GENEL - 09 Ocak 2018 Salı 11:43

Gümüşhane lavanta kokacak

A
A
A
Gümüşhane lavanta kokacak

Dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağ bitkisi arasında yer alan, haziran ve temmuz aylarında maviden mora uzanan çiçekleriyle görsel bir şölen sunan lavanta bitkisi Gümüşhane’de 40 dönüm alanda yetiştirilmeye başlanacak.

Dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağ bitkisi arasında yer alan, haziran ve temmuz aylarında maviden mora uzanan çiçekleriyle görsel bir şölen sunan lavanta bitkisi Gümüşhane’de 40 dönüm alanda yetiştirilmeye başlanacak. Hem yağı hem balı hem de görselliği nedeniyle lavantanın Gümüşhane’ye ekonomik alanda olduğu kadar turistik anlamda da büyük bir ivme kazandırması bekleniyor.


Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, 2017 yılında Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finanse edilen “Gümüşhane İlinde Tarım Arazilerinin Değerlendirilmesi ve Bitkisel Üretimin Modernizasyonu Projesinin” 2018 yılında uygulanmaya başlanacağını söyledi.


Gümüşhane’nin doğal florasında bulunan lavanta bitkisinin kültür çeşidi olan Lavandulave ve Intermedia çeşitleri kullanılarak modern sistemler altında lavanta yetiştiriciliği planlandığını kaydeden Birşen, ilk etapta 40 dönüm alanda lavanta yetiştiriciliği yapılarak hem lavanta yağı elde edilmesi hem de arıcılara nektar kaynağı oluşturmasını amaçladıklarını söyledi.


İlaç ve kozmetik sanayisinde de önemli bir yere sahip lavantanın üretici için önemli bir gelir kaynağı olma özelliği taşıdığını dile getiren Birşen, “Modern lavanta bahçeleri kurulması için gerekli olan tüplü Lavanta fidesi, hasatta kullanılan motorlu testere, lavanta yağı çıkarma makinesi, yabancı ot kontrolü için malç naylonu ve damla sulama sistemi ile kurularak birim alandan yüksek verim ile yüksek gelir elde edilecek” dedi.


Alternatif ürünlerden Kinoa’dan sonra Lavanta’nın da Gümüşhane’de bir ilk olacağını ifade eden Birşen, projenin ilk etapta Kelkit, Şiran ve Köse ilçelerinde toprak tahlili yapılarak, lavanta bahçesi kurulacak alanlar tespit edileceğini, bahçe kurulacak üreticilere uzmanları tarafından eğitim verileceğini söyledi.


Projenin uygulama aşamalarının Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile işbirliği halinde yürütüleceğini kaydeden Birşen, “Lavanta toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Projenin hayata geçmesiyle Gümüşhane’deki kurak alanlar da değerlendirilerek, ilimizde bulunan kuru marjinal tarım alanlarının üretime kazandırılması, kırsalda yaşayan, tarımla geçinen üreticilerimizin gelir seviyesinin yükseltilmesi amaçlanıyor. Bu projenin uygulanmasında bize her türlü desteği veren başta Valimiz Okay Memiş olmak üzere Milletvekillerimiz Cihan Pektaş ve Hacı Osman Akgül’e üreticilerimiz adına şükranlarımızı sunuyorum” diye konuştu.



Lavanta bitkisi hakkında


Boyu 20 ile 60 santimetre arasında olan çalı görünümlü çok yıllık bir bitki olan lavantanın çiçekleri ve saplarından elde edilen yağ, dünyada en fazla rağbet gören 15 uçucu yağ arasında yer alıyor.


Parfüm sanayinde ve kozmetik alanında oldukça fazla kullanılan yağ, kokusundan dolayı sabun yapımında, ilaç sanayinde, aroma terapi alanında, karaciğer yağlanması, burun akıntısı, toz alerjisi, romatizma gibi hastalıklara da iyi geldiği biliniyor.


Toprak konusunda fazla seçici olmayan, suya çok fazla ihtiyaç duymayan kurak topraklarda da yetişen lavanta, kireç bakımından zengin, pH değeri 5,8 ve 8,3 olan süzek, kalkerli ve kuru topraklarda daha iyi yetişiyor. Sıcağa karşı dayanıklı olan lavanta, soğuk ve kurak iklimlerden de etkilenmiyor.


Hem görsel güzelliği hem kokusu hem de arıcılığa olan katkılarıyla bilinen lavanta Türkiye’de en yaygın olarak Isparta’nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde yetiştirilirken, son dönemde lavanta tarlalarına gezi turları da düzenleniyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.