 zincir taktık. İş makinesi zincirli olmasa gidemeyiz. Aşırı bir rampamız var. Her yerde ilkbahar mevsimi yaşanırken biz karla mücadele ediyoruz. Muş’un en yüksek mevkilerinden biri" şeklinde konuştu.